Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Trump voitti, miten käy Ukrainan? – “Vielä ei kannata soittaa tuomiokelloja”

LEHTIKUVA / AFP / SERGEY BOBOK

Ukrainalle on todennäköisesti odotettavissa vaikeita aikoja republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin vaalivoiton myötä, uskoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Aivan kaikkiin Trumpin sanomisiin ennen vaaleja hän ei kuitenkaan tarttuisi, vaan katsoisi mitä tuleman pitää.

Trump on väläytellyt tuen lopettamista Ukrainalle sekä sanonut, että presidenttinä hän ohjaisi Ukrainan ja Venäjän neuvottelupöytään ja lopettaisi sodan Ukrainassa vain vuorokaudessa.

– Ukraina on ehkä se, mistä eurooppalaiset varmaankin ovat nyt eniten huolissaan, ja on syytäkin olla. Emmehän oikeasti tiedä vielä, mitä Trump aikoo ja mihin suuntaan hän aikoo Yhdysvaltojen Ukraina-politiikkaan viedä, Pesu sanoo STT:lle.

Pesu uskoo Ukrainan tukemisen ainakin vaikeutuvan Trumpin kaudella, mutta että tilanne riippuu myös siitä, keitä Trump kuuntelee.

-  Moni asia Trumpin politiikassa riippuu siitä, miltä hänen ympärilleen rakentuva hallinto näyttää eli siitä, kenestä tulee puolustusministeri, kenestä kansallisen turvallisuuden neuvonantaja, kuka hänelle kuiskaa ja miten kongressi suhtautuu asiaan, Pesu huomauttaa.

ASIANTUNTIJOIDEN mukaan ainakin Trumpin varapresidenttiehdokkaan J.D. Vancen esittelemä rauhanehdotus myötäilisi pitkälti Venäjän linjaa: Venäjä saisi jäädä miehittämilleen alueille, Venäjän ja Ukrainan väliin perustettaisiin demilitarisoitu linja, ja Ukraina sitoutuisi olemaan liittymättä sotilasliitto Natoon.

Pesun mielestä riski siitä, että Yhdysvallat ajaisi Ukrainan kiireellä hyväksymään Venäjän ehdot rauhan aikaan saamiseksi, esimerkiksi varapresidentti J.D. Vancen rauhanehdotuksen pohjalta, on ilmeinen, mutta ei varmaa.

Vaikka suunnitelma kuulostaa siltä, että se olisi mieleinen Venäjän presidentille Vladimir Putinille, Putin ei ainakaan rientänyt onnittelemaan Trumpia – toisin kuin Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, jonka onnittelut X:ssä olivat melko vuolaat.

-  Ukrainan intressi on nyt viimeiseen asti vedota Trumpiin, jolla on vaikutusvaltaa siihen, mitä republikaanisessa puolueessa ajatellaan ja miten hänen äänestäjänsä ajattelevat. Ja voi olla, että ukrainalaiset vähän mairittelevatkin nyt Trumpia ja liehittelevät häntä vahvana poliittisena johtajana, Pesu sanoo.

Viime kädessä vaakalaudalla on Ukrainan selviytyminen, hän huomauttaa. Venäjän ja Ukrainan tuominen neuvottelupöytään vaatisi Pesun mukaan myös sen, että Yhdysvallat asettaisi myös hyvin merkittävää painetta Venäjälle.

-  Ei ole syytä olla optimistinen, mutta vielä ei kannata soittaa tuomiokelloja, Pesu summaa.

Ayla Albayrak/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE