Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Todelliset työllisyystoimet puuttuvat” – SDP:n Lindtman hallitukselle: Aika käy vähiin

– Meidän on yhdessä kerrottava, että emme hyväksy sitä, mitä Suomessa on viime aikoina tapahtunut. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa keskinäinen kunnioitus ja luottamus vallitsee, Antti Lindtman totesi SDP:n ryhmäpuheenvuoron aluksi.

– Talousarvioesityksestä käy hyvin ilmi hallituksen linja. Hallitus pitää kiinni aikaisemmista menokatoistaan. Työllisyydessä hallituksella on vielä paljon tekemättä, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo.

Lindtman piti sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron vuoden 2017 talousarvioesityksen lähetekeskustelussa eduskunnassa tänään.

– Aika käy vähiin. Hallitus tekee kautensa aikana neljä budjettia. Nyt olemme nähneet niistä jo kaksi. Molemmista puuttuu yksi ja sen mukana kaikki: todelliset työllisyystoimet, Lindtman totesi.

Hän muistutti viimeisten työllisyyslukujen osoittavan, että pitkäaikaistyöttömyydessä on saavutettu Suomen ennätys ja työllisyys on markkinavoimien varassa.

Lindtmanin mukaan SDP tulee esittämään konkreettisia toimia, joilla Suomi saadaan työlinjalle.

– Työlinjalle arvoisa hallitus, mutta ei halpatyölinjalle, hän täydensi.

Lindtman halusi antaa myös tunnustusta hallitukselle – sen halusta arvioida uudelleen eräitä aikaisempia kannanottoja.

Lisää aiheesta

Tällaisia tarpeellisia uusia kantoja ovat:

  1. Päivähoitomaksujen jättikorotuksista luopuminen – maksut, joita opetusministeri Grahn-Laasonen vielä keväällä esitti.
  2. Veronkevennysten ulottaminen eläkkeensaajille – asia, jota koko hallitus vielä vuosi sitten vastusti.
  3. Ikääntyneiden pitkäaikaistyöttömien armahtaminen vuonna 2005 toteutetun Lex Taipaleen -mallin mukaisesti –   asia, jota sosiaali- ja terveysministeri Mäntylä vielä kesäkuussa vastusti.

”Suomalaiset tekivät, mitä pääministeri pyysi. Mutta hallitus ei pitänyt omaa lupaustaan.”

– Usein kysytään, voiko oppositiosta vaikuttaa? Kyllä voi. Sipilän hallitus on siitä hyvä esimerkki. Lindtman veti asiat yhteen.

Viimeisen vuoden aikana suomalaiset ovat Lindtmanin mukaan osoittaneet, että he valmiita tinkimään omastaan pienemmän velan ja suuremman työllisyyden hyväksi. Palkansaajat ovat ottaneet suuren taakan kantaakseen.

Eläkeläisten, opiskelijoiden, työttömien ja lapsiperheiden toimeentulosta leikataan, jotta – kuten suomalaisille on luvattu – velkaantuminen saadaan taittumaan.

– Suomalaiset tekivät, mitä pääministeri pyysi. Mutta hallitus ei pitänyt omaa lupaustaan. Budjetin suurin uutinen on se, että suomalaisten kukkaroista säästettyjä rahoja ei käytetäkään velaksi elämisen lopettamiseen.

– Ministeri Orpon budjettiesitys ensi vuodelle ottaa paljosta puheesta huolimatta valtiolle enemmän velkaa kuin ministeri Rinteen budjettiesitys vuodelle 2015. Tällä tietoa myös vuoden 2018 alijäämä on suurempi kuin vuonna 2015.

Suomalaiset jäävät Lindtmanin mielestä kysymään, mihin sosiaaliturvan ja palveluiden leikkauksista syntyneet säästöt käytetään.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan vastaus löytyy budjettiesityksestä: hallitus jakaa suomalaisilta leikatut rahat omille taustaryhmilleen.

– Nyt kaikkein varakkaimpia, apteekkareita, juristeja ja yksityislääkäreiden hellitään useiden tuhansien eurojen verovähennyksellä joka vuosi tästä eteenpäin. Suomen suurituloisin apteekkari saa lahjaksi 25 000 euroa puhtaana käteen. Siitä huolimatta, että lainsäädännön arviointineuvoston mukaan apteekkarivähennys ei paranna kilpailukykyä eikä kannusta yrittäjyyteen.

–Miljoonaperintöjen saajat, metsänomistajat ja suurimpia ansiotuloja nauttivat saavat pysyvät suuret veronkevennykset. Sinne ne suomalaisilta leikatut rahat menevät.

Lindtman painotti, että eduskunnalla on mahdollisuus korjata hallituksen esitystä oikeudenmukaisempaan ja työllistävämpään suuntaan. Sen vuoksi SDP laatii oman vaihtoehtobudjetin.

– Pidämme kaikki suomalaiset mukana. Sopeutamme taloutta oikeudenmukaisesti ja otamme vähemmän velkaa, hän avasi sen painopisteitä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE