Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

3.3.2018 12:35 ・ Päivitetty: 3.3.2018 12:35

Kommentti: SDP:n nousu gallup-kärkeen kuumottaa nyt kokoomusta – ”harjattiinko” Elina Lepomäki lentokoneeseen?

SDP:n peruskannattajat näyttävät palaavan takaisin kotiin, kirjoitti Yle perjantaina gallupuutisessaan, jonka mukaan SDP on noussut Suomen suurimmaksi puolueeksi helmikuussa. Palaajat löytyivät ammattikoulutettujen, eläkeläisten ja pienillä paikkakunnilla asuvien miesten piiristä.

SDP:n nousu alkoi jo tammikuun puolella ja jatkui voimakkaana helmikuussa. 2,3 %-yksikön kasvu ylittää virhemarginaalin, joka Ylen mittauksessa oli suurimpien puolueiden osalta 2,1 %-yksikköä.

Mitä tammikuun lopulla ja helmikuussa tapahtui?

Ykköspaikan menetys tuli samaan aikaan, kun Lepomäki ilmoitti haluavansa kaataa koko sote-uudistuksen palatsivallankumoustyyliin.

Työttömien aktiivimallia vastustava mielenilmaus pidettiin helmikuun alussa ja keskustelu raippamalliksikin moititusta mallista on pysynyt julkisuudessa jo yli kuukauden ajan. Keskustelupalstoilla kiukku on lievin sana, jota palautteesta voi käyttää.

SAK:n Helsingin Senaatintorilla järjestämässä tilaisuudessa esiintyi kansanedustajia niin hallituksesta kuin oppositiosta. SDP:n väitettiin ”masinoineen” mielenilmauksen, ikään kuin työttömien puolustaminen olisi huono asia. Vastuuministerit loistivat torilla vain poissaolollaan. Juhana Vartiaiselle buuattiin.

Kun Helsingin Rautatientorilla osoitettiin mieltä syksyllä 2015, SDP:n kannatus singahti räjähdysmäiseen nousuun. Puolueen yhteyttä palkansaajaliikkeeseen on haluttu vuoroin lähentää, vuoroin loitontaa. Gallupit antavat osviittaa siitä, että SDP hyötyy silloin, kun palkansaajaliikkeelle tärkeät asiat ovat runsaasti esillä julkisuudessa. Kansalaiset näyttävät luottavan juuri tuolloin SDP:hen.

Lisää aiheesta

Erittäin oikeistolaista politiikkaa tehneessä Sipilän hallituksessa pääministeripuolue keskusta on kipuillut kannatuskadon kanssa jo pitkään, vaikka pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on toistellut toistelemasta päästyään, että tulokset ratkaisevat. Nykyiset 17 prosentin lukemat tietäisivät kymmenkunnalle keskustan nykyedustajalle lähtöpasseja eduskunnasta. Yhtälö ei ole helppo mitä lähemmäksi vaaleja mennään ja mitä ylimielisemmin hallitus suhtautuu puskemansa jättihankkeen ongelmiin.

Kokoomukselle Ylen mittauksen on täytynyt olla jonkin sortin shokki. Ykköspaikan menetys tuli samaan aikaan, kun kokoomuksen johtoon viime kerralla pyrkinyt Elina Lepomäki ilmoitti haluavansa kaataa koko sote-uudistuksen palatsivallankumoustyyliin. Puoluejohto ryhtyi ampumaan rivejä suoraksi nopeasti, mutta ryhmästä löytyy muitakin epäilijöitä.

Suoraselkäisenä pidetty Lepomäkikin liikahti ainakin sen verran, että ilmoitti jo perjantai-iltana, ettei hae kokoomuksen puheenjohtajaksi kesäkuussa. Puoluekokousta parempaa ajankäyttöä löytyy samaan aikaan pidettävästä konferenssista, jonne Lepomäki varasi perjantaina lentoliput. Puheenjohtaja Petteri Orpo väisti ”harjaus”-kysymyksen sanomalla keskiviikkona, että ”ryhmässä käytiin hyvä keskustelu”.

Sipilä on väläyttänyt taas kerran hallituksen kaatumista, ellei sote-käärmettä saada tungettua pyssyyn.

SDP:lle tilanne on nyt herkullinen. Hallitus ajaa itseään omatoimisesti solmuun. Kritiikki esimerkiksi sotea kohtaan on perusteltua ihan mistä näkökulmasta tahansa. Samalla muut puolueet tarttuvat SDP:n avauksiin. Esimerkiksi SDP:n pitkäaikainen tavoite oppivelvollisuuden pidentämisestä 18 vuoteen näyttää vihdoin kelpaavan muillekin.

Sipilä on väläyttänyt taas kerran hallituksen kaatumista, ellei sote-käärmettä saada tungettua pyssyyn. Olivat seuraavat eduskuntavaalit sitten ennenaikaisesti tai ajallaan ensi keväänä, joutuvat gallupien kolme suurinta joka tapauksessa löytämään joukostaan kaksi, jotka suostuvat yhteistyöhön myös tulevassa hallituksessa.

Siinäkin riittää jyystettävää aikanaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU