Trumpin jättimäisessä infrastruktuuriuudistuksessa kaavaillaan muun muassa supernopeaa kapseliputkea

Kuva: DC. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Mandel Ngan

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump julkisti maanantaina ehdotuksensa valtavaksi infrastruktuuriuudistukseksi. Niin hänen oma puolueensa republikaanit kuin oppositiopuolue demokraatitkin ovat kuitenkin huolissaan siitä, ettei ehdotus ota riittävän selvästi kantaa siihen, miten valtion osuus mittavista infrastruktuurihankkeista rahoitettaisiin.

Muun muassa Politicon mukaan Trump kaavailee, että valtaosa uudistuksen rahoituksesta tulisi osavaltioilta, paikallistason toimijoilta ja yksityiseltä sektorilta. Uudistuksen kokonaishinnaksi on laskettu huimat 1,5 biljoonaa dollaria, josta valtion osuus olisi 200 miljardia dollaria.

Valkoisen talon mukaan Trumpin suunnitelma on tarkoitettu kongressille neuvottelujen lähtölaukaukseksi, ei ”ota tai jätä” -tyyppiseksi ehdotukseksi.

Republikaanit ja demokraatit ovat yksimielisiä siitä, että Yhdysvaltojen tiet, sillat, rautatiet ja muu infrastruktuuri ovat päässeet kaameaan kuntoon. Puolueet ovat kuitenkin erimielisiä siitä, miten niiden korjaaminen tulisi rahoittaa.

Koska Trumpin ehdotus ei vastaa tähän vaikeimpaan kysymykseen, on hyvin mahdollista, ettei hänen kaavailemansa suurhanke koskaan toteudu.

Kannustinrahaa paikallistasolle.

Muun muassa NBC kertoo, että puolet Trumpin kaavailemasta 200 miljardin sijoituksesta on tarkoitus käyttää kannustinrahana: jos osavaltio, paikallistason toimija – kuten piirikunta tai kaupunki – tai yksityinen sijoittaja sitoutuu sijoittamaan tärkeäksi katsomaansa hankkeeseen, valtio tulee vastaan omalla sijoituksellaan.

Politicolle viikonvaihteessa puhunut Valkoisen talon edustaja sanoi, että tarkoituksena on selvittää, mitkä hankkeet ovat paikallisyhteisöille aidosti tärkeitä. Hänen mukaansa tärkeyden näkee siitä, että yhteisö on valmis sijoittamaan hankkeeseen itsekin eikä vain odota valtion hoitavan kaiken.

– Monet kommentit, joita olen kuullut aloitettuani tässä työssä, ovat tulleet ihmisiltä, jotka sanovat ”Tämä on ehdottoman olennainen projekti, se täytyy toteuttaa, se on yhteisöllemme välttämätön. Taloutemme lähtee jyrkkään nousuun, jos toteutamme sen.” Ja minä kysyn ”Paljonko olette sijoittaneet siihen?”, ja he vastaavat ”Emme me ole mihinkään sijoittamassa. Haluaisimme teidän sijoittavan”, Valkoisen talon edustaja sanoi Politicolle.

Inspiroivaa futurismia – rahat köyhiltä.

Trumpin ehdotuksessa 20 miljardia käytettäisiin futuristisiin hankkeisiin, jotka inspiroisivat kaikkia amerikkalaisia. Lennokkaimmissa spekulaatioissa tämä saattaisi tarkoittaa esimerkiksi Elon Muskin kaavailemaa supernopeaa Hyperloop-kapseliputkea.

Valkoisen talon mukaan arkisemmatkin hankkeet, kuten New Yorkin ja New Jerseyn yhdistävä vedenalainen rautatie, saattaisivat kuitenkin saada inspiroivaan futurismiin korvamerkittyä rahaa.

50 miljardia jaettaisiin osavaltioille maaseudun infrastruktuuriprojekteihin. Osavaltiot saisivat varsin vapaat kädet päättää, mihin tämän rahan käyttäisivät.

Rahan jakamisen lisäksi Trump haluaa nopeuttaa ja suoraviivaistaa rakennushankkeiden luvanhakuprosessia.

Valkoinen talo julkisti maanantaina budjettiehdotuksensa, joka muun muassa Washington Postin mukaan sisältää tuntuvia leikkauksia köyhien toimeentuloa tukeviin ohjelmiin, kuten ruokakuponkiohjelmaan ja valtion sairausvakuutusohjelma Medicareen. Leikkausten tarkoitus olisi rahoittaa infrastruktuuriuudistus.

Presidentin budjettiehdotuksen merkitys on vähäinen, sillä budjetista päättää kongressi, joka pääsi jo viime viikolla yksimielisyyteen ensi vuoden rahankäytöstä. Trump on luvannut tukea valtapuolueen ja opposition viimeviikkoista kompromissia.

Keskustelua aiheesta

Rasistinaisystävä koitui puoluejohtajan turmioksi: saldoksi yhteensä kolme eroa

Britannian itsenäisyyspuolue Ukipin johtaja meni lauantaina jälleen vaihtoon. Puoluekokousväki äänesti äänin 867–500 Henry Boltonin eron puolesta.

Britannian EU-jäsenyyttä ja maahanmuuttoa vastustavan Ukipin huipulla on viime ajat ollut tuulista. Bolton oli neljäs puoluejohtaja runsaan puolentoista vuoden aikana. Hän ehti johtaa Ukipia vain puolisen vuotta.

Boltonin kohtaloksi koituivat kohuero sekä uuden tyttöystävän rasistiset kommentit. Vuoden lopulla Bolton jätti vaimonsa itseään puolta nuoremman puolueaktiivin takia. Romanssi päättyi kuitenkin lyhyeen, kun viime kuussa julkisuuteen tuli tyttöystävän kirjoittamia rasistisia viestejä, jotka koskivat muun muassa prinssi Harryn kihlattua Meghan Marklea.

Ukipin on valittava uusi johtaja 90 päivän kuluessa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Höpinää! Ulkoministeri tyrmää sekaantumissyytökset tylysti

Kuva: AFP PHOTO Kirill Kudryavtsev

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuittaa Yhdysvaltain syytökset vaaleihin sekaantumisesta höpinänä. Hän sanoi Münchenin turvallisuuskokouksessa, ettei Yhdysvallat ole esittänyt mitään todisteita.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti eilen syytteet kolmeatoista venäläistä vastaan yrityksistä vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Lisäksi syytteen sai kolme venäläistä organisaatiota.

Muellerin mukaan ryhmää johti presidentti Vladimir Putinin läheinen liittolainen Jevgeni Prigozhin. Ryhmä toimi lähinnä Pietarin niin sanotulta trollitehtaalta käsin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

May: Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä

Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Theresa Mayn mukaan Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä Britannian EU-eron jälkeen.

Münchenin turvallisuuskokouksessa puhunut May haluaa osapuolten välille sopimuksen, joka säilyttäisi molemmille hyödyllisiä nykykäytäntöjä muun muassa tietojenvaihdossa sekä poliisi- ja puolustusmateriaaliyhteistyössä

May vakuutti puheessaan Britannian olevan brexitin jälkeen yhtä sitoutunut Euroopan turvallisuuteen kuin ennen. Vihjailut toisesta brexit-kansanäänestyksestä ja Britannian EU-eron perumisesta hän kuitenkin päättäväisesti tyrmäsi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kreikalle hyviä uutisia: Fitch nosti luottoluokitusta – tulevaisuudennäkymät myönteiset

Kuva: Lehtikuva

Luottoluokittaja Fitch on nostanut Kreikan valtionvelan luottoluokitusta. Päätöstä perustellaan ylijäämäisillä budjeteilla, vakautuneella poliittisella tilanteella sekä talouskasvulla.

Fitch nosti Kreikan luottoluokitusta tasolle B. Aiemmin luokitus oli tasolla B-. Luokittajan mukaan Kreikan tulevaisuudennäkymät ovat myönteiset.

Fitch sanoi lausunnossaan Kreikan bkt:n nousseen kolmena perättäisenä vuosineljänneksenä ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.

Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P) nosti omaa Kreikkaa koskevaa luokitustaan jo tammikuun lopulla. S&P ennustaa Kreikan talouden kasvavan kahdella prosentilla tänä vuonna.

Parannusta Kreikan tilanteeseen tuo myös elokuuhun jatkuva euroalueen tukiohjelma.

Keskustelua aiheesta

FBI jätti tutkimatta kouluampujasta tulleen vihjeen – johtajaa vaaditaan tilille kohtalokkaasta virheestä

Yhdysvalloissa paine liittovaltion poliisia FBI:tä kohtaan kasvaa Floridan kouluampumisen takia. New York Timesin mukaan Floridan republikaanikuvernööri Rick Scott vaatii FBI:n johtajaa eroamaan ja osavaltion republikaanisenaattori Marco Rubio on pyytänyt kongressia tutkimaan tapauksen.

FBI on myöntänyt tehneensä virheen, koska kouluampujan vaarallisuudesta oli tullut vihje eikä sitä ollut tutkittu. Ampumisessa kuoli 17 ihmistä keskiviikkona.

Keskustelua aiheesta