Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Trumpin jättimäisessä infrastruktuuriuudistuksessa kaavaillaan muun muassa supernopeaa kapseliputkea

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump julkisti maanantaina ehdotuksensa valtavaksi infrastruktuuriuudistukseksi. Niin hänen oma puolueensa republikaanit kuin oppositiopuolue demokraatitkin ovat kuitenkin huolissaan siitä, ettei ehdotus ota riittävän selvästi kantaa siihen, miten valtion osuus mittavista infrastruktuurihankkeista rahoitettaisiin.

Muun muassa Politicon mukaan Trump kaavailee, että valtaosa uudistuksen rahoituksesta tulisi osavaltioilta, paikallistason toimijoilta ja yksityiseltä sektorilta. Uudistuksen kokonaishinnaksi on laskettu huimat 1,5 biljoonaa dollaria, josta valtion osuus olisi 200 miljardia dollaria.

Valkoisen talon mukaan Trumpin suunnitelma on tarkoitettu kongressille neuvottelujen lähtölaukaukseksi, ei “ota tai jätä” -tyyppiseksi ehdotukseksi.

Republikaanit ja demokraatit ovat yksimielisiä siitä, että Yhdysvaltojen tiet, sillat, rautatiet ja muu infrastruktuuri ovat päässeet kaameaan kuntoon. Puolueet ovat kuitenkin erimielisiä siitä, miten niiden korjaaminen tulisi rahoittaa.

Koska Trumpin ehdotus ei vastaa tähän vaikeimpaan kysymykseen, on hyvin mahdollista, ettei hänen kaavailemansa suurhanke koskaan toteudu.

Kannustinrahaa paikallistasolle.

Muun muassa NBC kertoo, että puolet Trumpin kaavailemasta 200 miljardin sijoituksesta on tarkoitus käyttää kannustinrahana: jos osavaltio, paikallistason toimija – kuten piirikunta tai kaupunki – tai yksityinen sijoittaja sitoutuu sijoittamaan tärkeäksi katsomaansa hankkeeseen, valtio tulee vastaan omalla sijoituksellaan.

Politicolle viikonvaihteessa puhunut Valkoisen talon edustaja sanoi, että tarkoituksena on selvittää, mitkä hankkeet ovat paikallisyhteisöille aidosti tärkeitä. Hänen mukaansa tärkeyden näkee siitä, että yhteisö on valmis sijoittamaan hankkeeseen itsekin eikä vain odota valtion hoitavan kaiken.

– Monet kommentit, joita olen kuullut aloitettuani tässä työssä, ovat tulleet ihmisiltä, jotka sanovat “Tämä on ehdottoman olennainen projekti, se täytyy toteuttaa, se on yhteisöllemme välttämätön. Taloutemme lähtee jyrkkään nousuun, jos toteutamme sen.” Ja minä kysyn “Paljonko olette sijoittaneet siihen?”, ja he vastaavat “Emme me ole mihinkään sijoittamassa. Haluaisimme teidän sijoittavan”, Valkoisen talon edustaja sanoi Politicolle.

Inspiroivaa futurismia – rahat köyhiltä.

Trumpin ehdotuksessa 20 miljardia käytettäisiin futuristisiin hankkeisiin, jotka inspiroisivat kaikkia amerikkalaisia. Lennokkaimmissa spekulaatioissa tämä saattaisi tarkoittaa esimerkiksi Elon Muskin kaavailemaa supernopeaa Hyperloop-kapseliputkea.

Valkoisen talon mukaan arkisemmatkin hankkeet, kuten New Yorkin ja New Jerseyn yhdistävä vedenalainen rautatie, saattaisivat kuitenkin saada inspiroivaan futurismiin korvamerkittyä rahaa.

50 miljardia jaettaisiin osavaltioille maaseudun infrastruktuuriprojekteihin. Osavaltiot saisivat varsin vapaat kädet päättää, mihin tämän rahan käyttäisivät.

Rahan jakamisen lisäksi Trump haluaa nopeuttaa ja suoraviivaistaa rakennushankkeiden luvanhakuprosessia.

Valkoinen talo julkisti maanantaina budjettiehdotuksensa, joka muun muassa Washington Postin mukaan sisältää tuntuvia leikkauksia köyhien toimeentuloa tukeviin ohjelmiin, kuten ruokakuponkiohjelmaan ja valtion sairausvakuutusohjelma Medicareen. Leikkausten tarkoitus olisi rahoittaa infrastruktuuriuudistus.

Presidentin budjettiehdotuksen merkitys on vähäinen, sillä budjetista päättää kongressi, joka pääsi jo viime viikolla yksimielisyyteen ensi vuoden rahankäytöstä. Trump on luvannut tukea valtapuolueen ja opposition viimeviikkoista kompromissia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE