Lukijaristeily2017
tuntematonsotilas

Trump ylittää jo itsensäkin – ”Natsi-Saksassako elämme?”

Yhdysvaltain ihan kohta virkavalansa vannova presidentti Donald Trump on totuttuun tapaan vilkas twiittailija. Tänään hänkin onnistuu ylittämään itsensä vertaamalla USA:ta 1930-luvun Adolf Hitlerin natsi-Saksaan. Sanatarkasti Trumpin twiitti kuuluu näin:

– Intelligence agencies should never have allowed this fake news to ”leak” into the public. One last shot at me. Are we living in Nazi Germany?

– Tiedustelupalvelujen ei koskaan olisi pitänyt antaa vuotaa tätä valeuutista julkisuuteen. Viimeinen laukaus minua kohti. Natsi-Saksassako me elämme, Trump kysyy.

Trumpin sai vauhtiin tieto, jota BuzzFeed-sivusto, joka väitti Trumpilla olleen vähintäänkin arveluttavia suhteita Venäjälle.

Trump kävi vastahyökkäykkseen Twitterissä ja lähetti parin minuutin sisällä lukuisia raivostuneita viestejä, joista erikoisin oli viittaus natsi-Saksaan.

– Russia has never tried to use leverage over me. I HAVE NOTHING TO DO WITH RUSSIA – NO DEALS, NO LOANS, NO NOTHING!

– Venäjä ei ole koskaan yrittänyt vaikuttaa minuun. MINULLA EI OLE MITÄÄN TEKEMISTÄ VENÄJÄN KANSSA – EI SOPIMUKSIA, EI LAINOJA, EI YHTÄÄN MITÄÄN! Trump pauhasi noin tunti sitten.

Twiitit on kirjoitettu noin klo 7-8 paikallista aikaa. 12 tuntia aiemmin hän viestitteli jo aiheesta, mutta hiljeni yöksi. Raivostunut twiittisade alkoi, kun Trump oli nukkunut yönsä yli.

 

Terrorismin uhka-arviota pudotettiin Britanniassa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Terrori-iskun uhreja on muistettu St. Annin aukiolla Manchesterissa.

Terrorismin uhka-arviota on pudotettu Britanniassa kriittisestä vakavaksi. Uhka-arvion laskemisesta ilmoitti pääministeri Theresa May.

Uhka-arvio nostettiin korkeimmalle tasolleen tiistaina sen jälkeen kun Manchesterissa oli maanantai-iltana tehty pommi-isku pop-konserttiin. Iskussa kuoli 22 ja haavoittui yli sata henkeä.

Mayn mukaan terroriuhkaa analysoineet viranomaiset päättivät uhka-arvion laskusta lauantaiaamuna.

– Kuluneen 24 tunnin aikana poliisit ovat toteuttaneet merkittäviä toimia, ja kaikkiaan 11 henkeä on tällä hetkellä pidätettynä, May perusteli uhka-arvion laskua tiedotteessaan.

Poliisi pidätti lauantaiaamuna kaksi miestä Manchesterissa epäiltynä terroririkoksista.

Manchester Arenalla itsensä maanantaina räjäyttäneen Salman Abedin epäillään kuuluneen jihadistiverkostoon. Abedi räjäytti itsensä, kun yleisö oli poistumassa yhdysvaltalaistähti Ariana Granden konsertista.

Juttua on täydennetty klo 14:47.

WSJ: Trump kaavailee suuria muutoksia Valkoisen talon henkilöstöön

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Presidentti Donald Trump kaavailee suuria muutoksia Valkoisen talon henkilöstöön, kertoo Wall Street Journal -sanomalehti.

Muutoksista on tarkoitus keskustella ensi viikolla, kun Trump on palannut presidenttikautensa ensimmäiseltä Lähi-itään ja Eurooppaan suuntautuneelta ulkomaanmatkalta.

Wall Street Journalin mukaan Valkoisen taloon saatetaan esimerkiksi värvätä joukko ulkopuolisia lakimiehiä vastaamaan tutkintaan, joka koskee Trumpin vaalikampanjan yhteyksiä Venäjään.

Trump on kiistänyt väitteet minkäänlaisista salaisista sopimuksista kampanjansa ja Venäjän välillä.

Yhdysvaltain oikeusministeriö nimitti viime viikolla liittovaltion poliisin FBI:n entisen johtajan Robert Muellerin johtamaan Venäjä-tutkintaa.

Lehden mukaan esillä on ollut myös vaihtoehto, että joukko lakimiehiä tarkastaisi presidentin Twitter-kirjoitukset ennen niiden julkaisemista.

Trumpin avustajat ovat jo pitkään yrittäneet hillitä presidentin tviittailua, Wall Street Journal kirjoittaa.

Lehden mukaan Trumpin yllättävät tviittailut ovat aiheuttaneet hänen avustajilleen runsaasti päänvaivaa.

Yhdysvaltojen politiikan voimahahmo Zbigniew Brzezinski on kuollut

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Zbigniew Brzezinski lokakuussa 2013.

Yhdysvaltain entisen presidentin Jimmy Carterin neuvonantajana toiminut Zbigniew Brzezinski on kuollut. Asiasta kertoo hänen perheensä. Brzezinski oli 89-vuotias.

Puolalaissyntyinen Brzezinski toimi Carterin korkeana turvallisuuspoliittisena neuvonantajana.

Amerikkalaispolitiikan pitkäaikainen voimahahmo Brzezinski oli aktiivinen akateemikko ja kirjoittaja vielä lähivuosina, ja otti usein kantaa maailmanpolitiikan sekä Yhdysvaltain sisäpolitiikan ajankohtaisiin aiheisiin.

New York Times –lehti kertoo, että viimeisinä vuosinaan Brzezinki puhui voimakkaasti muun muassa tulerojen kaventamisen sekä ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun puolesta.

Brzezinkin voidaan katsoa edustaneen linjaa, jonka mukaan Yhdysvaltojen tulisi toimia ideologisena esimerkkinä maailmalle. Hän kuitenkin myös korosti sisäpoliittisen toimintakyvyn säilyttämisen tärkeyttä. Ilman vakautta sisäpolitiikassa, vaikuttaminen muihin maihin ei ole yhtä tehokasta.

Vielä toukokuun alussa Brzezinkin otti kantaa Yhdysvaltojen nykyisen hallinnon toimiin, ja twiittasi ”Sivistynyt johtajuus on vakaan maailmanjärjestyksen ehdoton edellytys. Meillä on kuitenkin puutetta ensimmäisestä, kun taas jälkimmäinen on menossa huonompaan suuntaan.”

Hänen perheensä mukaan Brzezinkin kuoli Virginiassa Yhdysvalloissa.

 

Irakin hallituksen joukot laajaan hyökkäykseen Mosulin länsiosissa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Irakin hallituksen joukot ottivat asemiaan Mosulin länsiosissa 17. toukokuuta.

Irakin hallituksen joukot ovat käynnistäneet suuren hyökkäyksen Mosulin länsiosia miehittäviä äärijärjestö Isisin joukkoja vastaan.

Hallituksen joukot ovat hyökänneet Mosulin tiiviisti rakennetun vanhan kaupungin pohjoispuolella sijaitseviin kaupunginosiin, sotilasviranomaiset kertovat.

Hallituksen joukot käynnistivät suurhyökkäyksen Isisin valloittamaa Mosulia vastaan viime lokakuussa ja onnistuivat valtaamaan Tigris-joen itäpuolisen osan kaupungista.

WP: Trumpin vävy ehdotti salattua yhteydenpitokanavaa Kremliin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner ehdotti venäläisille salattua yhteydenpitokanavaa Venäjän hallinnon ja Valkoisen talon välille, uutisoi The Washington Post.

Lehden lähteiden mukaan Kushner ehdotti yhteydenpitokanavan avaamista Venäjän suurlähettiläälle Sergei Kisljakille joulukuussa. Tuolloin Trump oli jo voittanut presidentinvaalit.

Lehden mukaan Kushner ehdotti jopa, että Venäjän Yhdysvaltain-edustustojen tiloja voitaisiin käyttää salatun yhteyskanavan ylläpitoon.

Ehdotuksesta yllättynyt lähettiläs välitti lehden mukaan tiedon eteenpäin Venäjän hallinnolle. Tiedossa ei ole, johtiko ehdotus käytännön toimiin.

Lehti perustaa tietonsa yhdysvaltalaisviranomaisiin, joille on kerrottu Kushnerin ja Kisljakin tapaamisessaan käymistä keskusteluista tiedustelumuistioissa.

Trumpin neuvonantajana joulukuussa yhä toiminut Michael Flynn oli lehden mukaan mukana joulukuisessa tapaamisessa. Flynn joutui eroamaan helmikuussa, kun kävi ilmi, että hän oli valehdellut yhteyksistään Venäjän suurlähettilääseen.

Washington Post uutisoi aiemmin Kushnerin olevan avainhenkilöitä FBI:n tutkinnassa, joka koskee Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja Trumpin kampanjan yhteyksiä Venäjään.

Kushner on asianajajansa Jamie Gorelickin mukaan tarjoutunut kertomaan Yhdysvaltain kongressille tapaamisistaan venäläisdiplomaattien kanssa.