Lukijaristeily2017

Thaimaalainen ministeri: Hylkikää kuningasta loukkaavia – suomalaisillekin ohjeita

Kuva: AFP / MANAN VATSYAYANA
Mies lueskeli Thaimaan kuninkaan kuolemasta ja tarkasteli samaan aikaan pörssikursseja.

Thaimaalaisten tulisi hylkiä niitä, jotka loukkaavat maan kuningashuonetta kuningas Bhumibolin kuoleman jälkeen, vaatii Thaimaan oikeusministeri Paiboon Koomchaya. Ministerin mukaan hallitus aikoo vaatia majesteettirikoksista syytettyjen thaimaalaisten luovuttamista ulkomailta.

– Heitä on vaikeaa saada syytteeseen Thaimaassa, mutta meidän on tehtävä parhaamme, ministeri sanoi.

Rakastetun kuninkaan kuolema on saanut liikkeelle myös äärikuningasmielisiä aktivisteja, jotka etsivät netistä ja sosiaalisesta mediasta loukkauksiksi miellettyjä postauksia.
Sosiaalisessa mediassa moititaan niitä, jotka eivät sure riittävän näyttävästi tai käytä mustia vaatteita. Sunnuntaina Samuin saarella poliisi pakotti naisen polvistumaan kuninkaan muotokuvan eteen, koska hänen väitettiin postanneen Facebookin kuningasta loukkaavan kommentin.

Thaimaassa hallitseva juntta on moittinut mustia vaatteita vaativia kommentteja ja muistuttanut, ettei köyhillä ihmisillä välttämättä ole varaa ostaa mustia vaatteita.

Thaimaassa on tiukat lait majesteettirikoksista. Loukkaukset kuningashuonetta vastaan voivat tuottaa jopa 15 vuoden vankilatuomioita. Lainsäädäntö tekee keskustelun kuningashuoneen roolista ja tulevaisuudesta käytännössä mahdottomaksi.

Turisteillekin suositellaan hillittyä vaatetusta

Suomen suurlähetystö Bangkokissa on julkaissut Facebook-sivuillaan ohjeita Thaimaan turistiviranomaisten ohjeita maahan matkustaville turisteille. Turistien ei edellytetä pukeutuvaan mustaan tai valkoiseen, mutta heidän toivotaan mahdollisuuksien mukaan pukeutuvan tummiin väreihin ja asiallisiin vaatteisiin julkisilla paikoilla. Vierailijoiden tulisi myös pidättäytyä sopimattomasta ja epäkunnioittavasta käytöksestä.

Baarit ja yökerhot saavat itse päättää aukiolostaan, mutta hallitus on pyytänyt niitä pidättäytymään juhlinnasta suruajan aikana.

STT-AFP, Bangkok

 

Britannian viranomaiset: Manchesterin iskun tekijä on Salman Abedi

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Britannian viranomaiset kertovat, että Manchesterin iskun tekijä on 22-vuotias Salman Abedi. Poliisi ei vahvistanut tiedotustilaisuudessaan muita tietoja tekijästä.

Brittilehti Guardian kirjoittaa, että Abedin uskotaan olevan kotoisin Manchesterista.

BBC:n mukaan poliisi selvittää edelleen, toimiko tekijä iskussa yksin vai osana laajempaa ryhmää.

Manchester-Arenalla myöhään eilen tapahtuneessa terrori-iskussa sai surmansa ainakin 22 ihmistä ja ainakin 59 haavoittui.

Juttua on päivitetty klo 19:41.

Kaksi YK:n rauhanturvaajaa on saanut surmansa Malin pohjoisosassa

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT / TASAVALLAN PRESIDENTIN KANSLIA

Malin pohjoisosassa kaksi YK:n rauhanturvaajaa on saanut surmansa aamulla tapahtuneessa hyökkäyksessä. Lisäksi yksi rauhanturvaaja on haavoittunut, kertoo YK:n operaatio lausunnossaan.

YK:n rauhanturvaajien partion kimppuun käytiin lähellä Aguelhokia, joka sijaitsee Algerian rajan tuntumassa.

Uutistoimisto AFP:n sotilaslähteen mukaan sotilaat kuuluivat Tshadin lähettämiin joukkoihin.

Juttua on pävitetty klo 18:46.

Manchesterissa hiljennytään illalla muistotilaisuuteen – ”Kaupunki pysyy avoimena”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Britanniassa Manchesterin keskustassa järjestetään tänään illalla muistotilaisuus terrori-iskun uhreille. Paikallinen poliisi kertoo Twitterissä, että pormestari Andy Burnhamin johtama muistotilaisuus alkaa Albert Squarella kello kahdeksan Suomen aikaa.

Manchester Arenalla tapahtuneessa terrori-iskussa sai surmansa ainakin 22 ihmistä ja ainakin 59 haavoittui.

Poliisi korostaa, että vaikka areenan ympäristö on edelleen suljettu, isku ei ole kukistanut kaupunkia, vaan Manchester pysyy avoimena.

Siepatusta suomalaisnaisesta ei uutta tietoa – UM: ”Julkisuuteen päätyvät tiedot voivat olla riski”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Tutkijoiden hanskat lojuivat kansainvälisen majatalon edessä asemiesten hyökättyä taloon Kabulissa sunnuntaina.

Suomalaisviranomaiset jatkavat Afganistanissa siepatun suomalaisnaisen tapauksen selvittelyä. Ulkoministeriön mukaan tapauksesta ei tiistaina ollut uutta kerrottavaa.

Ulkoministeriö on vaitonainen siitä, tiedetäänkö jo jotain naisen kunnosta, sijainnista tai epäillystä sieppaajasta.

– Monenlaistahan tietoa tuolla julkisuudessa on ollut liikkeellä. Siellä on myös paljon perättömiä tietoja. Me tosiaan muistuttaisimme siitä, että kaikki julkisuuteen päätyvät tiedot voivat olla riski siepatun suomalaisen turvallisuudelle tai ylipäätään tämän tilanteen tutkinnalle, sanoo ministeriön viestintäpäivystäjä Heli Pietilä.

Kabulin poliisi arvioi maanantaina afganistanilaiselle Tolo Newsille, että sieppauksen takana on mahdollisesti Taleban. Taleban ei kuitenkaan ole ilmoittanut tehneensä iskua.

Kaksi pidätetty Manchesterin iskusta – 59 haavoittuneesta kaksitoista on alle 16-vuotiaita

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Parlamenttitalon lippu laskettiin puolitankoon Manchesterin terrori-iskun uhrien muistoksi Lontoossa.

Britanniassa Manchesterin terrori-iskun tutkintaan liittyen on tehty ainakin kaksi pidätystä, kertoo paikallinen poliisi Twitterissä. Lisäksi poliisi on tehnyt valvotun räjäytyksen Fallowfieldin kaupunginosassa.

Paikalliset viranomaiset kertovat myös, että Manchester Arenalla tapahtuneen iskun 22 kuolonuhrin joukossa on kahdeksanvuotias tyttö. Tytön kerrottiin aiemmin olevan kateissa.

Sairaalahoitoon viedyistä 59 haavoittuneesta 12 on alle 16-vuotiaita lapsia, kertoi paikallinen ambulanssipalvelu BBC:lle.

Hyökkääjä räjäytti itsensä myöhään eilen katetussa käytävässä, joka yhdistää Manchester Arenan läheiseen Victorian päärautatieasemaan.

Tapahtumahetkellä areenalla esiintynyt amerikkalainen pop-tähti Ariana Grande oli juuri lopettanut konserttinsa.

– Tunsin kuumuutta niskassani. Kun nostin katseeni, kaikkialla oli ruumiita, kertoi itsekin iskussa haavoittunut Elena Semino, joka oli tullut konserttiin yhdessä 17-vuotiaan tyttärensä kanssa.

– Kuului valtava pamaus. Kaikki menivät paniikkiin, ja yritimme vain paeta areenalta, kertasi siskonsa kanssa konserttiin tullut Majid Khan.

Terrori-iskun jälkeiset hetket olivat hyvin sekavia. Koska konsertissa oli runsaasti lapsia ja nuoria, runsaasti perheitä joutui eroon toisistaan.

Epätoivoiset vanhemmat etsivät illalla areenan ulkopuolelta ja läheisistä sairaaloista lapsiaan.

Tyttäriään konsertista odottanut Gary Walker haavoittui yhdessä vaimonsa kanssa sirpaleista.

– Viimeinen kappale loppui ja sen jälkeen tuli valtava välähdys, pamahdus ja savua, Walker kertasi.

Terrori-iskun jälkeiset hetket olivat hyvin sekavia.

Iskun tehnyt mies sai surmansa iskussa. Hänen henkilöllisyytensä on poliisin tiedossa. Pääministeri Theresa May sanoi, että epäillyn nimeä ei paljasteta julkisuuteen, koska tutkinta jatkuu.

Äärijärjestö Isis kertoi iltapäivällä propagandatoimistonsa välityksellä olleensa iskun takana.

May kommentoi aiemmin, että iskun tekijä pyrki aiheuttamaan mahdollisimman suuren verilöylyn. Hänen mukaansa tekijä oli kylmän laskelmoiva valitessaan uhreikseen lapsia.

Mayn mukaan terrorin uhka on Britanniassa edelleen suuri. Asiantuntijat jatkavat riskinarviointia parhaillaan. Pääministeri korosti puheessaan, että terroristit eivät koskaan voita Britanniassa.

Pääministeri saapui iltapäivällä Manchesteriin. Hän tapaa vierailullaan poliisin johtajan ja kaupungin pormestarin.

Britannian viranomaisilta saadun tiedon mukaan Manchesterin iskun kuolonuhrien tai haavoittuneiden joukossa ei ole suomalaisia, kertoo ulkoministeriö.

Poliisi on kehottanut ihmisiä edelleen välttämään Manchesterin keskustassa liikkumista, jotta pelastushenkilökunta pääsee jatkamaan työtään alueella.

Manchesterin pommi-isku oli verisin Britanniassa sen jälkeen kun neljä al-Qaida -verkoston iskijää tappoi Lontoon metroon ja busseihin tehdyssä iskussa 52 ihmistä ja haavoitti satoja heinäkuussa 2005.