Kolumnit
12.4.2019 07:00 ・ Päivitetty: 12.4.2019 08:17
Tie kohti vuotta 2030 alkaa nyt
Teknologinen kehitys ja työn murros, ihmisen toiminnan vaikutus luonnon monimuotoisuudelle, demokratian ja maailmanpolitiikan tulevaisuus, talousjärjestelmän tuottama eriarvoistuminen sekä kaupungistuminen ja epätasainen aluekehitys. Nämä muutoshaasteet vaikuttavat jokaisen ihmisen elämään.
Olennainen kysymys on se, voidaanko politiikalla vaikuttaa siihen, millaiseksi tulevaisuus muotoutuu. Otammeko maailman muutoksen vastaan annettuna vai yritämmekö vaikuttaa siihen? Muutokseen on mahdollista varautua monella tavalla. Suomessa on pitkään puhuttu harjoitetun politiikan vaihtoehdottomuudesta. Ainainen kestävyysvaje, väestön huoltosuhteen muutos, syntyvyyden romahdus. Vuorollaan joitain näistä isoista yhteiskunnallisista haasteista on käytetty perusteena sille, miksi on tehtävä niin tai näin.
SDP:n vaaliohjelman nimeksi tuli Tulevaisuuslinja. Sen kantavana ajatuksena on se, että vaikka tulevaisuuden haasteet ovat kovia, ne ovat ratkaistavissa.
SDP halusi itse määritellä ratkaisut keskeisimpiin tulevaisuuden haasteisiin. Ne eivät ole pelkästään taloudellisen kestävyyden haasteita. Ilmastonmuutos on saatava nopeasti kuriin ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on pysäytettävä, mikäli haluamme säilyttää elinkelpoisen planeetan. Lähes yhtä kriittistä on pysäyttää suomalaisen yhteiskunnan eriarvoistumiskehitys; poistaa köyhyyttä ja vähentää osattomuutta, mikäli haluamme puhua Suomesta hyvinvointivaltiona.
SDP:n vaaliohjelman nimeksi tuli Tulevaisuuslinja. Sen kantavana ajatuksena on se, että vaikka tulevaisuuden haasteet ovat kovia, ne ovat ratkaistavissa. Huomenna voi olla paremmin kuin tänään. Kaikilla suomalaisilla.
SDP otti vaaliohjelmassaan päätavoitteekseen rakentaa Suomesta taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan vuoteen 2030 mennessä. Hyvänä kirittäjänä tässä työssä toimii YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030. Suomi voi olla kokoaan suurempi vaikuttaja maailmalla, mikäli olemme edelläkävijöitä tasapainoisen yhteiskuntakehityksen rakentajina.
SDP:lle kestävän kehityksen takaaja on suomalainen hyvinvointivaltio.
Tulevalla vaalikaudella tarvitsemme tulevaisuusinvestointeja, jotka vahvistavat talouden ja työllisyyden kasvun edellytyksiä sekä julkisen talouden kestävyyttä pitkällä aikavälillä. Panostuksia on tehtävä suomalaisten osaamiseen ja koulutukseen. Muuttuvassa työelämässä ammattikoulutuksesta tai lukiosta on tullut osaamisen minimivaade. Siksi jokaiselle nuorelle tulee taata riittävä koulutus työelämässä ja yhteiskunnassa menestymiseen. Jokaisella aikuisella tulee olla mahdollisuus kehittää osaamistaan läpi työuran.
Tärkein kasvun takaaja on kuitenkin hyvinvoiva yrittäjä ja työntekijä. Siksi tarvitaan inhimillinen työelämä, jossa mahdollisimman monelle suomalaiselle on tilaa. SDP haluaa palauttaa yhteistyön ja sopimisen hengen työmarkkinoille. Kestävät ratkaisut tehdään yhdessä ja ne rakentavat luottamusta, joka kantaa.
SDP:lle tärkeä periaate ilmastopolitiikassa on oikeudenmukainen siirtymä.
Tulevalla vaalikaudella tarvitaan vastuullista ilmastopolitiikkaa. SDP:n mielestä Suomesta pitää tehdä hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Näin voimme vastata omalta osaltamme siihen, että ilmaston lämpeneminen saadaan hidastettua puoleentoista asteeseen. Ilmastopolitiikan tulee läpileikata kaikki yhteiskunnan sektorit.
Hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan päästövähennyksiä liikenteessä, rakentamisessa, energiantuotannossa ja teollisuudessa. Samalla metsien ja maaperän hiilinieluja pitää vahvistaa. SDP:lle tärkeä periaate ilmastopolitiikassa on oikeudenmukainen siirtymä. On välttämätöntä tehdä suunnitelma fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopumiseksi. Yhtä välttämätöntä on varmistua siitä, että tämän muutoksen vaikutukset jakautuvat yhteiskunnassa tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti.
Samalla ilmastonmuutoksen torjunta voi tarjota meille mahdollisuuden tehdä investointeja, jotka helpottavat ihmisten elämää. Ilmastoystävällisin liikkumisen muoto on raideliikenne. Tarvitsemme panostuksia raideliikenteen infrastruktuuriin, jolla vahvistetaan liikenneyhteyksiä eri puolille Suomea.
Metsät ovat suomalaisen luonnon monimuotoisuuden tyyssija. Se antaa elämän edellytykset ihmisen lisäksi monelle lintu-, hyönteis- ja nisäkäslajille. SDP haluaa edistää kestävää metsien käyttöä, jossa luonnon monimuotoisuus, hiilinieulut sekä metsien teollinen käyttö asettuvat parempaan tasapainoon.
Sivistysvaltion mittana on, miten se huolehtii niistä, jotka eivät pysty itsestään pitämään huolta.
Tulevalla vaalikaudella on tehtävä politiikkaa, joka vahvistaa kaikkien suomalaisten luottamusta tulevaan. Suomesta pitää jälleen tehdä maa, jossa jokaisesta pidetään huolta ja jossa yhteiskunnan palvelut terveydenhuollosta kulttuuri- ja koulutuspalveluihin toimivat. Siksi tarvitaan uudistuksia sosiaaliturvaan ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon.
SDP toteuttaisi hoitotakuun, jonka mukaisesti kiireettömään hoitoon tulisi päästä viikon kuluessa. Tämän toteuttamiseksi perusterveydenhuoltoa tulisi vahvistaa palkkaamalla 1 000 lääkäriä tai hoitajaa lisää. Sosiaali- ja terveydenhuolto tulee uudistaa yhdessä.
Sivistysvaltion mittana on, miten se huolehtii niistä, jotka eivät pysty itsestään pitämään huolta. Tänä keväänä olemme saaneet huomata, ettei Suomi täytä sivistysvaltion mittaa, mikäli sitä arvioidaan joidenkin ikäihmisten saamalla kohtelulla. Vanhuspalveluissa työskentelevien työn helpottaminen ja inhimillisesti kestävä vanhustenhoito edellyttävät sitä, että työtä on tekemässä riittävä määrä henkilöstöä. SDP haluaa ympärivuorokautisen hoidon ja laitosasumisen hoitajamitoitukseksi 0,7 hoitajaa hoidettavaa kohden.
SDP:n Tulevaisuuslinja on rohkea. Me haluamme muuttaa Suomen suunnan. Ottaa uuden suunnan kohti inhimillisempää, tasa-arvoisempaa ja reilumpaa Suomea. Tie kohti vuotta 2030 alkaa muutaman päivän päästä. Uskon, että meillä taitaa olla sama suunta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.