Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Trump varoittaa Kiinaa ”vahvoista toimista” – Hongkongin tilanne kuohuttaa

LEHTIKUVA / AFP / LEO RAMIREZ

Yhdysvallat varoittaa Kiinaa seurauksista, jos maa saattaa voimaan kiistellyn Hongkongin kansallisen turvallisuuden lain.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoo, että laki horjuttaisi alueen vakautta.

– Yhdysvallat ja kansainvälinen yhteisö tuomitsisivat sen voimakkaasti, ulkoministeriön edustaja Morgan Ortagus sanoi.

Myös presidentti Donald Trump lupaili Yhdysvalloilta reaktiota asiaan.

– Jos se toteutuu, ryhdymme hyvin vahvoihin toimiin, Trump sanoi.

Kiinan parlamentti aloitti turvallisuuslain käsittelyn perjantaina alkaneessa vuosittaisessa maan politiikan suurtapahtumassa, kansankongressin 10-päiväisessä kaksoiskokouksessa.

Kiinan pääministeri Li Keqiang sanoi perjantaina kokouksen avajaispuheessaan, että Kiina aikoo rakentaa ja parantaa oikeudellisia järjestelmiä ja mekanismeja kansallisen turvallisuuden turvaamiseksi Hongkongissa.

Lakiesitys kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän, ulkomaisen vaikuttamisen ja terrorismin erityishallintoalueella.

Kiina tulkitsee termistöä laveasti, ja esimerkiksi viime vuonna Kiina luonnehti Hongkongin mielenosoittajien toimia terroriteoiksi.

Yhdysvalloilla on erinäisiä vaihtoehtoja vastata Kiinan toimiin. Maan kongressi sääti viime vuoden lopulla lain, joka veisi Hongkongilta sen edulliset kauppasuhteet Yhdysvaltojen kanssa, jos alueen ei enää katsota olevan autonominen. Torstaina Yhdysvaltain ulkoministeriö varoitti, että Kiinan toimet turvallisuuslain suhteen voivat vaikuttaa päätökseen kauppasuhteista.

Hongkongissa nautitaan Manner-Kiinaan verrattuna laajoista vapauksista.

Turvallisuuslain voimaansaattaminen on kirjattu Hongkongin perustuslakiin, mutta asia on osoittautunut vaikeaksi ja poliittisesti tulenaraksi. Kiinan yritys lain säätämiseksi vuonna 2003 johti suuriin mielenosoituksiin Hongkongissa, minkä vuoksi laki kuopattiin.

Hongkongin erityishallintoalueen on ollut määrä säätää laista itse, joten lain siirtyminen Kiinan kansankongressin pöydälle on merkittävä käänne.

Asiantuntijoiden mukaan se voi kieliä siitä, ettei Kiina usko Hongkongin lainsäädäntöneuvoston pystyvän hyväksymään lakia. Hongkongissa lisääntynyt demokratialiikehdintä on myös lisännyt lain tarvetta Kiinan keskushallinnon silmissä.

Hongkongissa osoitetaan edelleen säännöllisesti mieltä demokratian ja kansalaisvapauksien puolesta. Viimeisin mielenosoitusten aalto käynnistyi viime kesänä luovutuslakia koskevasta esityksestä. Lain nojalla rikoksesta epäiltyjä olisi voitu luovuttaa Hongkongista Manner-Kiinaan.

Hongkongissa nautitaan Manner-Kiinaan verrattuna laajoista vapauksista, joita moni hongkongilainen pelkää Kiinan yrittävän kaventaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE