Politiikka
7.2.2018 03:00 ・ Päivitetty: 6.2.2018 18:23
”Tilanne on maalaisjärjen vastainen” – USU: Valtaosa keskustan kansanedustajista tyrmää Väyrysen täysin
Keskustan kansanedustajien mielestä Paavo Väyrynen ei voi pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi, jos hän on kansalaispuolueen jäsen. He korostavat, että puolueen sääntöjen mukaan jäsenenä ei voi olla kahdessa puolueessa.
Uutissuomalainen tavoitti 39 keskustan 49 kansanedustajasta. 34 kansanedustajaa on sitä mieltä, että Väyrysen tulee erota kansalaispuolueesta, jos hän pyrkii keskustan johtoon.
Kolme kansanedustajaa ei halunnut kommentoida asiaa. Markus Lohi sekä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertovat luottavansa asiassa puoluejohdon ratkaisuun.
– Oma ajatus ei ole kirkastunut tämän enempää. Sanon vain että tilanne on hyvin monimutkainen, Saarikko sanoo.
Muut kyselyyn vastanneet kansanedustajat pitävät tilannetta omituisena, erikoisena ja maalaisjärjen vastaisena.
– Sen sanoo maalaisjärkikin, ettei voi olla toisessa puolueessa, Tuomo Puumala kertoo.
– Aika erikoiselta vaikuttaa. Jos Väyrynen haluaa olla keskustan puheenjohtajaehdokkaana, hänen pitäisi olla vain keskustan jäsen, kertoo Eerikki Viljanen.
Lisää aiheesta
Pitää olla rehellinen eikä pidä lähteä ketkuilemaan.
Hannu Hoskonen korostaa, ettei jalkapalloa voi pelata kolmella kentällä kuten Väyrynen tekee.
– Pitää olla rehellinen eikä pidä lähteä ketkuilemaan.
Timo V. Korhonen ja Pentti Hakanen totesivat, että puheenjohtajaehdokkaan on tehtävä sen puolueen eteen sataprosenttisesti töitä, jonka johtoon pyrkii.
– Ei ole laitaa, että on kahden puolueen jäsen ja yrittää toimia molemmissa, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.
Sirkka-Liisa Anttila kehottaa Väyrystä ratkaisemaan, missä puolueessa hän on.
– Selkeintä olisi, että hän luopuisi omasta puolueviritelmästään. Silloin ei tarvitsisi pähkäillä tätä asiaa, ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen sanoo.
Mirja Vehkaperä kehottaa puoluejohtoa ratkaisemaan asian, sillä kukaan ei voi olla kahden puolueen jäsen ja pyrkiä toisen puolueen puheenjohtajaksi. Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula sanoi, että puoluehallitus on koolla 15. helmikuuta. Siinä linjataan, miten mennään eteenpäin.
Rehulan mukaan puheenjohtajan valinnasta voidaan puoluehallituksen päätöksellä järjestää neuvoa-antava jäsenäänestys. Jäsenäänestykseen nimitettävällä ehdokkaalla tulee olla takanaan vähintään 10 perusjärjestön tai yhden piirin esitys. Ehdolle voi asettua myös vasta puoluekokouksessa. Viime kädessä asian ratkaisee puoluekokouksen menettelytapavaliokunta.
Ainahan vaaleihin voi tulla haastajia.
Kyselyyn vastanneet kansanedustajat pitävät puheenjohtaja Juha Sipilän asemaa vahvana. He eivät kaipaa Sipilälle haastajia ja ihmettelevät, mistä sellainen löytyisi.
– Ei missään nimessä, Markku Pakkanen sanoo.
Lasse Hautalan mukaan Sipilän asema on vahva ja nyt ei tarvita haastajia. Hakasen mukaan kentällä on huomattavasti laajempi tyytyväisyys Sipilää kohtaan kuin on annettu ymmärtää. Antti Rantakangas arvioi, että Sipilä tulee saamaan vahvan valtakirjan.
Arto Pirttilahti toivottaa haastajat tervetulleiksi, mutta puheenjohtajaa ei ole syytä vaihtaa. Markku Rossin mukaan puheenjohtajalla pitää olla haastajia, jotta demokratia toimii.
– Ainahan vaaleihin voi tulla haastajia, mutta olen tyytyväinen Sipilän toimintaan, Aila Paloniemi sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.