Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

18.3.2021 07:48 ・ Päivitetty: 18.3.2021 07:48

Toimihenkilöt pettyivät pahasti UPM:ään: ”Vastuullinen työnantaja ei voi toimia näin ilman seuraamuksia”

LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Metsäyhtiö UPM:n toimihenkilöitä edustavat lähes 40 luottamushenkilöä kokevat, että työnantaja on pettänyt lupauksensa.

Demokraatti

Demokraatti

Yrityksen johdolle osoitetussa avoimessa kirjeessään luottamushenkilöt ovat huolestuneita siitä, loukkaako UPM työelämän perusoikeuksia. Toimihenkilöt haluavat, että työehdoista neuvotellaan heitä edustavan Ammattiliitto Pron kanssa.

Metsäyhtiö UPM on ilmoittanut, ettei se neuvottele toimihenkilöiden työehdoista enää millään tasolla. Käytännössä työnantaja päättäisi yksipuolisesti toimihenkilöiden tulevista palkankorotuksista, sairausajan palkasta, äitiys- ja isyysvapaasta sekä lomarahasta.

Pron mukaan vielä tammikuussa UPM vakuutti henkilöstölleen sopivansa toimihenkilöiden työehdoista yritystasolla. UPM:n luottamushenkilöt ovat avoimessa kirjeessään erittäin pettyneitä työnantajan toimintaan ja järkyttyneitä siitä, kuinka yritys suorastaan halveksii luottamusta ja sopimista korostavia arvojaan.

– Katsomme tulleemme työnantajan toimesta suorastaan petetyiksi. Tilanne johtaa jatkuessaan epäluottamukseen, joka ei voi olla vaikuttamatta työmotivaatioon eikä työhyvinvointiin, mikä ei ole kenenkään eduksi, toimihenkilöt kirjoittavat.

Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan UPM uhkaa tuhota henkilöstön luottamuksen.

– Vastuullinen työnantaja ei voi toimia näin ilman seuraamuksia. Miten työnantaja voi nykyaikana tavoitella paluuta sanelupolitiikkaan ja halveksia sopimusyhteiskuntaa, joka on luonut vahvan perustan myös tämän yrityksen menestykselle, hän kysyy tiedotteessa.

”Toimiiko yhtiö nyt arvojensa mukaan?”

Puheenjohtajan mukaan UPM:n kieltäytyminen kollektiivisesta sopimisesta on herättänyt laajalti kansainvälistä huomiota. Avoimessa kirjeessä luottamushenkilöt kyseenalaistavat, noudattaako yritys täysimääräisesti työelämän perusoikeuksia koskevia kansainvälisiä sitoumuksiaan.

– Globaalina toimijana yrityksen tulisi ottaa huomioon, että sijoittajien ja asiakkaiden luottamus yritykseen on vaakalaudalla, ellei se pysty osoittamaan kansainvälisten sitoumustensa edellyttämää vastuullisuutta, Malinen muistuttaa.

Yhteiskuntavastuu herättää kysymyksiä myös maailmalla. Maaliskuun toisella viikolla YK:n alainen komitea esitti oikeusraportissaan huolensa UPM:n ihmisoikeuksien toteutumisen valvonnasta yhtiön ulkomailla tapahtuvissa operaatioissa.

– Toimiiko yhtiö nyt arvojensa mukaan, puheenjohtaja kysyy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU