Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Trumpin hötkyily hidastuu merkittävästi – ero vireille vasta 2019, hiilitullit mietintään

Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen ei pidä todennäköisenä, että Pariisin ilmastosopimus kaatuisi Yhdysvaltain päätökseen vetäytyä sopimuksesta. Hänen mukaansa sopimuksen takana on niin vahva tahto, että se toteutuu.

Ollikaisen mukaan ensi vuosi on merkittävä sopimuksen edistämisen kannalta. Ollikainen pitää tärkeänä, että reagointi Yhdysvaltain päätökseen olisi ohi, kun ensimmäisiä arvioita luvatuista päästövähennyksistä tehdään. Olennaista olisi hänen mukaansa myös se, että tällöin päästäisiin tekemään ensimmäisiä tiukennuksia päästötavoitteisiin.

Tärkeintä saada riittävästi rahaa ilmastorahastoon

Ollikaisen mukaan tärkeintä nyt on saada tarpeeksi rahaa ilmastorahastoon, jolla autetaan kehitysmaita torjumaan ilmastonmuutosta.

– Yhdysvaltain poistuminen vaikuttaa heti tähän rahastoon.

Ollikainen toivookin, että Pariisin ilmastosopimuksen keskeiset maat lupaisivat esimerkiksi jo tänään lisää rahaa kyseiseen rahastoon. Hän sanoo myös toivovansa, että maat ilmoittaisivat olevansa valmiita kiristämään ilmastotavoitteitaan.

– Nämä olisivat konkreettisia ja vahvoja signaaleja siitä, että maat aikoivat toteuttaa sopimuksen.

Lisää aiheesta

Ollikainen pitää hyvänä sitä, että Yhdysvalloissa on useita toimijoita, jotka ovat ilmoittaneet pitävänsä huolen, että päästöt vähenevät. Näin ovat ilmoittaneet esimerkiksi kymmenet kaupungit ja yliopistot.

– Meneillään on pohdinta siitä, millä keinolla nämä tahot voisivat olla osa Pariisin ilmastosopimusta. Nämä tahot jatkossa myös toimivat enemmän, hän arvioi.

Ollikainen ei näe, että esillä olleiden hiilitullien asettaminen Yhdysvalloille olisi ensi vaiheessa kovin todennäköinen vaihtoehto.

– Eroprosessi voidaan laittaa vireille virallisesti vasta vuonna 2019. Vie oman aikansa ennen kuin se toteutuu. Ennen sitä voi tapahtua yhtä ja toista. Maailma varmasti katsoo mihin suuntaan Yhdysvallat kehittyy, Ollikainen sanoo.

Hän pitää hiilitulleja kuitenkin hyvänä vaihtoehtona siinä vaiheessa, jos Yhdysvaltain liittovaltio näyttää pysyvästi jäävän sopimuksen ulkopuolelle.

– Ne (tullit) pitäisi kuitenkin suunnitella siten, etteivät ne kohdistu niihin toimijoihin, jotka Yhdysvalloissa tekevät jo ilmastotoimia.
Minna Pulli

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE