Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Terveydenhoitoalan ammattilaisilta tulee jatkuvasti viestejä liian niukasta henkilöstömitoituksesta, kirjoittaa Eveliina Heinäluoma: Vain arvokas ja turvallinen vanhuus kelpaa

Kolumnit

Eveliina Heinäluoma

Helsingin valtuuston sosialidemokraattisen ryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja.

Helsingillä menee monella tapaa hyvin. Kaupungin asukasmäärä kasvaa vuosittain keskimäärin 8 000 asukkaalla. Helsingin suurin ikäluokka on 27-vuotiaat, kun vastaava luku on muualla maassa 69-vuotiaat. Helsinki on myös hyötynyt talouden käänteestä ja viime vuosien hyvästä talouskasvusta.

Eveliina Heinäluoma

On kuitenkin eräs asia, joka kaipaisi kaupungin päättäjien erityishuomion – nimittäin vanhustenpalvelut. Ennusteiden mukaan 65 vuotta täyttäneiden määrä tulee nousemaan vuoden 2016 reilusta 104 000 asukkaasta noin 175 000 asukkaaseen vuonna 2050. Ikääntyneiden osuus Helsingin väestöstä tulee nousemaan samalla ajalla noin 17 prosentista 23 prosenttiin.

Tulevaisuudessa lähes joka neljäs helsinkiläinen on yli 65-vuotias. Viimeistään tämän pitäisi herättää jo päätöksentekijätkin kuuntelemaan ikäihmisten näkemyksiä. On selvää, että erilaisten palveluiden tarpeet kasvavat, kun ikäihmisten osuus kasvaa ja mittarissa on yli 60 vuotta. Myös Helsinki on omassa strategiassaan päättänyt kohdentaa rahoitusta erityisesti peruspalveluihin, joissa väestönkasvu lisää menoja.

Tämä strateginen linjaus punnitaan jokaisen talousarvion kohdalla uudelleen.

Kaupunki, joka ei huolehdi oman vanhusväestönsä hyvinvoinnista ja tarpeista, ei voi kutsua itseään maailman toimivimmaksi kaupungiksi.

Helsingin eri kaupunginosia kiertäessä ympäristöt vaihtuvat, mutta kaupunkilaisten viesti pysyy hyvin samanlaisena. Eri-ikäiset helsinkiläiset, nuoret ja vanhat, omaiset ja vanhukset kertovat samasta huolesta: saavatko ikäihmiset arvokkaan ja turvallisen vanhuuden?

Palveluita tarvitsevien ikäihmisten määrän kasvu niin kotihoidossa kuin tehostetuissa asumispalveluissa edellyttäisi vastaavasti lisäyksiä henkilöstömääriin. Terveydenhoitoalan ammattilaisilta tulee jatkuvasti viestejä liian niukasta henkilöstömitoituksesta. Henkilöstöstä tinkiminen tulee kalliiksi työntekijöiden uupumisen kautta. Jos työntekijöille ei anneta realistisia toimintaedellytyksiä hyvän hoidon tarjoamiseen, niin oletetut säästöt muuttuvat raskaiksi lisäkustannuksiksi kalliimpien korvaavien hoitojen lisääntymisenä ja henkilöstön sairauspoissaolojen kasvuna.

Lisää aiheesta

Helsingissä päivitetään parhaillaan Stadin ikäohjelmaa, jonka tarkoituksena on laatia suunnitelmat iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen. Samaan aikaan kaupunki toteuttaa asiakastyytyväisyyskyselyn kotihoidon asiakkaille. Kannustankin kaikkia ikäihmisiä, heidän omaisiaan ja kansalaistoimijoita kertomaan näkemyksensä ja kokemuksensa ikääntyvän väestön palveluista Helsingissä.

Kaupunki, joka ei huolehdi oman vanhusväestönsä hyvinvoinnista ja tarpeista, ei voi kutsua itseään maailman toimivimmaksi kaupungiksi. Toivon, että pormestari Jan Vapaavuori vastaa helsinkiläisten huoleen ja esittää keskiviikkona 10.10. julkaistavassa talousarvioehdotuksessaan merkittäviä lisäpanostuksia ikääntyneiden palveluihin, kuten terveyskeskustyöhön, kotihoitoon ja palveluasumiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE