Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Teatteri & Tanssi

Teatteriarvio: Ehdotus tiekartaksi somemaailman viidakossa

Jenni Janakka on lavalla kuin kotonaan.

Viime aikoina on puhuttu paljon sosiaalisen median sovellusten turvallisuudesta ja vastuusta niitä käyttäviä ihmisiä kohtaan. Facebookin kyseenalaisia toimintatapoja on puitu aina Yhdysvaltain senaattia myöten. Sosiaalisen median monimutkaisten algoritmien muodostamat kuvavirrat, päivitykset ja syötteet tuntuvat tarjoavan ehtymättömän lähteen vaihtoehdoista olla ja elää.

Eeeli Vilhunen

Kirjailija ja puhetaiteilija Jenni Janakka on koostanut aiheen tiimoilta esityksen, joka pohtii, miten luovia somen hallinnoimassa maailmassa.

Jenni Janakka on tullut tunnetuksi Röyhkeyskoulu nimisestä konseptistaan, jonka kanssa hän on kiertänyt ympäri Suomea puhumassa muun muassa hyvän röyhkeyden haltuunotosta, minäkuvasta ja oman osaamisen tunnistamisesta. Janakka on kirjoittanut aiheesta myös Röyhkeyskoulu-kirjan ja tämän lisäksi pitää Himocast-podcastia. Työssään Janakka ammentaa usein omista kokemuksistaan mutta käyttää havaintojensa tukena paljon tutkittua tietoa ja tieteellisiä tutkimuksia.

TEATTERI
KokoTeatteri, Helsinki
Jenni Janakka: Tarjoiluehdotus

Näyttämöllä Jenni Janakka – Tuotanto Elevent Group

KokoTeatterissa nähtävä Tarjoiluehdotus toimii samanlaisella kaavalla, mutta röyhkeyden sijaan nyt keskitytään ihmisen ja sosiaalisen median suhteeseen. Janakka ammentaa esitykseen vapaasti omasta elämästään ja pohtii, miten pitäisi olla, ajatella tai vaikkapa pukeutua. Vaihtoehtoja, ”tarjoiluehdotuksia” ja muiden ihmisten mielipiteitä tuntuu olevan internet ja sovellukset pullollaan. Esityksen nimi on poimittu oivaltavasti elintarvikepakkausten annoskuvista.

Jonkinlaisena astinlautana aiheeseen on Janakan oma seurusteluelämä ja kokemukset Tinder-deittisovelluksessa, jonka algoritmin toimintaperiaate selvitetään yleisölle asiantuntevasti. Näyttämöllä puretaan hauskasti osiin myös Janakan Twitter-päivitys, jossa hän ilmoittaa etsivänsä ”tekeväisen sorttista feministimiestä, jota kiinnostaa tulla isäksi”.

Janakka pystyy nauramaan itselleen läpi koko esityksen, mutta tuo kirkkaana esiin myös yhteiskunnan ongelmallisen tavan suhtautua yksin eläviin, vahvasti mielipiteensä ilmaiseviin naisiin.

Kokonaisuus on sekoitus perinteisempää monologia ja suoraa luennointia aiheesta yhdistettynä standuppiin, joka on lajina sieltä haastavimmasta päästä.Yleisö olisi tarkoitus saada paitsi nauramaan, myös viihtymään. KokoTeatterin sali muistuttaa osuvasti komediaklubia. Tarjoiluehdotusta onkin markkinoitu itsetietoisesti hauskana esityksenä, minkä Janakka ikään kuin lunastaa kertomalla esityksen alussa useamman puujalkavitsin.

Perusteltua puhetta

Jenni Janakka tuntuu tietävän mistä puhuu ja perustelee väitteensä sosiaalisesta mediasta tutkitulla tiedolla. Varsinkin esityksen toinen puoliaika keskittyy algoritmien ongelmallisuuteen. Janakka fokusoituu puheessaan erityisesti sovellusten vahvaan koukuttavuuteen ja siihen kuinka petollisen erilaisena maailma ja ihmiset näyttäytyvät somessa verrattuna todellisuuteen.

Esitys tarjoilee monia hauskoja hetkiä ja kiinnostavaa faktaa mutta kokonaisuutena se jää harmillisen ohueksi.Välillä esitys muistuttaa jopa vapaata ajatuksenvirtaa, jolloin punaisesta langasta kiinni pitäminen on katsojalle paikoin haastavaa.

Esityksen vahvuus onkin ehdottomasti karismaattinen Jenni Janakka itse. Hän on esiintyjänä taitava ja näyttämöllä kuin kotonaan. Useiden vuosien kokemus puhujana näkyy ja kuuluu. Vaikka lavalla nähdäänkin kohotettu esiintyjäpersoona, uskaltaa Janakka olla myös rohkeasti oma itsensä, suorapuheinen ja kosketuksissa yleisöönsä. Yleisö elikin kiitettävästi mukana esityksenalusta loppuun.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE