Talous
4.7.2022 09:07 ・ Päivitetty: 4.7.2022 09:07
Tässäkö yksi syy Turkin pullistelutarpeeseen: inflaatio jo 79 prosenttia
Maan valuutan liiran arvon nopeisiin heittelyihin tottuneille turkkilaisillekin tilanteessa on nyt kestämistä. Kesäkuun 78,6 prosentin inflaatiolukema on korkein yli 24:ään vuoteen.
Talouden syöksy on kiihtymässä, sillä vielä toukokuussa Turkin virallinen inflaatio oli 73,5 prosenttia. Raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen kallistuminen on lisännyt elämiskuluja nopeasti, ja Turkin valuuttavaranto on huvennut ekonomistien mukaan huomattavasti. Todellinen rahan arvon alenema voikin olla paljon virallisia lukuja suurempi.
Korkeiden inflaatiolukujen taustalla on Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin omalaatuinen talouspolitiikka.
Erdoganin mukaan korkeat korot johtavat hintojen nousuun, minkä vuoksi hän pakotti maan keskuspankin koronlaskuihin viime vuonna. Hän on myös erottanut tällä vuosikymmenellä ne keskuspankin johtajat, jotka ovat kyseenalaistaneet koronlaskujen järkevyyttä.
Samaan aikaan sisäpoliittista kuohuntaa välttääkseen Erdoganin hallinto on nostanut valtion työntekijöiden palkkoja sekä eläkkeitä. Pienituloisten verotusta on myös kevennetty tuntuvasti. Erdogan sai aiemmat vaalivoittonsa samalla reseptillä, mutta takavuosina maan talouden nousukauden aikana seuraukset eivät olleet kansantaloudelle niin vaikeita.
Ensi vuonna Turkissa järjestetään sekä presidentin- että parlamenttivaalit. Erdoganin on ennen niitä osoitettava kansalle, että talousvaikeuksista ja Natoonkin liittyvistä ulkopoliittisista kiistoista on ollut turkkilaisille konkreettista hyötyä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Talous
1.7.2022 10:45
Euroalueella taas uusi ennätys inflaatiossa
Talous
30.6.2022 09:58
Keskuspankki nostaa ohjauskorkoa Ruotsissa – seuraava korotus jo näköpiirissä
Ulkomaat
22.6.2022 14:49
Fed: Epävarmuus globaaleilla markkinoilla voi johtaa uusiin ”inflaatioyllätyksiin”