Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Teknologiateollisuudessa alkaa viimeinen puristus – Riku Aalto odottaa sovun löytyvän, mutta “ei hinnalla millä hyvänsä”

Nora Vilva

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimus menee umpeen ensi tiistaina. Neuvottelut jatkuvat uuden työnantajayhdistyksen kanssa sunnuntaina. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto odottaa, että neuvottelutulos syntyy ennen h-hetkeä.

Marja Luumi

Demokraatti

– Mutta ei hinnalla millä hyvänsä vaan meillä on omat tavoitteemme, jotka olemme pöytään vieneet. Täytyy sanoa, että tekstikysymyksissä olemme edenneet kohtuullisen mukavasti. Mutta kovimmat kysymykset, jotka liittyvät palkankorotuksen tasoon ja sopimuskausiin, ovat vielä neuvottelun kohteena, hän arvioi tilannetta Demokraatille Teollisuusliiton valtuuston syyskokouksessa.

Puheessaan Aalto totesi, että “jos tulosta ei synny, sitten mietitään mahdollisia järjestöllisiä toimia”.

– Aina ensimmäisenä ihmiset ajattelevat työtaisteluja tai lakkoja, jotka ovat tietysti aina keinovalikoimassa. Mutta on muitakin tapoja edistää neuvotteluja. Mutta toivomme, että löydämme hyvässä sovussa työnantajayhdistyksen kanssa neuvottelutuloksen ennen marraskuun loppua, ettei edes tarvitsisi pohtia näitä keinoja.

Työnantajapuoli on kyseenalaistanut työehtojen jälkisuojan. Aalto kertoi, että valitettavasti Teollisuusliitolla on jo nyt tiedossa yrityksiä, joissa on henkilöstölle ilmoitettu yksipuolisesti työsuhteen ehtojen heikennyksistä 1.12. alkaen. Aallon viesti näille yrityksille oli, että “perästä kuuluu”.

Hän ei lähde yksilöimään, mitä viesti tarkoittaa käytännössä.

– Keskustelu käydään silloin, kun näemme toteutuuko sopimukseton tila vai ei. Aika näyttää sitten sen. Mutta yritysten on hyvä ymmärtää vaikutukset, jos yritykset alkavat noudattaa työehtosopimuksen sijaan esimerkiksi pelkästään lakia.

Lisää aiheesta

Teollisuusliitto on saanut käynnistetyksi neuvotteluja UPM:n kanssa.

Teollisuusliiton kannalta Teknologiateollisuuden työnantajat ry:hyn liittyi tarpeeksi yrityksiä, jotta sen kanssa oli mieltä lähteä neuvottelemaan uudesta valtakunnallisesta työehtosopimuksesta.

– Uuteen yhdistykseen on tullut sen verran yrityksiä, että yleissitovuus on vahva. Siitä ei ole sillä lailla huolta, kunhan nyt saamme neuvottelutuloksen aikaiseksi. Yleissitova sopimus kun koskee myös niitä yrityksiä, jotka eivät ole järjestäytyneet uuteen yhdistykseen, Aalto huomauttaa.

Mekaanisessa metsäteollisuudessa tilanne on Aallon mukaan toinen, koska sinne ei ole syntymässä mitään yleissitovaa työehtosopimusta vaan tavoitteena ovat yrityskohtaiset sopimukset. Teollisuusliiton jäseniä työskentelee näistä noin 200 yrityksessä.

Teollisuusliitto on saanut käynnistetyksi neuvotteluja ay-liikkeen kannalta suuren “murheenkryynin” metsäyhtiö UPM:n kanssa, joka tavoittelee yhä liiketoimintakohtaisia työehtosopimuksia. Uusia neuvotteluaikojakin on jo sovittu.

– Siinä mielessä meillä ei ole sama tilanne kuin Paperiliitossa, Aalto huomauttaa.

Metsäyhtiö UPM:n ja Paperiliiton neuvottelut eivät siis edelleenkään etene, ja työtaistelutoimista on jo varoiteltu, jos sopimusta ei synny ennen vuodenvaihdetta.

“Käymme päivittäin tilannetta läpi veljesliittojen kanssa.”

Ay-liikkeen solidaarisuus uudessa työmarkkinoiden tilanteessa on koetuksella, vai onko?

Teollisuusliiton puheenjohtaja kertoo, että SAK:laiset ja myös STTK:laiset ammattiliitot ovat käyneet keskustelua yhdessä siitä, millaisia mahdollisuuksia on saada tukea muilta liitoilta, jos sille tulee tarvetta.

– Käymme päivittäin tilannetta läpi veljesliittojen kanssa.

Aallon mukaan ay-liike on pohtinut yhdessä, mitä tehdä yrityksille, jotka kieltäytyvät ylipäänsä neuvottelemasta – sellaisiakin on.

– Mekin joudumme mekaanisen metsäteollisuuden puolella arvioimaan, missä vaiheessa järjestöllisiä toimia käynnistetään ja missä laajuudessa, jos yritykset eivät neuvottele meidän kanssamme ja sopimusta ei ole.

Hän kehuu erityisesti yhteistyötä STTK:laisen Ammattiliitto Pron kanssa. Liitot ovat tarjonneet mekaanisen metsäteollisuuden yrityksille yhteistä työehtosopimusta.

– Myös teknologiateollisuuden neuvotteluissa jaamme koko ajan tietoa toisillemme neuvottelujen etenemisestä. Ja niinhän näyttää työnantajapuolikin tekevän. Se vain näyttää työnantajien retoriikassa olevan niin, että he saavat kyllä koordinoida, mutta me emme saisi, Aalto hymähtää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE