Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

29.1.2019 15:50 ・ Päivitetty: 29.1.2019 15:50

Tästä on suomalainen pomo tehty: reserviupseerikoulun käynyt diplomi-insinööri – ”Ei ole tästä maailmasta”, ay-johtaja moittii työnantajien ylivaltaa

Työelämän uudistaminen on aivan varmasti uuden hallituksen agendalla – olkoon hallituspohja mikä tahansa. Näin uskoo STTK:lainen Ammattiliitto Pro, joka on laatinut laajan tavoitelistan hallitusohjelmaan.

Marja Luumi

Demokraatti

Pron mielestä työelämän kehittäminen on nyt pysähdyksissä, vaikka työaikalain uudistus sentään meni liiton mielen mukaisesti. Yhteistoimintalailla on paha kaiku irtisanomislakina. Pro haluaa siitä viimein eroon.

– Irtisanomismenettelyt on siirrettävä laista työsopimuslakiin, ja yt-laista on tehtävä todella yhteistyötä edistävä, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen painottaa.

Pro puhuu vahvasti paikallisen sopimisen puolesta, ja yt-lain uudistus liittyy tähän tavoitteeseen kiinteästi. Liitto haluaa Suomeen myötämääräämislain.

– Työntekijöiden oikeutta osallistua yritysten hallintoon pitää kasvattaa merkittävästi, Malinen esittää.

Yksi konkreettinen keino edistää yhteistyötä olisivat yritysneuvostot vähintään kymmenen hengen yrityksissä. Neuvoston jäsenillä olisi laaja oikeus saada tietoa muun muassa yrityksen tilasta ja mahdollisuus kehittää yritystä. Myös irtisanomiset vietäisiin neuvoston ratkaistavaksi.

– Jos yritysneuvosto ei hyväksy irtisanomista, se ei olisi mahdollista muuten kuin tuomioistuimen päätöksellä. Näin toimivat pitkälti esimerkiksi Saksan työmarkkinat, Malinen huomauttaa.

Lisää aiheesta

”Meillä jyllää edelleen pomottamisen ilmapiiri.”

Pro on huolestunut kovin vähäisestä luottamuksesta neuvottelupöydän molemmin puolin.

– Uskomme vahvasti, että keskustelukulttuuri paranee, kun henkilöstön oikeutta osallistua yritysten hallintoon kasvatetaan ja luodaan mahdollisuus käydä yhdessä läpi asioita, jotka molemmat osapuolet näkevät tärkeiksi, liiton puheenjohtaja visioi.

Hän uskoo, että näin riidat ja sen myötä myös lakot vähenisivät.

Malisen mielestä työehtosopimusten ja työpaikalla tehtyjen paikallisten sopimusten tulkintaetuoikeus pitää siirtää työntekijöille. Se vähentäisi selvästi paikalliseen sopimiseen liittyviä ristiriitoja.

– Nykyinen työnantajien ylivalta tekee neuvotteluista sanelutilaisuuksia. Siihen henkilöstö ja luottamusmiehet eivät alistu.

Työnantajapuolella ehdotus ei ole saanut ainakaan toistaiseksi kovin lämmintä vastaanottoa.

– Meillä jyllää edelleen pomottamisen ilmapiiri. Suomessa hyvän johtajan määritelmä on tämä: käynyt reserviupseerikoulun ja saanut diplomi-insinöörin koulutuksen. Se ei ole enää tästä maailmasta. Johtamiseen kuuluu nykyään laaja yhteistyö, Malinen painottaa.

Poliittista tahtoa ei tahdo löytyä ohjelman toteuttamiseksi.

Lisäksi Pro ajaa teollisuuden tuottavuusloikka -ohjelmaa vuoteen 2030 Saksan mallin mukaan. Suomi voisi helposti nousta liiton mielestä kiertotalouden johtavaksi vientimaaksi. Kyse on vain tahtotilasta. Malisen mukaan poliittista tahtoa ei tahdo löytyä ohjelman toteuttamiseksi.

Pro koki vuoden alussa suuren muutoksen, kun Pardian valtionsektorin liitot yhdistyivät yksityisen sektorin Prohon. Liitto odottaa seuraavalta hallitukselta, että se resurssoi valtionhallintoon nykyistä paremmin.

Liitto esittää myös muun muassa palkka-avoimuutta ja perhevapaajärjestelmän uudistamista 6+6+6-mallin mukaisesti. Sen lisäksi Pron mielestä muun muassa muutosturva, koulutus ja innovaatiot pitää saattaa digiaikaan.

Sosiaaliturvauudistuksesta Malisella on selvä mielipide:

– Se pitää toteuttaa pieniä palasina vuosien saatossa eikä yhdessä rysäyksessä kuten soten kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU