Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Tästä uhkaa tulla palkkatasa-arvon takatalvi” – kansanedustajilla huoli palkkakuoppaan jäävistä

iStock

SDP:n kansanedustajat Pia Hiltunen ja Juha Viitala kritisoivat hallituksen esitystä vientivetoisesta työmarkkinamallista. Esitystä käsiteltiin tänään eduskunnassa.

Demokraatti

Demokraatti

Viitalan mielestä hallituksen ”palkkakuoppalakiesitys” uhkaa viedä suomalaisen palkkatasa-arvon vuosikymmeniä taaksepäin. Hänen mukaansa pysyvään palkkakuoppaan uhkaavat jäädä matalapalkkaiset, naisvaltaiset alat, kuten hoitajat, opettajat ja varhaiskasvatuksen ammattilaiset.

– Tästä uhkaa tulla palkkatasa-arvon takatalvi, Viitala kiteyttää tiedotteessa.

Opettajataustaisen Pia Hiltusen mukaan hallituksen esitys herättää aidon huolen opettajien palkkojen tulevaisuudesta.

– Lakimuutos on selvässä ristiriidassa samapalkkaisuusohjelman kanssa ja syventää entisestään eriarvoisuutta erityisesti naisvaltaisilla aloilla, kuten opettajilla, Hiltunen sano tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että myös Opetusalan ammattijärjestö OAJ vastustaa esitystä. Hiltunen huomauttaa, että opettajien kontolla on valmistaa tulevaisuuden osaajat työmarkkinoille.

– Myös niille vientialoille, joita hallitus nyt asettaa etusijalle palkkojen kehityksessä. On täysin absurdia, että juuri he, jotka mahdollistavat Suomen kilpailukyvyn ja kasvun, jätetään pysyvään palkkakuoppaan.

Hiltusen mielestä vientimallilaki on lyhytnäköinen ratkaisu, joka uhkaa heikentää opettajien palkkojen kehitystä ja samalla opetusalan houkuttelevuutta. Hiltunen pohtii, arvostaako hallitus aidosti opettajien työpanosta.

– Jos arvostaa, miksi se samalla esittää toimenpiteitä, jotka vievät opettajia entistä kauemmas oikeudenmukaisesta palkkakehityksestä?

Kansanedustajat Pia Hiltunen ja Juha Viitala. (Kuvat: Jukka-Pekka Flander / SDP)

JUHA VIITALA muistuttaa, että lain myötä valtakunnansovittelijan tulisi aina huomioida kansantalouden turvaaminen tehdessään esityksiä sovinnoiksi eli käytännössä olla ehdottamatta vientialoja korkeampia palkankorotuksia.

– Tämä rajoittaminen johtaa siihen, että työnantajien kannustimet sopia vientialoja korkeammista palkankorotuksista suoraan työntekijöiden kanssa murenevat. Kun sovittelijan kautta voidaan saada työnantajan kannalta ”edullisempi” palkkataulukko, miksi ihmeessä neuvotella keskenään paremmasta?

– Oikeuskansleri on jo todennut, että lakiesitys rajoittaa sopimusvapautta – periaatetta, joka on suomalaisen työmarkkinamallin kulmakivi. Tämän seurauksena palkkatasa-arvon kehitys uhkaa pysähtyä tai jopa kääntyä taaksepäin, Viitala sanoo tiedotteessa.

Viitala muistuttaa, ettei hallituksen lakiesitys koske vain julkisen sektorin työntekijöitä. Hän listaa kärsijöiksi esimerkiksi myös yksityisellä sektorilla työskentelevät myyjät, tarjoilijat, kuljettajat ja rakentajat.

– Hallitus on täysin (Elinkeinoelämän keskusliitto) EK:n ja työnantajien taskussa – nyt he yrittävät saada sovittelijankin sinne, Viitala sanoo.

Viitalan mukaan kaikki työnantajatkaan eivät hyväksy lainsäädäntöä.

– Silti hallitus on viemässä tämänkin esityksen maaliin, tekemättä sen suurempia vaikutusarvioita ja välittämättä oikeuskanslerin lausunnoista. Jälleen kerran meno on härskiä ja työntekijöiden asemasta piittaamatonta

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE