Politiikka
14.3.2018 13:52 ・ Päivitetty: 14.3.2018 17:20
“Tästä on tulossa Suomen historian suurin harhalaukaus” – valinnanvapauskeskustelu velloo kuumana eduskunnassa
Keskustelu soten valinnanvapausmallista on paraikaa käynnissä eduskunnassa. Ensimmäiset puheenvuorot käyttivät keskustalaiset kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.
Vehviläinen kehui maakuntamallia ja sitä, miten se vähentää soten järjestäjiä. Palveluiden turvaaminen ja talouden hallinta edellyttävät Vehviläisen mukaan maakunnilta vahvaa järjestämistä ja johtamista.
Ministeri Saarikon mukaan viime kädessä valinnanvapauden vaikutukset ja soten onnistuminen riippuvat uudistuksen toimeenpanosta ja eri toimijoiden yhteistyöstä.
Saarikon mukaan jos nykytila jatkuisi, laatua tulisi lähinnä niille, joilla on vakuutus tai muutoin varaa maksaa.
Sosialidemokraattien kansanedustajista ensimmäisenä puheenvuoron sai sosiaali-ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru. Hän toivoi, että kansanedustajat pääsisivät aidosti vaikuttamaan sote-uudistukseen niin, että sitä voitaisiin vielä korjata. Tätä toivottiin tämän jälkeen myös monen muun edustajan suusta.
Keskustan kansanedustaja Pekka Puskan mukaan täydellistä mallia ei tule.
– Tämä malli sovittaa yhteen tavoitteet erittäin hyvin. Ilman tätä kenttä jää yhä enemmän avoimeksi suurille terveysfirmoille, Puska totesi.
“Teemme vuosisadan uudistusta tietämättä, mitä se tulee asiakkaille, ihmisille tarkoittamaan.”
Kun oppositiosta todettiin, että monet asiantuntijat ovat osoittaneet terävää kritiikkiä valinnanvapausmallia ja sote-uudistusta kohtaan, hallituspuolueista vedottiin taajaan tänään julkaistuun Iltalehden uutiseen, jonka mukaan hallituksen sote-asiantuntijaryhmän enemmistö katsoisi, että sote- ja maakuntauudistus pitäisi viedä läpi.
Tosin esimerkiksi kansanedustaja Maria Guzenina (sd.) huomautti, että kaikkia asiantuntijaryhmän jäseniä ei edes tavoitettu. Antti Rinne huomautti, että kyseessä on hallituksen oma asiantuntijaryhmä.
Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto huoamautti, että vanhat asiantuntijalausunnot ovat yhä voimassa. Kustannuksia ei saada hallintaan ja terveyserot eivät kapene. Yksityiset terveysfirmat valtaavat alaa.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen sanoi, että lakipaketista ei löydy toivonpilkahdustakaan siitä, että asiakasmaksuja oltaisiin tulevaisuudessa pienentämässä. Laki asiakasmaksuista on vasta lähdössä lausuntokierrokselle.
– Teemme vuosisadan uudistusta tietämättä, mitä se tulee asiakkaille, ihmisille tarkoittamaan, Pekonen ihmetteli.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman muistutti valinnanvapaudesta, että ei tälläkään hetkellä mikään kunnan virkamies määrää, mihin terveyskeskukseen ihminen menee. Lindtman totesi, että ylivoimainen enemmistö asiantuntijoista katsoo, että hoitoketjut eivät parane hallituksen sote-mallin myötä. Eriarvoisuus kasvaa. Ihmiset hukkuvat eri luukkuihin, mikä johtaa kustannusten kasvamiseen.
“Sote, mutta ei mikä tahansa sote.”
Kansanedustaja, entinen peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) totesi toivovansa soten tuloa, muttei minkä tahansa soten.
– Valitettavasti kaikkein keskeisin tavoite, saumattomat palveluketjut eivät tule tällä sotella kuntoon, Huovinen sanoi ja muistutti, että tämä olisi myös keskeinen keino kustannusten hillintään.
Hallituspuolueista epäiltiin, ettei SDP:llä olisi omaa sote-mallia. Rinne painotti, että SDP:llä on malli ja kehotti tutustumaan siihen. Hän myös pyysi kysymään kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäeltä ja Helsingin pormestarilta Jan Vapaavuorelta (kok.), mikä hallituksen mallissa mättää. He ovat esittäneet tiukkaa sote-kritiikkiä
– Sieltä tulee kyllä selvitys, Rinne sanoi.
“Kun tätä on niin kauan valmisteltu, huonommankin tavaran pitää kelvata.”
Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) palasi vuosi sitten esiteltyyn valinnanvapausmalliin, jolloin perhe- peruspalveluministerinä oli Juha Rehula (kesk.).
– Sanottiin, että se on välttämätöntä hyväksyä tai maa kaatuu.
Perustuslakivaliokunta kuitenkin osoitti mallin ongelmat.
– Nyt hallitus on keksinyt uuden argumentin. Se on se, että kun tätä on niin kauan valmisteltu, huonommankin tavaran pitää kelvata, Heinäluoma totesi ja vertasi sitä siihen, kun myyjä kaupassa sanoo, että avattu paketti on ostopäätös.
Heinäluoma kehotti kuuntelemaa asiantuntijoiden ääntä sote-uudistuksessa.
– Tästä on tulossa Suomen historian suurin harhalaukaus, miljardiluokan harhalaukaus, jonka seurauksia kukaan ei tiedä, Heinäluoma varoitti.
Keskustan konkariedustaja Seppo Kääriäinen puhui salissa “sote-retkestä”, joka alkoi vuonna 2005. Hän katsoi, että nykyinen esitys olisi turvallista viedä satamaan.
"Tästä on tulossa Suomen historian suurin harhalaukaus – miljardiluokan harhalaukaus – jonka seurauksia kukaan ei tiedä." @EeroHeinaluoma #sote pic.twitter.com/oDP9iKOUzV
— Sosialidemokraatit (@Demarit) March 14, 2018
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.