Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Trumpille ikävä muistio julkisuuteen: väitteet salaliitosta vailla pohjaa, lakimiestiimi tiesi asianlaidan

LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin vaalikampanjatiimissä tiedettiin viime vuonna Trumpin lakitiimin asianajajien esittävän perusteettomia väitteitä vilpillisestä äänestysohjelmasta, kertoo New York Times.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Trumpin hävittyä presidentinvaalit Joe Bidenille viime marraskuussa asianajajat levittivät julkisuudessa salaliittoteoriaa, jonka mukaan äänestyslaiteyritys Dominion olisi yhdessä ohjelmistoyritys Smartmaticin, miljonääri George Sorosin ja Venezuelan valtion kanssa pyrkinyt varastamaan vaalit Trumpilta.

Kampanjassa tiedettiin kuitenkin tuolloin väitteiden olevan vailla pohjaa, käy ilmi sisäisestä muistiosta.

Muistio on tullut julkisuuteen kampanjaan liittyvän oikeusjutun myötä. Dominionin entinen työntekijä Eric Coomer on haastanut muun muassa Trumpin kampanjan oikeuteen kunnianloukkauksesta.

Oikeusasiakirjojen mukaan vaalikampanjan viestintätyöntekijä oli pyytänyt alaisiaan vahvistamaan tai toteamaan epätosiksi Dominioniin liittyviä seikkoja. Henkilökunnan nopean selvityksen perusteella kumottiin useita väitteitä, joita Rudy Giuliani, Sidney Powell ja muut Trumpin lakitiimiin kuuluneet asianajajat esittivät julkisuudessa.

NYT: ei ole tiedossa, oliko Trump itse tietoinen muistiosta.

Muistion mukaan Dominion ei käyttänyt viime vuoden presidentinvaaleissa Smartmatic-yhtiön äänestysteknologiaa, eikä yrityksellä ollut suoria siteitä Venezuelaan tai Sorosiin.

Kampanjatiimi ei löytänyt mitään todisteita myöskään siitä, että Dominionin johdolla olisi ollut asianajajien väittämiä yhteyksiä vasemmistolaisiin Antifa-aktivisteihin.

New York Timesin mukaan ei ole tiedossa, oliko Trump itse tietoinen muistiosta.

Kampanjan viestintätiimi vaikuttaa kuitenkin pysyneen hiljaa tiedoistaan samaan aikaan, kun asianajajat levittivät väitteitä konservatiivimediassa. Asianajajat veivät asian myös oikeuteen syyttäen Dominionia Trumpin vastaisesta vaalisalaliitosta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE