Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

5.10.2023 15:37 ・ Päivitetty: 5.10.2023 17:05

”Tiktokissa ja toreilla ihmetellään suunnanmuutosta” – perussuomalaisia vastuutettiin bensalupauksistaan

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Perussuomalaisten kansanedustajat Miko Bergbom (vas.) ja Joakim Vigelius eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 5. lokakuuta.

Perussuomalaisten kansanedustajaa, puolueen nuorisojärjestön entistä puheenjohtajaa Miko Bergbomia hiillostettiin eduskunnassa polttoaineen valmisteveron tilapäistä poistoa ajavasta kansalaisaloitteesta.

Simo Alastalo

Demokraatti

Bergbom ja hänen edustajatoverinsa Joakim Vigelius laittoivat aloitteen alulle ennen eduskuntavaaleja ja sitä tuki perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ainakin Sebastian Tynkkynen.

Käytännössä polttoaineiden valmisteveron poistaminen vuodeksi kustantaisi valtiontaloudelle noin 2,5 miljardia euroa. Määräajan jälkeen tapahtuva polttoaineveron puolittamisen nostaisi kustannuksia jatkossa vielä runsaasti lisää.

– Onko niin, että ennen vaaleja voi luvata ihmisille aivan mitä sattuu, SDP:n Joona Räsänen kysyi.

Räsänen myös huomautti hallituksen pyrkivän huonontamaan työn perässä liikkumisen kannusteita heikentämällä työmatkavähennystä.

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo kutsui hallitusohjelman ja kansalaisaloitteen lupausten välistä ristiriitaa täydeksi flopiksi ja oikeistopopulismiksi käytännössä.

– Heitellään ihan mitä tahansa vaalilupauksia ennen vaaleja faktoista piittaamatta. Naureskellaan Marinin hallituksen ministereille, jotka vastaavat, että maailmanmarkkinahinnat vaikuttavat bensan hintaan.

– Ja miten sitten käy, kun päästään valtaan? Isketään massiiviset sosiaaliturvan leikkaukset, jotka nimenomaan heikentävät pienituloisten ostovoimaa. Tehdään bensanhinnan alennus, joka syö valtion tuloja. Tämä kaikki osoittaa, ettei teitä kiinnosta valtion vastuullinen taloudenhoito, Honkasalo sanoi.

KESKUSTAN Pekka Aittakumpu ihmetteli paikalla olevien perussuomalaisten kansanedustajien vähäistä määrää ja kysyi miksi ”polttoaineveroministeri” Purra (ps.) ja ”autoiluministeri” Ranne (ps.) olivat käsittelystä poissa.

– Perussuomalaiset vaativat ennen vaaleja myös puolueena, että polttoaineverotus on laskettava asteittain EU:n minimitasolle. Hallituksen toimilla asia ei kyllä mene juuri sinne päinkään.

– Tiktokissa ja toreilla ihmetellään suunnanmuutosta, Aittakumpu sanoi.

Orpon hallitus aikoo laskea polttoaineveroa 160 miljoonalla eurolla. Arvioiden mukaan lasku vaikuttaisi litrahintaan noin neljän sentin verran. Biopolttoaineen jakeluvelvoitteen nousun arvioidaan kuitenkin syövän tulevina vuosina neljästä sentistä kolme.

– Tuloksena on noin yksi senttiä per litra alennusta. Tiedämme kaikki, että jos öljynhinta puolestaan nousee, ei luvattua pumppuhintojen alennusta näy. Päinvastoin pumppuhinnat silloin nousevat, Aittakumpu summasi.

Miko Bergbom puolustautui toteamalla olevansa hallituksessa, joka alentaa polttoaineen veroa, kun edellinen hallitus korotti sitä.

– Pidän jollakin tavoin koomisena, että nuorisojärjestön kansalaisaloitetta pidetään nyt yhtäkkiä perussuomalaisen puolueen vaalilupauksena, Bergbom sanoi ja valisti eduskuntaa hallituksen neljästä puolueesta, joista jokainen on vaikuttanut hallitusohjelman kirjauksiin.

SDP:N Piritta Rantanen muistutti ”ilmastohumppahallitukseksi” kutsutun Marinin hallituksen nostaneen 1400 eurolla työmatkakulujen enimmäismäärää. Myös kilometrikohtaista matkakuluvähennystä korotettiin takautuvasti vuoden alusta 20 prosentilla. Lisäksi Marinin hallitus laski jakeluvelvoitetta seitsemällä prosentilla vuosina 2022 ja 2023.

– On huomattavaa, että biopolttoaineiden jakeluvelvoite on perussuomalaisten oma tekele Sipilän hallitusohjelman ajoilta, Rantanen sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen vetosi luterilaiseen kotikasvatukseensa ja kutsui perussuomalaisia muunnellun totuuden puolueeksi. Kurvisen mukaan Orpon hallituksen politiikka tekee autoilusta kalliimpaa.

– Teidän kaikki polttoaineveron alennukset sulavat maailmanmarkkinahintoihin, ne sulavat työmatkavähennyksen heikentämiseen. Nettovaikutus, mitä jää käteen, on kalliimpi autoilu. Ei halvempi autoilu. Ei se ole mitään autoilijoiden puolella olemista.

– Seitsemän selvää lupausta perussuomalaiset antoivat autoilijoiden hyväksi. Kaikki ne on rikottu, Kurvinen sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU