Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Trumpin perheyhtiöt tuomittiin ensi kertaa rikoksista

LEHTIKUVA / AFP / EVA MARIE UZCATEGUI

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin perheen yhtiöt Trump Organization ja Trump Payroll Corp tuomittiin veropetoksista ja muista talousrikoksista New Yorkissa tiistaina.

Rikosvyyhdissä oli kyse yhtiöiden johtajilleen yli vuosikymmenen aikana antamista henkilökohtaisista eduista, jotka oli jätetty pois kirjanpidosta. Näihin etuihin kuuluivat Trump Organizationin pitkäaikaiselle talousjohtajalle Allen Weisselbergille ja tämän perheelle annetut luksusautot ja vuokratta asuttavaksi annettu asunto Manhattanilta.

Weisselberg oli jo aiemmin tunnustanut syyllistyneensä veropetosrikoksiin ja todisti nyt entistä työnantajaansa vastaan osana syyteneuvotteluissa solmimaansa sopimusta.

Manhattanin piirisyyttäjä Alvin Bragg kertoi lausunnossa, että yhtiöiden todettiin syyllistyneen kaikkiin syytekohtiin. Braggin mukaan kyse on ensi kerrasta, kun Trumpin yhtiöt on tuomittu rikoksesta.

Seurauksena määrätty sakko on vaatimattomana pidetyt alle 2 miljoonaa dollaria.

Trumpien yhtiön asianajajan mukaan yhtiö valittaa tuomiosta, kertoo New York Times.

SYYTETTYJEN penkillä ei ollut Donald Trumpia tai tämän perheenjäseniä, eikä Weisselbergin todistajanlausunnoissa viitattu Trumpiin henkilökohtaisesti. Trump Organizationia johtavat tällä hetkellä ex-presidentin aikuiset pojat Donald jr.ja Eric Trump.

Ex-presidentti on tapojensa mukaisesti kutsunut juttua vastustajiensa junailemaksi ajojahdiksi. Omistamallaan Truth Social -alustalla Trump sanoi, ettei Trump Organization yhtiönä ole vastuussa Weisselbergin tekemistä veropetoksista.

Tuomion arvellaan heittävän jälleen yhden varjon ex-presidentin presidentinvaalikampanjan ylle. Trumpin yritys palata politiikan parrasvaloihin on ollut vastatuulessa muun muassa siksi, että tämän tukemat republikaaniehdokkaat menestyivät heikosti välivaaleissa.

Tästä huolimatta Trump julisti ennakko-odotusten mukaisesti pian vaalien jälkeen pyrkivänsä jälleen presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa.

Lassi Lapintie/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE