Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Teollisuusliitto ja Pro kiristävät ruuvia uusilla lakkovaroituksilla – “Yritämme pysäyttää työntekijöiden köyhtymisen”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

SAK:lainen Teollisuusliitto ja STTK:lainen Ammttiliitto Pro ovat jättäneet tänään uusia lakkovaroituksia.

Demokraatti

Demokraatti

Teollisuusliiton Teknologiateollisuuden työnantajat ry:lle sekä Kemianteollisuus ry:lle jättämät lakkovaroitukset koskevat 122 toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 11 400 työntekijää.

Osapuolten väliset erimielisyydet liittyvät tulevaan palkkaratkaisuun. Teollisuusliiton mukaan työnantajapuoli ei suostu huomioimaan hintojen nousua palkkaratkaisun mitoittamisessa. Puheenjohtaja Riku Aalto (kuvassa) korostaa liiton vaatimusten olevan kohtuullisia.

– Yritämme pysäyttää työntekijöiden köyhtymisen. Sen ei tavoitteena pitäisi olla kenellekään kohtuuton, vaan pikemminkin päinvastoin. Valitettavasti työnantajapuoli ei näe asiaa näin, joten joudumme laajentamaan työtaistelutoimia, hän perustelee tiedotteessa.

Teollisuusliitto arvioi hintojen nousun aiheuttaman ostovoiman heikentymisen uhkaavan kotimaista kysyntää sekä myönteistä työllisyyskehitystä tavalla, joka voi pitkittää mahdollista taantumaa. Aallon mukaan kotitalouksien luottamus ja ostovoiman vahvistaminen edellyttävät palkkojen korottamista.

– Suomen talous on kasvanut, mutta inflaation myötä palkansaajat eivät ole saaneet osuuttaan talouskasvusta. Tämän pyrimme nyt korjaamaan.

Teollisuusliiton uudet lakkovaroitukset koskevat 122 toimipaikkaa teknologiateollisuudessa sekä kemianteollisuudessa. Lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 11 400 työntekijää. Toimipaikkakohtaiset työnseisaukset ovat voimassa 8.2.-10.2.2023 välisellä ajalla.

Lisää aiheesta

LAKKOVAROITUSTEN lisäksi Teollisuusliitto pidentää teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden sekä muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sopimusalojen ylityökieltojen voimassaoloa 10. helmikuuta asti. Samalla ensi yöstä alkaen ylityökielto laajenee uutena sopimusalana koskemaan myös öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuutta.

Ylityökiellot ja toimipaikkakohtaiset työnseisaukset eivät koske hätätyötä eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.

Teknologiateollisuuden sopimusalat siirtyivät sopimuksettomaan tilaan joulukuun 2022 alusta. Kemianteollisuudessa sopimukseton tila alkoi vuoden 2023 alusta. Neuvottelut Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n sekä Teollisuusliiton ja Kemianteollisuus ry:n välillä kariutuivat tuloksettomina maanantaina 16. tammikuuta.

MYÖS STTK:LAINEN Ammattiliitto Pro on jättänyt tänään uusia lakkovaroituksia teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle. Suunnittelu- ja konsulttialan lakot koskevat työtä, jota tehdään teknologiateollisuuden lakon piirissä olevaan työpaikkaan.

Molemmilla aloilla on voimassa koko aloja koskeva ylityökielto, joka on voimassa toistaiseksi.

8.-10. helmikuuta helmikuuta järjestettävä lakko koskisi 18 yritystä. 11.-17. helmikuuta lakossa olisivat 43 yrityksen toimihenkilöt.

Pron nyt ilmoittamat lakot jatkavat aiemmin ilmoitettua kolmipäiväistä työtaistelua, joka alkaa 1.helmikuuta.

– Pron tavoitteena on saavuttaa sopimukset mahdollisimman nopeasti niin, että lakoilta vältytään. Ilmoitamme uusista lakoista, jotta sopimusratkaisun hakemiseen on riittävä paine, puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa tiedotteessa.

Pro on esittänyt kahden vuoden sopimusta, jonka aikana palkkoja korotettaisiin 8,5 prosentilla. Osapuolten näkemysero palkankorotusten tasosta ja toteutusmallista on tällä hetkellä suuri.

– Työpaikoilta tulleiden viestien mukaan Pron jäsenet ovat valmiita lakkoon kunnollisten palkankorotusten puolesta, Malinen sanoo.

Lain mukaan työtaisteluista on ilmoitettava viimeistään kahta viikkoa ennen niiden alkamista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE