Nyheter

Topi Lappalainen tillträder som tf chefredaktör – vill skapa debatt och vara partifolkets röst

Topi Lappalainen är ny tf. chefredaktör för Arbetarbladet.

Topi Lappalainen har nu officiellt tillträtt som Arbetarbladets nya tf. chefredaktör. Han vill skapa debatt i Svenskfinland och hoppas få besöka lokalföreningar – politiskt betonar han vikten av nordiskt och internationellt vänstersamarbete.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Då man idag hör och läser Topi Lappalainen på svenska är det svårt att tänka sig att finska är hans modersmål. Trots att släkten är delvis tvåspråkig, med långa rötter i Raseborgstrakten, var Lappalainens uppväxt på Drumsö i Helsingfors finskspråkig. Svenskan tog fart i samband med flytten till Uppsala, några månader efter studentexamen. 

 

Totalt blev det tre år och en examen i ekonomisk historia på andra sidan viken. Dessutom spenderade han ett år i Tyskland och en termin på utbyte hemma i Helsingfors. Där kom han senare att ta sin andra magisterexamen, i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. 

 

Studierna i ekonomisk historia stärkte intrycket av den nordiska modellen och att socialdemokratin i det långa loppet är den mest hållbara ekonomiska politiken”

 

Det nordiska löper alltså på många sätt som en röd tråd genom hans vuxna liv: från åren i Sverige, via studierna i nordisk litteratur till de senaste åren som språklärare i Helsingfors. Kanske är den tråden också ideologiskt röd. 

 

– Just för att det nordiska är viktigt blir också socialdemokratin viktig och vice versa. Socialdemokratin står ju för den nordiska modellen. Det är en bra kombination, intresset för Norden och socialdemokratin.

 

Den politiska aktiviteten kom igång först i samband med återkomsten till Finland, men Lappalainen säger att tiden i Sverige bjöd på viktiga insikter. 

 

– Studierna i ekonomisk historia stärkte intrycket av den nordiska modellen och att socialdemokratin i det långa loppet är den mest hållbara ekonomiska politiken. 

 

Han konstaterar att den nordiska socialdemokratin just nu befinner sig i en intressant situation, där socialdemokratiska partier styr i tre länder – med väldigt olika politiska linjedragningar. Han säger att utvecklingen i såväl Danmark som Sverige är oroväckande ur ett finländskt perspektiv, men tror ändå på samarbete. 

 

– Vi ska inte blint följa de andra socialdemokratiska partierna, vi måste ha vår egen linje. Samtidigt är det ändå viktigt med åsiktsutbyte och utbyte av erfarenheter. 

 

Kommunismens spöke

 

Medan socialdemokraterna styr i Norden är utvecklingen en helt annan i ett annat land som ligger Lappalainen nära hjärtat: Polen. Han följer utvecklingen i landet, där högerpopulistiska Lag och rättvisa har stärkt sitt grepp, med oro. 

 

– Jag ser på utvecklingen i Polen som lite vad som kunde hända om Sannfinländarna kom till makten här. Dessutom är det problematiskt att det saknas ett starkt vänsteralternativ: det är som ett tvåpartisystem där Sannfinländarna och Samlingspartiet tävlar om makten.

 

Samma fenomen är enligt Lappalainen utbrett i det gamla Östblocket. Kanske är det kommunismen som fortfarande spökar?

 

– Det är nog en fördel när man tittar på vad vi här i Norden har lyckats uträtta historiskt: att vårt arv är välfärdsreformer, inte kommunistisk diktatur. Det vill vänstern i Polen också stå för, man tittar gärna mot Tyskland och de nordiska länderna, men uppfattas ändå som efterföljare till kommunistpartiet. Det används hela tiden som ett slagträ av Lag och rättvisa. 

 

Lappalainen betonar vikten av ett aktivt internationellt vänstersamarbete, för att stödja de systerpartier som kämpar i motvind. 

 

– Jag har alltid tyckt att de europeiska systerpartierna måste samarbeta mera. Vi är en i grunden internationell rörelse, det är viktigt att de internationella frågorna beaktas och tas på allvar. 

 

Samvetets röst

 

Samtidigt är det högkonjunktur för socialdemokratin hemma i Finland. Lappalainen, som varit medlem i partiet sedan 2003, gläds åt gallupsiffrorna och berömmer nyvalda partiordförande Sanna Marin. I synnerhet hennes kommunikationsförmåga och fokus på miljöfrågor imponerar. 

 

– Det är klart lättare att vara socialdemokrat idag än under många av de år jag har varit med. Jag har ändå aldrig tappat hoppet: jag har hela tiden trott på att den här dagen kommer. 

 

Han gläds också åt att själv få ta nya steg inom rörelsen, genom det nya jobbet på Arbetarbladet. Tanken på att en dag arbeta på tidningen har funnits bakhuvudet sedan tidigt 2000-tal, då han började som frilansskribent. 

 

– Arbetarbladet kombinerar så mycket saker som jag gillar: ett språk- och Nordenintresse, med intresset för FSD och socialdemokratin. Tidningen har alltid legat mig nära hjärtat. 

 

– Att få arbeta för rörelsen tycker jag också är en mycket positiv sak. Vad gäller FSD som partiets samvete och ABL som samvetets röst så hoppas jag att det är så det förblir. 

 

Lappalainen ser fortfarande en självklar plats för tidningen i det finlandssvenska medielandskapet. 

 

– Vår roll är att utmana SFP-medierna och skapa debatt i Svenskfinland. Det finns en risk att många finlandssvenskar tror att de “finlandssvenska värderingarna” är desamma som SFP:s värderingar. Därför borde SDP:s värderingar, de nordiska värderingarna, synas som ett alternativ. Alla gynnas av att det finns debatt: det handlar också om finlandssvenskarnas livskraftighet att vänsterpressen och Arbetarbladet finns kvar.

 

Han lockas av tanken på att bevaka ett brett fält och hoppas få möjlighet att besöka lokalföreningar runt om i Svenskfinland. 

 

– Jag hoppas det ska kännas som att bladet är i trygga händer. Jag är nöjd med arbetet som Johan och Lukas har gjort och hoppas att allt fler blir medvetna om att ABL finns, så vi kan lyfta fram de här frågorna som är viktiga för partifolket.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE