Trump laskeutui Pariisiin – Macronin tapaamisessa asialistalla muun muassa äärijärjestö Isis

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Melania ja Donald Trump saapuiat Ranskaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on laskeutunut Pariisiin. Trump tapaa Ranskan-vierailullaan presidentti Emmanuel Macronin. Trump myös osallistuu kunniavieraana Ranskan kansallispäivän juhlintaan.

Trumpin ja Macronin odotetaan keskittyvän tapaamisessaan äärijärjestö Isisin vastaisiin toimiin Syyriassa ja Irakissa.

Tapaamisen jälkeen presidenttien on määrä muun muassa kiertää nähtävyyksiä yhdessä vaimojensa Melania Trumpin ja Brigitte Macronin kanssa.

”Kaikkiaan 26 tapausta on tullut julki” – Oxfam tutkii lukuisia uusia epäilyjä epäsopivasta seksuaalisesta käyttäytymisestä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam tutkii 26:ta uutta epäilyä epäsopivasta seksuaalisesta käyttäytymisestä. Tapaukset ovat tulleet ilmi sen jälkeen kun brittilehti The Times paljasti pari viikkoa sitten, että järjestön työntekijät olivat ostaneet seksiä Haitilla vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen.

Epäillyistä tapauksista 16:n kerrotaan tapahtuneen Oxfamin kansainvälisissä toiminnoissa.

Oxfamin pääjohtajan Mark Goldringin mukaan järjestössä toivotaan, että ihmiset paljastavat kaikki tietonsa mahdollisesta epäsopivasta seksuaalisesta käyttäytymisestä järjestössä.

– Kaikkiaan 26 tapausta on tullut julki. Osa niistä on tapahtunut äskettäin, osa taas kauan sitten, Goldring sanoi parlamentaariselle komitealle, jonka kuultavana hän kävi tiistaina Lontoossa.

Goldring pahoitteli komitealle Oxfamissa paljastuneita epäsopivan käyttäytymisen tapauksia.

Hyväntekeväisyysjärjestö on erottanut neljä työntekijäänsä epäsopivan käyttäytymisen vuoksi, minkä lisäksi kolme työntekijää on itse eronnut järjestön palveluksesta.

SPD:n 460 000 jäsentä ratkaisevat miten Saksan hallitussovussa käy – jäsenäänestys käynnistyi

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Saksan sosiaalidemokraattinen SPD-puolue käynnisti tiistaina jäsenäänestyksen lähtemisestä hallitukseen yhdessä liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien kanssa.

SPD:n 460 000 jäsentä voivat ottaa kantaa hallitukseen menoon postitse tai netin välityksellä. SPD:n johto toivoo puolueen jäsenkunnan hyväksyvän pitkällisten hallitusneuvottelujen tuloksen, mutta etenkin puolueen nuorison ja vasemmistosiiven keskuudessa on vastustusta niin sanotulle suurelle koalitiolle.

Jäsenäänestyksen tuloksesta kerrotaan sunnuntaina 4. maaliskuuta.

Jos SPD:n jäsenet asettuvat äänestyksessä vastustamaan suurta koalitiota, saattaa se merkitä pikaisesti järjestettäviä uusia vaaleja ja mahdollisesti myös Angela Merkelin 12 vuotta jatkuneen valtakauden päättymistä.

Uudet vaalit eivät ole myöskään SPD:lle houkutteleva vaihtoehto, sillä puolueen suosio on rypenyt viime aikoina pohjamudissa.

Syyskuussa järjestetyissä vaaleissa SPD sai vain 20,5 prosenttia annetuista äänistä, mikä on puolueen kehnoin vaalitulos toisen maailmansodan jälkeen. Puolueen tilannetta ei helpota maanantaina julkistettu mielipidekysely, jossa SPD jäi 15,5 prosentin kannatuksellaan ensimmäistä kertaa maahanmuuttovastaisen AfD-puolueen taakse.

Puolueen turbulentin tilanteen kypsyttämä puheenjohtaja Martin Schulz erosi viime viikolla tehtävästään oltuaan puheenjohtajana vain vajaan vuoden.

SPD:n ja CDU:n kokemat vaikeudet ovat innoittaneet saksalaismedian puhumaan suurten puolueiden ajan lopusta. Der Spiegel -lehden mukaan muutos heijastelee yhteiskunnan sirpaloitumista, individualismin lisääntymistä, perinteisten sosio-ekonomisten ryhmien hajoamista ja sosiaalisen median esiinmarssia.

Juttua päivitetty klo 15:48.

Lähes seitsemän vuotta sitten Utøyalla surmattiin kymmeniä nuoria – nyt ensi-iltansa sai elokuva Utøya 22. juli

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Erik Poppe.

22. heinäkuuta 2011. Kyseinen päivämäärä on norjalaisille murheen murtama. Lähes seitsemän vuotta sitten tuona päivänä Anders Breivik avasi tulen Utøyan saarella, jossa oli käynnissä Norjan työväenpuolueen nuorten kokousleiri. 69 ihmistä sai surmansa, pääosa heistä oli nuoria.

Aikaisemmin samana päivänä Breivik räjäytti pommin Oslon keskustassa surmaten kahdeksan ja haavoittaen yli 200.

Nyt ohjaaja Erik Poppe ja käsikirjoittajat Anna Bache-Wiigin sekä Siv Rajendram Eliassenin ovat tehneet kyseisen päivän traagisista tapahtumista elokuvan, joka sai ensi-iltansa maanantaina Berlinale-elokuvafestivaalilla Saksassa.

Elokuvan nimi on Utøya 22. juli, suomennettuna Utøya 22. heinäkuuta.

Uhrien vanhempien ja sisarusten ei tarvitse miettiä onko kyseessä lapseni, veljeni tai siskoni.

Ohjaaja Poppe myönsi elokuvan ensinäytöksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että jotkut ovat pitäneet elokuvan ajankohtaa liian aikaisena.

– Sanoisin itse, että jos elokuvan katsominen ei satuta, se on tehty liian myöhään. Joten toteaisin, että elokuva on varmasti hyvin rankka kokemus, mutta se on myös osa tapahtumista selviämistä, Poppe sanoi Reutersin uutisen mukaan.

Hän kertoi tiedotustilaisuudessa, että elokuva on fiktio eettisistä syistä.

– Näin uhrien vanhempien ja sisarusten ei tarvitse miettiä onko kyseessä lapseni, veljeni tai siskoni.

Elokuvassa näyttelee pääosin amatöörinäyttelijöitä. Poppe kertoi, että kuvauspaikalla oli mukana psykologeja tukemassa näyttelijöitä sekä paikallisia asukkaita.

– Kun katsoo ympäriinsä Euroopassa, missä uusfasismi kasvattaa suosiotaan päivästä toiseen, meidän tulee muistaa mitä tapahtui kyseisellä saarella, miltä äärioikeistolainen terrorismi näyttää, Poppe perusteli elokuvan tärkeyttä.

Utøyalta selvinnyt Ingrid Marie Vaag Endrerud kertoi puolestaan tiedotustilaisuudessa elokuvan tarinan olevan sellainen, jonka moni norjalainen kokee mahdottomaksi kertoa.

– Kun yritän selittää mitä koin, kykenen puhumaan siitä vain suurpiirteisesti. Elokuva puolestaan voi kertoa tarinan siten, miten siihen ei pystytä kirjoittamalla tai puhumalla, hän totesi.

– Tapahtumat olivat vihaa sen puhtaassa muodossa. Yhteiskuntana meidän tulee taistella sitä vastaan.

Elokuva on haluttu kuvata nuorten näkökulmasta.

Elokuva on haluttu kuvata nuorten näkökulmasta, Episodin artikkelista selviää. Iskujen tekijän nimeä ei elokuvassa mainita lainkaan ja hänet näytetään vain muutamaan otteeseen etäällä olevana tummana hahmona.

– Kun Norjassa puhutaan aiheesta, puhe koskee yleensä esimerkiksi iskun tekijää, tämän oikeuskäsittelyä, vahinkojen korjaamista tai muistomerkin rakentamista. Vuosien aikana muisto itse tapahtumista on tuntunut hälvenevän, Poppe puolestaan totesi Helsingin sanomien mukaan.

– Utøyan saarelta selvinneet ihmiset ja heidän vanhempansa, joiden kanssa olen keskustellut, ovat olleet siitä huolissaan.

Elokuvan Suomen levityksestä ei ole vielä tietoa.

Italian vaalien tulosta on vaikea ennakoida – parlamentti kesytti maan protestiliikkeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Vaalijulisteita Roomassa.

Kun Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi aikoinaan asettui ehdolle 1990-luvulla, yksi häntä äänestäneistä oli Roomassa asuva yrittäjä Luca Lanza.

Tämän vuoden parlamenttivaaleissa Berlusconin puolue on jälleen ehdolla, mutta Lanzan ääni menee viime vaaleissa äänivyöryn saaneelle protestipuolue Viiden tähden liikkeelle.

– Kun näet että ensin vallassa on Berlusconi, sitten Matteo Renzi, sitten joku muu eikä mikään muutu vaan päinvastoin menee aina vain huonommin, ymmärrät että Viiden tähden liike on ainoa vaihtoehto saada aikaan muutos tässä maassa. He ovat nuoria, uusia eivätkä vielä korruptoituneita, Lanza perustelee.

7 vuotta Suomessa asunut Lanza palasi Roomaan vuonna 2009. Hänen mielestään liikkeen pitäisi lähettää ensin kotiin epärehelliset poliitikot, sitten laiskottelevat valtion työntekijät. Rooman pormestariin Virginia Raggiin hän on tyytyväinen tähän kohdistuvasta rikostutkinnasta huolimatta.

– Suoraan sanottuna en edes tiedä liikkeen vaaliohjelman kaikkia 20 kohtaa. Minua eivät myöskään kiinnosta mahdolliset rikostutkinnat. Näen puolueen joka tapauksessa ainoana vaihtoehtona.

Viiden tähden liike on kuin luuranko.

– Viiden tähden liikkeestä on jäljellä menestyksekäs brändi, mutta se on kuin luuranko. Sisällä ei ole enää mitään siitä, mitä liike aiemmin oli, sanoo liikkeen entinen sisäpiiriläinen Nicola Biondo.

Biondo johti Viiden tähden liikkeen viestintää parlamentin alahuoneessa vuosina 2013–2014. Hänen ja Marco Canestrarin, liikkeen perustajien Beppe Grillon ja Gianroberto Casaleggion entisen oikean käden, kirjoittama kirja ”Supernova – Kuinka Viiden tähden liike tapettiin” julkaistiin viime syyskuussa.

Biondon mukaan liikkeellä ei ole pysyvää arvopohjaa, vaan se muuttaa jatkuvasti mieltään ja jättää äänestämättä jopa lakiehdotuksia, joita se on aiemmin tukenut.

Liikkeen pääministeriehdokas ja uusi johtaja on nuori ja kunnianhimoinen Luigi Di Maio. Koomikko Beppe Grillo on sen sijaan ottanut liikkeeseen etäisyyttä.

– Grillo on aina ollut vain tämän projektin megafoni, hänellä ei ole koskaan ollut poliittista vastuuta. Hän on showmies eikä poliitikko. Mitä enemmän liike muuttui puolueeksi, sitä vaikeampaa Grillon oli enää löytää itselleen paikkaa, Biondo selittää.

Liikkeen tarina tulee päättymään huonosti?

Italiassa järjestetään parlamenttivaalit ensi viikolla, 4. maaliskuuta.

Il Sole 24 Ore -talouslehden kaksi viikkoa ennen vaaleja teettämän kyselyn mukaan johdossa on keskustaoikeistolainen liittouma. Muun muassa Silvio Berlusconin Forza Italia -puolueesta ja Pohjoisen liitosta koostuvan liittouman ennustetaan saavan 34,7 prosenttia äänistä.

Keskustavasemmistolaiselle liittoumalle povataan puolestaan 27,4 prosenttia äänistä. Lähes 40 prosenttia italialaisista ei ole vielä päättänyt, ketä äänestää.

Vaalien lopputulosta on vaikea ennakoida myös siksi, että käytössä on uusi vaalilaki.

Biondon mukaan Viiden tähden liikkeen tarina tulee päättymään huonosti. Yksi syy on eturistiriita, joka syntyy siitä, että liikkeen logo ja verkossa oleva toiminta-alusta ovat edesmenneen Gianroberto Casaleggion pojan yrityksen omaisuutta.

– Tämä on erittäin vakava asia. Liike oli aina ehdottomasti politiikan ja yritysmaailman välistä eturistiriitaa vastaan.

Biondon mukaan motiivi kirjan kirjoittamiseen lähti rakkaudesta kaikkia niitä kohtaan, jotka ovat uskoneet liikkeeseen ja työskennelleet sen eteen vuosikausia. Hänen mukaansa puolueiden huono maine äänestäjien keskuudessa saa monet kääntymään protestiliikkeen puoleen.

– Mutta samalla annetaan paljon vastuuta liikkeelle, joka ei kykene käsittelemään sitä. Ennemmin tai myöhemmin äänestäjät pettyvät, ja pettymys tulee olemaan valtava.

– Viiden tähden liike on parlamentin suurin yksittäinen poliittinen ryhmä, jonka uskotaan saavan vaaleissa 29,4 prosentin ääniosuuden. Liikkeen periaatteena on ollut, ettei se liittoudu kenenkään kanssa. Viime aikoina periaate on alkanut joustaa.

Keskustelua aiheesta

”Viittaa siihen, että hän halusi tehdä sen” – Tukholman kuorma-autoiskusta syytetty pääsee ääneen oikeudessa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Luonnostelma oikeudenkäynnistä helmikuun alusta.

Tukholmassa alkaa tänään viimevuotisesta kuorma-autoiskusta syytetyn Rakhmat Akilovin kuuleminen oikeudenkäynnissä. Vielä ei tiedetä, kuinka paljon hän suostuu kertomaan oikeudelle ja selviääkö huhtikuussa Drottninggatanilla tapahtuneen iskun taustoista jotain uutta.

Akilov on asianajajansa välityksellä myöntänyt oikeudelle syyllistyneensä terrorismirikokseen, terrorismirikoksen yritykseen sekä vaaran aiheuttamiseen. Hän ei aio vastustaa vaadittua vankeustuomiota ja sitä seuraavaa karkotusta Ruotsista.

Esitutkinnassa Akilov kertoi toimineensa äärijärjestö Isisin nimissä, istuneensa autoon ja ajaneensa päin ”uskottomia”. Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun terrorismitutkija Peder Hyllengren arvioi, että syytetty ei ole antanut merkkejä katumisesta.

– Tämä viittaa siihen, että hän oli motivoitunut ja vakuuttunut, ja hän halusi tehdä sen, Hyllengren sanoo.

Akilovin kuuleminen tuo lisää selkoa teon taustoihin.

Hyllengren toivoo, että Akilovin kuuleminen tuo lisää selkoa teon taustoihin.

– Mitkä hänen kontaktinsa olivat, kuinka hän radikalisoitui, ketkä vaikuttivat häneen ja miten asiat etenivät. Ja myös mitä hän on mieltä siitä, että Isis ei koskaan ottanut iskua nimiinsä.

Hyllengren muistuttaa, että Akilov saattaa myös valehdella oikeuden edessä. Hän arvioi, että Akilovin mahdollisella vaikenemisella ei sen sijaan ole suurta juridista vaikutusta, sillä iskusta on runsaasti muuta todistusaineistoa.

Drottninggatanin iskussa kuoli viisi ihmistä ja kymmenen loukkaantui vakavasti. Syyttäjän mukaan lisäksi yli 130 ihmistä oli vaarassa kuolla tai loukkaantua.

Oikeudenkäynti jatkuu pitkin kevättä, ja tuomion odotetaan tulevan ennen juhannusta.