Teatteri ja Tanssi
4.5.2018 10:04 ・ Päivitetty: 4.5.2018 10:04
Teatterikesällä juhlavuosi: Kattauksessa muun muassa sirkuskabareeta, rockmyyriä ja Turkan kuolemaa
Pohjoismaiden suurin ammattiteatterifestivaali Tampereen Teatterikesä täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Merkkivuotta juhlitaan 6.-12. elokuuta. Pääohjelmistossa nähdään 20 omaäänistä esitystä, jotka on valinnut taiteellinen johtoryhmä Hilkka-Liisa Iivanainen, Miko Jaakkola ja Aleksis Meaney yhdessä toiminnanjohtaja Hanna Rosendahlin kanssa.
– Juhlavuoden ohjelmistossa näkyy ajan henki. Pääohjelmiston merkittävimmät aiheet ovat oman elämän, tilan ja elinympäristön haltuunotto sekä halu vaikuttaa. Ohjelmistossa tartutaan myös persoonallisesti klassikkoteoksiin, katsotaan omaan historiaan ja peilataan näkymiä tulevaisuuteen, kiteyttää toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl.
Huippuvieraita Euroopasta
Ulkomaisia vieraita saapuu juhlavuonna Unkarista, Ranskasta, Italiasta, Itävallasta ja Hollannista. Recirquel Company Budapest yli parinkymmenen hengen kokoonpano sirkustaiteilijoineen ja muusikoineen herättää 1930-luvun yöllisen Pariisin henkiin. Juhlatunnelmaan erinomaisesti istuva sirkuskabaree ”Paris de Nuit” tuotetaan festivaalille yhteistyössä Tampere-talon kanssa.
Euroopassa vahvasti arvostettu ohjaaja, lavastaja ja kuvataiteilija Philippe Quesne vierailee Tampereella esityksellään ”Night of the Moles” Työväen Teatterin suuri näyttämö muuntuu luolaksi, jonka ottaa haltuun rock-henkinen myyräpopulaatio.
Tänä vuonna ohjelmistossa nähdään useita tulkintoja klassikkoteoksista. Italialaista tyylikkyyttä festivaalilla tarjoaa Sardegna Teatro tulkinnallaan Shakespearen ”Macbethista”. Kotimaassaan palkintoja kerännyt esitys on voimakkaan fyysinen ja toteutettu Elisabetin aikaisen käytännön mukaan, miesvoimin.
Unkarin uusiin tulokkaisiin kuuluvan Dollardaddy’s-ryhmän ydin on riskinotto, jolla se luo Tšehovin kaltaisille klassikoille uuden tason ja tuo minimalistisella toteutustavallaan tarinat erityisen lähelle yleisöä. Festivaalilla nähtävä esitys yhdistää useita Tšehovin teoksia.
Kotimaan kattauksessa sisällissota läsnä
Pääohjelmistossa nähdään kaksi tulkintaa vuoden 1918 tapahtumista Anneli Kannon ”Veriruusut”-romaaniin pohjautuen. KOM-teatterin Veriruusut sekä Tampereen Työväen Teatterin suurmusikaali ”Tytöt 1918” tarkastelevat molemmat Suomen sisällissotaa nuorten punakaartilaisnaisten näkökulmasta. KOM-teatterin teoksen on dramatisoinut ja ohjannut Lauri Maijala, TTT:n suurmusikaalin takaa löytyy käsikirjoittaja-ohjaaja Sirkku Peltola.
Tänä vuonna kymmenen vuotta täyttänyt monitaiteellinen ryhmä Kolmas Tila vierailee festivaalilla ensimmäistä kertaa. Seppo Parkkisen käsikirjoittama ”Legenda pienestä luusta” vie aikamatkalle paitsi tulevaisuuteen myös ihmislajin historiaan. Ohjauksesta vastaa kaksikko Susanna Airaksinen ja Juha Malmivaara.
Milja Sarkolan Svenska Teaterniin ohjaama esitys ”I Would Prefer Not To” kertoo passiivisesta vastarinnasta, sosiaalisesta vastuusta ja sopeutumisesta. Minna Leinon Kansallisteatteriin ohjaama ”Vanhat mestarit” on komedia taiteesta. Esitys on nähty Helsingissä Tennispalatsin HAM-museossa ja Ateneumin taidemuseossa, Teatterikesässä se esitetään Sara Hildénin taidemuseossa.
Tuoreesti käsiteltyjä klassikoita on tarjolla kotimaisessa kattauksessakin. Compañía Kaari & Roni Martinin taiteilijakollektiivin tulkinta Leo Tolstoin teoksesta ”Anna Karenina” nojaa flamencon rytmiikkaan ja muotokieleen. Hämeenlinnan Teatteri on tarttunut Ingmar Bergmanin kulttimaineen saavuttaneeseen draamaan Kohtauksia eräästä avioliitosta. Ohjauksesta vastaa Samuli Reunanen. Antti Mikkolan dramatisointi ja ohjaus Maria Jotunin ”Huojuvasta talosta” murtaa puolestaan stereotypioita: Tampereen Teatterin versio on miehen selviytymistarina.
Oman ruumiin ja tilan haltuunottoa
Teatterikesässä nähdään kaksi esitystä, jotka linkittyvät osaksi #metoo-vallankumousta. Olga ja Amanda Palon ”Kilari” kertoo seksuaalisesta väkivallasta sekä sen aiheuttamista mielenterveysongelmista. Elokuva- ja esitystaiteilija Samira Elagozin teos Cock, Cock.. Who’s There? pureutuu myös seksuaaliseen väkivaltaan ja kuvaa traumasta selviytymistä. Amsterdamissa asuva suomalais-egyptiläinen Elagoz sai teoksesta parhaan nuoren koreografin Prix Jardin d’Europe -palkinnon vuonna 2017.
Itävaltalaisten LizArt Productionin ja Toxic dreams -ryhmän esitys ”The Audition for the Role of Stephen Hawking in the Theory of Everything” tuo lavalle kuvitteellisen tilanteen, jossa fyysikko ja kosmologi Stephen Hawkingista kertovaan elokuvaan etsitään pääosan esittäjää. Casting-tilaisuus esittää painavia kysymyksiä: kenelle näyttämö kuuluu ja millä ehdoin?
Teatteri Jurkka vierailee festivaalilla esityksellään Kikka Fun Club. Laura Gustafssonin käsikirjoittama ja Sini Pesosen ohjaama teos on taiteilijakuva kovan onnen viihdetähdestä. Anna-Mari Karvonen ja Anni Puolakka työryhmineen rakentaa puolestaan miehen kasvutarinan esityksessään Amor fati. Teoksessa kriisiin ajautunut kalifornialaismies pyrkii elämänhallintaan – ja tässä häntä auttaa 200 kiloa savea.
Juhlavuoden kunniaksi taiteellinen johtoryhmä on halunnut mahdollistaa ensi-iltatuotannon nuorille, vapaan kentän tekijöille. Ruusu Haarlan ja Julia Lappalaisen” Turkka kuolee” on teos teatterilegenda Jouko Turkasta (1942-2016) ja tämän voimakkaasta vaikutuksesta suomalaisiin ja suomalaiseen teatteriyhteisöön.
Ohjelmateltassa kirjoa kantelepopista Piazollaan
Keskustorille jälleen nousevan Ohjelmateltan avajaisiltana lavan ottaa haltuun suomalaista kansanperinnettä ja urbaania populaarimusiikkia yhdistelevä a cappella -kvartetti Tuuletar, joka on valloittanut maailman Japania ja Yhdysvaltoja myöten. Samaisen tiistain alkuillassa Kaj Chydenius vaeltaa suomalaisen runouden maisemissa Taru Nymanin, Maria Peren, Mikael Saaren ja Antti Holman kanssa. Chydeniuksen sävellyksiä kuullaan myös lauantain esityksessä ”Hullujen puolella”, joka keskittyy Ilpo Tiihosen runouteen sanoin ja sävelin, tulkitsijoinaan Vuokko Hovatta, Merja Ikkelä, Paavo Kerosuo ja Taisto Oksanen.
Dave Lindholm tuo teltan keskiviikkoiltaan kitaralaukullisen rytmiä ja rock’n rollia. Suomen ensimmäinen pop-kantelisti Ida Elina puolestaan sytyttää pop-hitit eloon uusilla versioilla, joiden pääosassa on kantele ja karismaattinen esiintyjä.
Telttaan on kutsuttu myös teatterillisempia esityksiä: monologien mestari, näyttelijä Martti Suosalo tähdittää lempeää komediaa ”Parasta elämässä” ja Timo Torikka Astor Piazzollasta kertovaa musiikkinäytelmää ”Mestari Astor”. Piazzollan elämän ja musiikin lisäksi teltan lavalla kunnioitetaan Jacques Breliä, jonka tuotantoon pureutuu Timo Tuominen.
Riku Nieminen, Iiro Rantala ja Sara Puljula nähdään ronskilla huumorilla maustetussa ”Kumma peruna” -esityksessä. Viime vuonna telttayleisön valloittanut kapellimestarikolmikko Eeva Kontu, Anna-Mari Kähärä ja Jussi Tuurna on kutsuttu esiintymään tänäkin kesänä – mukana 2000-luvun näyttämömusiikin äärellä ovat laulaja-näyttelijät Maria Ylipää ja Jukka Nylund.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.