Politiikka

”Tietävät jo, mikä on edessä” – Osmo Soininvaara väläyttää, millaista kurjuutta on luvassa kokoomuksen ”sydämenasiasta”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Osmo Soininvaara äimistelee kokoomusjohdon väitettä siitä, että kansanedustaja Elina Lepomäen ulostulo sote-uudistuksen torppaamisesta olisi tullut johdolle yllätyksenä.

”Missä ne kuuluisat korvat ovat, koska kokoomuksen ulkopuolelle Lepomäen vastustus on kuulunut kauan sitten.”

Soininvaara kirjoittaa sunnuntaina verkkosivuillaan, että Lepomäki on oikeassa sotesta. Vihreiden entinen puheenjohtaja kuitenkin sanoo, ettei Lepomäenkään mallista ole ratkaisuksi.

Soininvaaran mielestä muun muassa Lepomäen Kela-korvausmalli ei toimi. Siinä järjestelmän rungoksi otettaisiin Kelan maksamat sairausvakuutuskorvaukset yksityislääkärillä käynnistä, Soininvaara kirjoittaa.

”Terveystaloustiede on oma lajinsa. Tämä ratkaisu olisi järjettömän kallis, koska se johtaisi palvelujen käytön räjähtämiseen. Lääkäri voi kutsua potilaan rajattomasti tarkistuskäynnille. ”

Soininvaaran mukaan Lepomäki esittää aivan oikein, että kaavailut pakottaa maakunnat säästöihin budjettirajoitteella eivät tule onnistumaan.

”Kuvitellaanpa kuitenkin, että tuo budjettirajoitus pätee. Tuskin yllättää ketään, että tässä suunnitelmassa on tarkoitus säästää Uudeltamaalta ja siirtää rahoja muiden maakuntien käytettäväksi. Tällä kertaa sitä ei kuitenkaan voida kompensoida veroja korottamalla, koska maakunnilla ei ole verotusoikeutta.”

Soininvaaran mukaan Uudellamaalla onkin vaikeutettava palvelujen saantia.

”Jo vuonna 2020 Uudellamaalla on sotesta säästettävä 300 M€, mikä tarkoittaa runsaan 6 000 hengen työpanosta. Samanaikaisesti otetaan käyttöön täysin uusi ja kokeilematon talousmalli, jossa on aivan varmasti korjattavaa. Ainakin osa soteyrityksistä tulee rahastamaan kaikki porsaanreiät raskaamman mukaan.”

Soininvaara sanoo, että kokoomus, jolla terveydenhuollon yksityistäminen on sydämenasia, on vastuussa siitä terveydenhuollon kurjuudesta, joka Uuttamaata tulee kohtaamaan.

”Ehkä juuri siksi esitystä vastaan on niin paljon napinaa Uudenmaan ja Helsingin kokoomuksessa. Tietävät jo, mikä on edessä.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat