Ulkomaat
7.3.2017 14:23 ・ Päivitetty: 7.3.2017 14:27
Tätä ei ole vähään aikaan nähty: brittien ylähuoneen päärit nousemassa brexit-kapinaan
Britannian pääministeri Theresa May oli tiistaina kärsimässä jo toisen takaiskunsa parlamentin ylähuoneessa. EU-eroneuvottelujen aloittamista koskevaan lakiesitykseen oltiin hyväksymässä muutosta, jonka mukaan parlamentin pitäisi päästä aikanaan hyväksymään eroa koskeva lopullinen neuvottelutulos EU:n ja Britannian välillä.
Muutosehdotukseen sisältyy myös ajatus, että parlamentti voisi estää Britannian eron EU:sta ilman neuvottelutulosta.
Pääministeri Mayn edustaja varoitti ennen ylähuoneen käsittelyä, että tällaisen takaportin jättäminen antaisi EU:lle syyn tarjota Britannialle “huonoa sopimusta”.
– Jos kansanedustajat voivat torjua minkä tahansa pääministerin neuvottelema sopimuksen, se luonnollisesti vahvistaa neuvottelujen muiden osapuolten asemaa, Mayn tiedottaja viestitti.
Entisen konservatiivisen valtiovarainministerin, lordi Lamontin mukaan taustalla on todellisuudessa halu perua koko EU-erohanke.
– Niiden, jotka vastustavat (brexit-)kansanäänestyksen tulosta, ei pitäisi käyttää muutosehdotuksia hämäyksenä, Lamont sanoi BBC:n mukaan.
Uudelleen alahuoneeseen ensi viikolla
Ilman vaaleja ylähuoneeseen valitut aateliset päärit ja piispat asettuivat hallituksen kanssa poikkiteloin jo viime viikolla. Tuolloin ylähuone hyväksyi muutoksen, jonka mukaan Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet pitää taata ennen eroneuvottelujen aloittamista.
Lisää aiheesta
Britanniassa asuu yli kolme miljoonaa muiden EU-maiden ja Euroopan talousalueen maiden kansalaista
Jo hyväksytty muutosesitys aiheuttaa sen, että brexit-neuvottelujen aloittamista koskeva lakiesitys menee uudelleen alahuoneen käsittelyyn ensi viikolla. Alahuoneen odotetaan yleisesti kumoavan ylähuoneen esittämät muutokset. Aivan varmana tätä ei kuitenkaan voi pitää, sillä hallituksella on alahuoneessa vain 17 edustajan enemmistö ja muutamat konservatiiviedustajat kannattavat muutoksia lakiin.
Joka tapauksessa esityksen pompotteluun ylä- ja alahuoneen välillä kuluu aikaa. Pääministeri May ei ole kuitenkaan perääntynyt lupauksestaan, jonka mukaan ilmoitus eroamisneuvottelujen aloittamisesta annetaan maaliskuun loppuun mennessä.
Hallituksella ei enemmistöä ylähuoneessa
Ylähuoneen asettumista vastustamaan hallitusta ja alahuonetta selittää se, että toisin kuin vaaleilla valitussa alahuoneessa, ylähuoneessa Mayn konservatiiveilla ei ole enemmistöä. Huomattava osa sen noin 800 jäsenestä on puolueisiin sitoutumattomia henkilöitä.
Päärit keskustelivat tiistaina myös muista muutosehdotuksista, kuten uudesta kansanäänestyksestä eroneuvottelujen päätyttyä.
– Kansanäänestyksen aloittaman prosessin pitäisi myös päättyä kansaäänestykseen, sanoi työväenpuoluetta edustava lordi Hain Telegraph-lehden mukaan.
Lordi Taverne puolestaan valitti, että hallituksen esityksen sellaisenaan hyväksynyttä alahuonetta “johdetaan kuin diktatuuria”. Jos Britannian lait päätettäisiin pelkästään kansanäänestyksillä, “meillä olisi vielä käytössä kuolemantuomio ja raipparangaistukset vankiloissa”, liberaalidemokraatteihin lukeutuva lordi laukoi.
Niilo Simojoki, Helsinki,Lontoo
Lähteenä lisäksi: Telegraph, Britannian parlamentti, BBC
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.