Teatteri ja Tanssi
27.3.2025 10:45 ・ Päivitetty: 27.3.2025 10:45
Teatteriarvio: Elisabet-monologi näyttää, mitä valtaistuimella pysyminen vaatii
Teatteri Jurkassa nähtävä esitys on tyylikkäästi toteutettu poikkitaiteellinen kokonaisuus, jossa virginaali soi kauniisti.
Onko hyökkäys paras puolustus? Tätä kysymystä joutui pohtimaan aikanaan Englannin kuningatar Elisabet I (1533-1603) tehdessään historiallista päätöstä oman serkkunsa mestauttamisesta. Serkku ei ollut suinkaan kuka tahansa, vaan Skotlannin kuningatar Maria Stuart (1542-1587), jonka katsottiin juonitelleen Elisabetia vastaan.
TEATTERI
Teatteri Jurkka
Nely Keinänen: Minä, Elisabet
Suomennos Kersti Juva – Ohjaus Laura Jäntti – Skenografia Tarja Simone – Valosuunnittelu Saku Kaukiainen – Näyttämöllä Elina Mustonen
Helsingin yliopistossa Shakespearea ja teatteria tutkiva vanhempi yliopiston lehtori Nely Keinänen on kirjoittanut edellä mainitun kriisin ympärille musiikkipitoisen monologin Minä, Elisabet. Näytelmän teksti pohjautuu miltei täysin Elisabetin omiin kirjoituksiin ja fokusoituu viimeiseen tuntiin ennen kuolemantuomion vahvistamista. Miten oikeuttaa hirvittävä päätös muille saati itselle?
ELISABETINA NÄHDÄÄN näyttelijä Elina Mustonen, joka on myös tunnettu muusikko ja cembalisti. Mustonen ja Keinänen ovat työskennelleet yhdessä aiemmin Shakespearen teksteihin pohjautuneen Her Infinite Variety -teoksen parissa, joka kiersi Suomen lisäksi myös ulkomailla, muun muassa Broadwaylla. Monologin ohjauksesta vastaa Laura Jäntti.
Musiikki on kiedottu kiinteäksi osaksi näytelmän dramaturgista kaarta. Esityskokonaisuus muistuttaakin jonkinlaista konsertin ja monologin hybridiä. Elisabetin päänsisäisten pohdintojen ja ristiriitaisten tuntemuksien kanssa tarinassa vuorottelee virginaalimusiikki, josta Mustonen ansiokkaasti vastaa.
Kosketinsoittimella soitetut kappaleet heijastavat paitsi Elisabetin ristiriitaisia tuntemuksia mutta vievät katsojan tämän lisäksi tehokkaasti ajassa taaksepäin 1500-luvulle. Virginaali kun oli taitavana muusikkona tunnetun Elisabetin pääsoitin.
Tarja Simonen skenografiassa kuvankaunis, puinen instrumentti on istutettu keskellä Jurkan intiimiä näyttämöä. Muuten Elisabetin aikaan nyökätään kevyin elein rekvisiitalla, kuten veikeällä peruukilla ja hassuttelevalla kuningattaren viitalla. Vaahtokarkkiväreistä kuljetaan kuitenkin tummempiin sävyihin h-hetkeä kohti. Saku Kaukiaisen valosuunnittelu luottaa lämpimiin sävyihin ja pelkistettyihin ratkaisuihin.
Jäntti on ohjannut näyttämöteokseen paljon rauhaa. Vaikka aihepiiri on sangen dramaattinen, esitys taikka Mustosen näyttelijäntyö eivät hötkyile tai kiihdytä vauhtiaan, oikeastaan missään vaiheessa. Ja hyvä niin. Rauhallisempi tempo auttaa tarkentamaan katseen vakavan päätöksen äärelle pysähtyneeseen Elisabetiin. Musiikkipitoisuudesta huolimatta, esitys uskaltaa rakentaa myös hiljaisuuden päälle.
Ollakseen monologi, esityksessä on yllättävän vähän tekstiä. Mutta juuri teoksen rauhallisuus avaa tekstin sisältämät nyanssit katsojalle, ja ne punotaan auki maltillisen hienovaraisesti. Elisabetin kirjoitukset avaavat ikkunan juonittelujen täyttämään hoviin ja vallanpitäjään kohdistuviin paineisiin, varsinkin silloin kun vallankahvasta kiinni pitää nainen.
Kirjeistä nousee esiin huomioita kuningassukujen yhteen kietoutumista ja erinäisistä poliittisista ja uskonnollisista jännitteistä sekä erityisesti pitäjäänsä kahlitsevasta kruunusta, joka painaa enemmän kuin oma inhimillisyys.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.