Politiikka
29.7.2020 11:37 ・ Päivitetty: 29.7.2020 11:43
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei päässyt viikko sitten Ylen A-studioon keskustelemaan EU:n tuoreesta elpymispaketista. Tv:ssä esiintyi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.
Orpo kirjoitti Twitterissä olevansa perheineen ”satojen kilometrien päässä Helsingistä”.
Myöhemmin Orpon Facebook-tililtä on selvinnyt, että hän on ollut ainakin keräämässä ”upeita herkkutatteja Kainuun korvesta”. Hyvä näin, oppositiojohtajakin on rentoutumisensa ansainnut ja Kainuu on upeaa seutua.
Moni kuitenkin muistaa tuoreena vielä sen, miten kokoomus sekoili Sipilän (kesk.) kaudella, kun kantaa piti ottaa 0,7:n hoitajamitoitukseen. Keskustelu velloi useita viikkoja eikä kukaan koskaan saanut selvää, mikä kokoomuksen kanta on. Siinä meni kenties pääministeripuolueen paikkakin.
Nyt kannanmuodostuksesta EU:n elpymispakettiin uhkaa tulla puolueelle samanlainen piinaava ikiliikkuja. Eurooppamyönteisenä tunnettu viime kauden valtiovarainministeripuolue on ajanut itsensä erikoiseen rakoon. On vaikea ottaa tolkkua, miten juuri kokoomus suhtautuu siihen, että Eurooppa yrittää elvyttää ja toipua koronasta.
Kokoomuslainen entinen pääministeri Alexander Stubb surkutteli jo hänkin Twitterissä seuraavansa surullisena ”Suomen nurkkakuntaista EU-keskustelua”.
– Päätös vahvistaa unionia, sen taloutta ja asemaa maailmassa, myös keskinäistä riippuvuttaamme ja yhteisvastuuta. EU ei ole koskaan tehnyt näin laajamittaista päätöstä näin lyhyessä ajassa, Stubb kirjoitti selkeässä viestissään.
Lisää aiheesta
Vaikka Stubb ei kohdistanut viestiään erityisesti kokoomukselle, taatusti sitä on osattu lukea etenkin kykypuolueessa.
Jatkuva hosuminen päällä.
Eilen kauppatieteiden tohtori Paavo Lintula epäili kirjoituksessaan (HS Mielipide 28.7.) kokoomuksen kääntäneen EU-takkinsa. Lintulan mukaan kritiikillä Orpo ja Mykkänen epäsuorasti tunnustavat Suomen neuvottelijoiden, pääasiassa kokoomuslaisten, olleen vuosikymmeniä nynneröitä salliessaan yhteisvastuun lisääntymisen. Tohtori näkee myös puolueen periaateohjelman tulleen lomautetuksi.
Nyt Orpo on vastannut pikapikaa Lintulalle, ettei Lintulan tarvitse olla huolissaan kokoomuksen EU-takista tai periaatteista.
– Huippukokouksessa neuvoteltu sopu oli mielestämme välttämätön ja tärkeä Euroopalle. Sen sisältöä kohtaan esittämämme kriittiset arviot taas liittyvät mitä suurimmassa määrin EU:n tulevaisuuteen ja toimintakykyyn, Orpo pyörittelee vastauksessaan.
– Tulojen siirtely eurooppalaisista taskuista toisiin ei voi olla EU:n olemassaolon tarkoitus, hän kuitenkin päättää tekstinsä.
Ota tästä selvää. Kokoomus ajaa kaksilla rattailla.
Vaikka Orpo on ollut kaukana Helsingistä ja näin ollen vielä kauempana Brysselistä, tatteja kerätessään hänellä lienee ollut tiiviisti kännykkä toisessa kädessään.
Kokoomuksella nimittäin tuntuu olevan jatkuvasti jonkinlainen EU-hätäoperaatio päällä. Kun perussuomalaiset oli vaatinut eduskuntaa koolle, kokoomus kiiruhti vaatimaan kaikkien puolueiden neuvotteluita EU-paketista. Molemmat esitykset tussahtivat, kokoomuksen kuuluvammin.
Miksi kahdet rattaat?
On päivänselvää, ettei EU:n elpymispaketti ole missään EU-maassa helppo paketti hyväksyä yhdellekään hallitus- tai oppositiopuolueelle – ei Suomessakaan. Ei se ollut sitä pääministeri Marinillekaan (sd.).
Kun populistit maassa kuin maassa lyövät omat helpot viestinsä pöytään, siinä monen polvet tutisevat ja kannan määritteleminen tulee vaikeaksi. Ja Suomessa näin on käynyt nyt yllättäen etenkin kokoomukselle.
Miksi kokoomus sitten ajaa kaksilla rattailla? Ensimmäinen syy on perussuomalaiset. Kisailu johtavan oppositiopuolueen paikasta johtaa kaikkien oppositiopuolueiden argumentoinnin nurkkakuntaistumiseen. Isoa kuvaa ei halutakaan nähdä.
Toinen syy on kokoomuksen sisäinen jakaantuneisuus. Vaikkei varapuheenjohtaja Antti Häkkänen tällä tietämällä ole Orpon puheenjohtajuutta haastamassa, hän on EU-keskustelussakin ottanut näkyvää roolia perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajana tulkiten valiokunnan lausuntoja EU-neuvottelujen ja sovun kannalta ankarimman mukaan.
Nyt tarvittaisiin johtajuutta.
Petteri Orpo, tule takaisin korvesta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.