Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Thaimaalainen ministeri: Hylkikää kuningasta loukkaavia – suomalaisillekin ohjeita

Kuva: AFP / MANAN VATSYAYANA
Mies lueskeli Thaimaan kuninkaan kuolemasta ja tarkasteli samaan aikaan pörssikursseja.

Thaimaalaisten tulisi hylkiä niitä, jotka loukkaavat maan kuningashuonetta kuningas Bhumibolin kuoleman jälkeen, vaatii Thaimaan oikeusministeri Paiboon Koomchaya. Ministerin mukaan hallitus aikoo vaatia majesteettirikoksista syytettyjen thaimaalaisten luovuttamista ulkomailta.

– Heitä on vaikeaa saada syytteeseen Thaimaassa, mutta meidän on tehtävä parhaamme, ministeri sanoi.

Rakastetun kuninkaan kuolema on saanut liikkeelle myös äärikuningasmielisiä aktivisteja, jotka etsivät netistä ja sosiaalisesta mediasta loukkauksiksi miellettyjä postauksia.
Sosiaalisessa mediassa moititaan niitä, jotka eivät sure riittävän näyttävästi tai käytä mustia vaatteita. Sunnuntaina Samuin saarella poliisi pakotti naisen polvistumaan kuninkaan muotokuvan eteen, koska hänen väitettiin postanneen Facebookin kuningasta loukkaavan kommentin.

Thaimaassa hallitseva juntta on moittinut mustia vaatteita vaativia kommentteja ja muistuttanut, ettei köyhillä ihmisillä välttämättä ole varaa ostaa mustia vaatteita.

Thaimaassa on tiukat lait majesteettirikoksista. Loukkaukset kuningashuonetta vastaan voivat tuottaa jopa 15 vuoden vankilatuomioita. Lainsäädäntö tekee keskustelun kuningashuoneen roolista ja tulevaisuudesta käytännössä mahdottomaksi.

Turisteillekin suositellaan hillittyä vaatetusta

Suomen suurlähetystö Bangkokissa on julkaissut Facebook-sivuillaan ohjeita Thaimaan turistiviranomaisten ohjeita maahan matkustaville turisteille. Turistien ei edellytetä pukeutuvaan mustaan tai valkoiseen, mutta heidän toivotaan mahdollisuuksien mukaan pukeutuvan tummiin väreihin ja asiallisiin vaatteisiin julkisilla paikoilla. Vierailijoiden tulisi myös pidättäytyä sopimattomasta ja epäkunnioittavasta käytöksestä.

Baarit ja yökerhot saavat itse päättää aukiolostaan, mutta hallitus on pyytänyt niitä pidättäytymään juhlinnasta suruajan aikana.

STT-AFP, Bangkok

 

Putin varmisti uudelleenvalintansa ja kahmi yli 70 prosenttia äänistä presidentinvaaleissa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Moskovan Maneesiaukiolle kerääntyi poliisin mukaan noin 35 000 ihmistä juhlimaan Putinin voittoa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on varmistanut uudelleenvalintansa neljännelle virkakaudelleen. Tulos oli selvä jo ovensuukyselyjen perusteella ja vahvistui ääntenlaskennan edetessä. Äänestysvilkkaus oli sitä vastoin jäämässä tavoiteltua matalammaksi, keskusvaalilautakunnan mukaan vajaaseen 60 prosenttiin.

Putinille oli luvassa 72,5 prosenttia äänistä, kun äänistä oli laskettu noin neljännes. Putin oli parantamassa tulostaan verrattuna vuoden 2012 presidentinvaaleihin, jolloin hän keräsi 63,6 prosentin osuuden.

Muista ehdokkaista parhaiten pärjäsi kommunistien ehdokas, miljonääri ja liikemies Pavel Grudinin, joka oli saamassa äänistä vajaat 16 prosenttia. Liberaalidemokraattien kestoehdokas, räyhäkäs nationalisti Vladimir Zhirinovski näytti keräävän vajaat seitsemän prosenttia.

Opposition ehdokkaana markkinoitu tv-tähti Ksenia Sobtshak oli jäämässä noin 1,4 prosenttiin. Muut neljä ehdokasta saivat tyytyä alle prosentin osuuksiin.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi ei päässyt asettumaan ehdolle, ja hän kehotti kansalaisia boikotoimaan vaaleja. Navalnyi lähetti noin 33 000 kannattajaansa seuraamaan vaalien rehellisyyttä. Monin paikoin aktivisteja ei päästetty äänestyspaikoille. Vaaleja tarkkaileva kansalaisjärjestö Golos sai satoja ilmoituksia epäillystä vaalivilpistä.

Venäjän keskusvaalilautakunta myönsi, että joitakin häiriöitä oli havaittu, mutta ei pitänyt niitä merkittävinä. Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ella Pamfilova torjui epäilyt todeten, että tarkkailijat ”eivät tulkitse tilanteita oikein”.

Keppiä ja porkkanaa äänestysvilkkauden nostamiseksi 

Putinin murskavoitto oli jo etukäteen tiedossa ja suurin mielenkiinto kohdistui siihen, miten korkeaksi äänestysvilkkaus nousisi. Tavoite oli 70 prosenttia, mutta patisteluista huolimatta tähän ei päästy. Muun muassa valtion palveluksessa olevia oli patisteltu äänestämään.

Äänestäjiä yritettiin myös maanitella uurnille erilaisin houkuttimin, kuten tarjoamalla alennuskuponkeja ja palkintoja parhaista selfieistä. Jotkut äänestäjät viettivät vaaleja karnevaalien hengessä, joten uurnilla nähtiin muun muassa Josif Stalinin kaksoisolento, nallekarhuja ja roomalainen kenturio.

Putinille vaalit merkitsevät neljännen presidenttikauden alkua. Hän voi johtaa Venäjää näin ollen vuoteen 2024, jolloin hän on 71-vuotias. Putin nousi valtaan Boris Jeltsinin luopuessa vallasta vuonna 2000.

Putin toimi presidenttinä ensin kahden nelivuotiskauden ajan vuoteen 2008. Tuolloin Putin siirsi vallan yhden kauden ajaksi Dmitri Medvedeville, kun virkakausien rajoitus kahteen perättäiseen kauteen esti häntä pyrkimästä tehtävään uudelleen. Putin palasi presidentiksi vuoden 2012 vaaleissa, jolloin virkakausi oli pidennetty kuusivuotiseksi.

”Vain Putinin äänellä on merkitystä” 

Entinen shakin maailmanmestari ja Putinin ärhäkkä kriitikko Garri Kasparov lyttäsi vaalit täydellisesti.

– Älkää kutsuko näitä vaaleiksi. Tämä on farssi. Ainoa ääni, jolla on merkitystä Venäjän kaltaisessa diktatuurissa on Putinin ääni, Kasparov sanoi ABC:n haastattelussa.

Moskovan Maneesiaukiolle kerääntyi poliisin mukaan noin 35 000 ihmistä juhlimaan Putinin voittoa.

”Se on vähän sama kuin minä yksin kommentoisin lääkäreiden leikkaussalitoimintaa” – Kanervan mukaan Venäjän kutsumat vaalitarkkailijat ovat epäpäteviä

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) arvostelee Venäjän kutsumia vaalitarkkailijoita.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin noin 500 vaalitarkkailijaa eivät tee työtään Venäjällä yksin tänään järjestettävissä presidentinvaaleissa. Kansanedustaja, Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoo STT:lle Moskovasta, että vaalipaikoilla on myös noin 300 Venäjän kutsumina ja kustantamina paikalle tullutta ”vaalitarkkailijaa”.

– Tämä on todella häiritsevä seikka. Toiminta ei ole mitenkään asianmukaista, Kanerva kommentoi.

Kanerva johtaa Etyjin Venäjän presidentinvaalien tarkkailuoperaation neuvonantajaryhmää. Hänen mukaansa Venäjän omilla tarkkailijoilla ei ole taustaa tehdä tarkkailua, kun taas Etyjin työ perustuu Demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston (ODIHR) toimintaan.

– Venäjän valtiojohtoinen media kysyy sitten näiltä yksittäisiltä ihmisiltä kommentteja vaaleista. Se on vähän sama kuin minä yksin kommentoisin lääkäreiden leikkaussalitoimintaa, eipä minulla kovin paljon olisi sanottavaa.

Sapiskaa on tiedossa myös Ukrainalle, jossa venäläisiä ei ole päästetty äänestämään Krimin tilanteen vuoksi. Kanerva sanoo, että Ukraina ei tule esille Etyjin huomisessa raportissa, koska ryhmän mandaatti on valvoa vaalien toimeenpanoa Venäjällä. Sen sijaan puheenvuoroissa asiaan tullaan ottamaan kantaa heti alusta pitäen.

– Kansainvälinen poliittinen tilanne ei voi estää vaalien toimeenpanoa jossakin maassa. On ihan selvä, että tätä asiaa ei voi jättää huomiotta.

”Tärkeintä on dialogi” 

Kanervan mukaan Venäjä on näissä vaaleissa ottanut huomioon Etyjin aiemmin tekemiä suosituksia esimerkiksi äänestäjien rekisteröinnin osalta. Äänioikeus on kaikilla, joille se kuuluu, ja äänioikeutta saa käyttää vain yhden kerran.

Suomalaisittain tämä ei kuulosta edistysaskeleelta vaan itsestään selvältä. Kanerva muistuttaa, että Venäjän poliittinen järjestelmä on historiansa ja kulttuurinsa tuote, jossa poliittiset oikeudet, ilmaisunvapaus ja kansalaisjärjestöjen rooli koetaan eri tavalla kuin lännessä.

– Aiemmat havainnot puhuvat sen puolesta, että sitä, mitä meillä pidetään yhtä luonnollisena kuin hengittämistä, ei nähdä täällä samalla tavalla.

Kansainvälisen median mukaan julkisen puolen työntekijöitä on painostettu äänestämään. Lisäksi ehdokasasettelun osalta on edelleen epäselvyyksiä siitä, millä perusteilla ehdokkaita estetään osallistumasta vaaleihin. Myös näissä vaaleissa useita ehdokkaita blokattiin, tunnetuimpana oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi.

Puhtaita papereita Venäjä ei siis ole saamassa. Kanerva korostaa kuitenkin, että tärkeintä lopputuloksessa on se, että dialogi ja vuorovaikutus jatkuvat.

– Ei ole varaa jättää asiaa siihen, että todetaan, ettei järjestelmä ole kunnossa. Päinvastoin täytyy pyrkiä etenemään siten, että vaalit ovat perustaltaan asianmukaisessa kunnossa.

Etyjin ensimmäinen raportti annetaan maanantaina iltapäivällä. Työ jatkuu kuitenkin vielä pitkään vaalien jälkeen.

– Lopulliset havainnot ja suositukset annetaan Venäjälle, lähinnä ulkoministeriön johdolle. He ottavat ne lukuun kuten ottavat.

STT–ANNE SALOMÄKI

Keskustelua aiheesta

Ovensuukyselyt lupaavat Putinille selvää voittoa – tulossa 73,9 prosenttia äänistä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL Yuri Kadobnov
Vladimir Putinille on luvassa selvä voitto presidentinvaaleissa.

Presidentti Vladimir Putin on varmistamassa uudelleenvalintansa selvin luvuin. Ovensuukyselyjen perusteella Putin on kerännyt yli 70 prosenttia äänistä. Rossija 24-kanavan mukaan Putinilla olisi luvassa 73,9 prosenttia äänistä.

Kommunistien Pavel Grudinin nousee toiselle sijalle reilulla 11 prosentin ääniosuudella. Liberaalidemokraattien Vladimir Zhirinovskille luvassa vajaat seitsemän prosenttia, Ksenia Sobtshakille 2,5 prosenttia.

Keskustelua aiheesta

Shakkimestarin tyly arvio: ”Älkää kutsuko näitä vaaleiksi. Tämä on farssi.” – Venäjällä houkuteltiin uurnille selfiekilpailulla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL Yuri Kadobnov
Venäjän presidentti Vladimir Putin kävi äänestämässä sunnuntaina.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kannattajat ja vaaleja tarkkaileva kansalaisjärjestö Golos ilmoittavat havainneensa useita epäselvyyksiä Venäjän presidentinvaaleissa.

Golos ilmoitti iltapäivällä rekisteröineensä 1 764 epäiltyä vaalivilppitapausta. Paikoitellen vaalitarkkailijoita oli estetty työskentelemästä. Sosiaalisessa mediassa levisi myös valvontakamerojen videoita, joissa äänestäjät eri puolilla Venäjää tunkevat uurniin useita äänestyslippuja. Noin 80 prosentissa äänestyspaikoista on kameravalvonta.

Navalnyin verkkosivuilla kerrottiin sadoista vilppitapauksista Moskovassa, muualla pääkaupunkiseudulla ja Pietarissa. Navalnyin liike on ilmoittanut lähettäneensä 33 000 aktiivia tarkkailemaan vaaleja. Navalnyin mukaan joillakin alueilla jopa joka viides hänen liikkeensä tarkkailijoista on heitetty ulos äänestyspaikoista.

Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ella Pamfilova torjui epäilyt todeten, että tarkkailijat ”eivät tulkitse tilanteita oikein”. Presidentti Vladimir Putinin kampanjan tiedottaja Andrei Kondrashov lyttäsi epäilyt valheiksi.

Putin äänesti Moskovassa ja sanoi olevansa tyytyväinen ”mihin tahansa” tulokseen, joka antaa hänelle oikeuden jatkaa presidenttinä.

– Olen varma, että ohjelma, jota tarjoan, on oikea, Putin sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Putinin odotetaan saavan noin 70 prosenttia äänistä. Seitsemästä vastaehdokkaasta suosituimmaksi noussee kommunistien Pavel Grudinin, joka voi kerätä noin kahdeksan prosenttia äänistä.

Navalnyita ei päästetty ehdolle ja hän on kehottanut äänestäjiä boikotoimaan vaaleja.

– Ne, jotka kuvittelevat, että tällä kertaa vääristelyä tapahtuisi vähemmän, koska Putin on jo voittanut, ovat väärässä, Navalnyi sanoi.

Entinen shakin maailmanmestari Garri Kasparov lyttäsi vaalit täydellisesti.

– Älkää kutsuko näitä vaaleiksi. Tämä on farssi. Ainoa ääni jolla on merkitystä Venäjän kaltaisessa diktatuurissa on Putinin ääni, Kasparov sanoi ABC:n haastattelussa.

Äänestysselfiellä voi voittaa

Kun voittaja on jo selvillä, vaaleissa suurin mielenkiinto kohdistuu siihen, kuinka moni venäläinen viitsii käydä äänestämässä. Venäjän keskusvaalilautakunnan mukaan äänestysvilkkaus oli iltapäivällä noussut 52 prosenttiin.

Virallisten tahojen arvioissa vaalien äänestysvilkkauden on ennakoitu nousevan 63–67 prosenttiin. Riippumattoman Levada-keskuksen kyselyn mukaan kuitenkin vain alle 60 prosenttia venäläisistä sanoi todennäköisesti äänestävänsä.

Muun muassa kouluissa ja valtion yrityksissä ihmiset ovat kertoneet, että heitä on painostettu äänestämään. Vastaavanlaista painostusta tiedetään tapahtuneen aikaisemmissakin vaaleissa.

Kepin lisäksi potentiaalisille äänestäjille on tarjottu myös porkkanaa, kuten alennuskuponkeja sekä palkintoja parhaista äänestyspaikalla otetuista selfieistä.

”Emme tarvitse muutoksia”

Venäjä on länsimaissa harvoin otsikoissa mairittelevista syistä, mutta venäläisäänestäjiä ulkopoliittiset kohut eivät vaikuta hetkauttavan.
Valentina Popova, 77, kertoo tukevansa Putinin ulkopolitiikkaa.

– Kunnioitan häntä ulkopolitiikan takia, muuten Venäjä tuhoutuisi. Hänelle ei ole vaihtoehtoa, Popova sanoo.

Myös Antonina Kurtshatova aikoi äänestää istuvaa presidenttiä.

– Pidän hänen ulkopolitiikastaan, siinä hän tekee kaiken oikein. Mutta talouden suhteen kaikki on kamalassa jamassa, hän kertoi.

Sergei Inshakovkin, 37, kertoi äänestävänsä Putinia, vaikka ei ole nyky-Venäjän tilanteeseen tyytyväinen.

– En tiedä kenelle valittaisin. Emme tarvitse nyt muutoksia, Putinin pitää saada valmiiksi se, mitä hän aloitti, Inshakov sanoi.

Keskustelua aiheesta

Venäjän lähetystö vitsailee myrkytyssyytöksille: ”Tarvitsemme Hercule Poirotin!”

Uutiskanava ABC:n mukaan Britannian viranomaiset uskovat, että venäläinen ex-agentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija saivat hermomyrkkyä Skripalin auton ilmanvaihtojärjestelmän kautta. Hermomyrkkyisku vaikutti brittiviranomaisten mukaan kaikkiaan 38 ihmiseen Salisburyssa. Useimmat uhreista saivat vain lieviä oireita. Skripalit olivat sunnuntaina edelleen kriittisessä tilassa sairaalassa.

Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen valvontajärjestön OPCW:n asiantuntijat keräävät maanantaina Salisburyssa näytteitä tutkimuksia varten. Britannian ulkoministeriön mukaan tulosten valmistumisessa menee vähintään kaksi viikkoa.

Venäjän Britannian suurlähetystö vitsailee nyt myrkytysepäilyn tutkinnasta virallisella Twitter-tilillään. Lähetystö tviittasi Hercule Poirotin kuvan:

– Todisteiden puuttuessa todella tarvitsemme Poirotin Salisburyyn, lähetystö tviittaa.