Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Trumpin voitto työntää TTIP:n pakastimeen – Mykkänen silti toiveikas: ”Ei tunnu olevan sellainen mörkö”

EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppaneuvottelut työnnetään toistaiseksi pakastimeen. Vapaakauppaa vastustavista näkemyksistään tunnetun Donald Trumpin nousu Yhdysvaltain presidentiksi on saanut monet puhumaan TTIP-sopimuksen lopullisesta kuoliniskusta. EU:ssa neuvotteluja ei vielä haudata, vaan niitä yritetään lämmitellä uudelleen, kunhan Yhdysvaltain uusi hallinto on järjestäytynyt.

– Tässä täytyy odotella varmasti kevään–kesän korville. Voi mennä selvästi myöhemmäksikin. Voi olla, että se on vuoden päästä vielä tässä samassa tilanteessa, sanoi ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) perjantaina Brysselissä, jossa EU:n kauppaministerit olivat koolla.

Vapaakaupan puolustajat vetoavat siihen, että Trumpin kampanjassa kauppakritiikin kärki kohdistui EU:n sijaan Aasian halpatuontiin.

– Trumpin vapaakaupan vastainen liikahdus ei välttämättä kohdistu kumppanuuden torppaamiseen Euroopan kanssa. Me ei olla tulilinjalla tässä, Mykkänen sanoi.

– Kahden kehittyneen ja kalliin teollisuusblokin välinen vapaakauppa ei tunnu olevan sellainen mörkö. Jos TTIP:n kaataminen olisi Trumpille poliittisesti (elintärkeää), hän olisi varmasti ottanut sen esiin kampanjansa aikana, Mykkänen arvelee.

Kauppakomissaari Cecilia Malmströmin mukaan Trump ei vaalikampanjansa aikana viitannut kertaakaan TTIP-sopimukseen.

– Emme tiedä, mitä hän ajattelee TTIP:stä. Tämä ei taida olla suurin prioriteetti uudelle hallinnolle.

Lisää aiheesta

Yleisellä tasolla Trump on sanonut, ettei hän pidä isoista alueellisista kauppasopimuksista.

EU-johdossa odotetaan jo kärsimättömästi kutsua Washingtoniin Trumpia tapaamaan. EU-johtajat ovat omalta osaltaan kutsuneet tulevan presidentin Brysseliin yhteiseen huippukokoukseen. Diplomaattilähteiden mukaan vastausta ei ole vielä kuulunut.

Kritiikin kärki Kiinassa ja Meksikossa.

Vapaakaupan vastustus nousi Trumpin kampanjassa keskeiseksi vaaliteemaksi, mutta kritiikin kärki kohdistui Kiinaan ja Meksikoon. Trump uhkasi asettaa tulleja maista tuleville tuotteille ja lupasi suojella amerikkalaisia vapaakaupalta, joka vie heidän työpaikkansa.

Trumpin odotetaan hautaavan ensi töikseen vapaakauppasopimuksen Tyynenmeren alueen maiden kanssa. Hän on haukkunut sopimuksen katastrofiksi ja pitänyt sitä Yhdysvaltain ”raiskaamisena”. Myös vapaakauppa-alue Kanadan ja Meksikon kanssa saanee kyytiä.

– Ne ovat Yhdysvalloissa tunnettuja sopimuksia niin hyvässä kuin pahassa, joten niihin puuttuminen olisi loogista, Mykkänen arvioi.

Mykkänen myöntää, että myös TTIP-neuvottelujen tila on vaikea Atlantin molemmin puolin. EU aikoo kuitenkin hänen mukaansa pitää kiinni siitä, että vapaakauppasopimusten on oltava myös vastedes ”edistyksellisiä” – riidelty ja laiha kompromissi ei kelpaa.

Mallina toimii Kanadan kanssa neuvoteltu sopimus, joka sisältää uuden kiistellyn mekanismin investointiriitojen ratkaisuun.

Kanada-sopimuksesta syntynyt sotku heikensi EU:n uskottavuutta kauppaneuvottelijana. Kanada joutui odottelemaan viikkokausia sopimuksen allekirjoitusta, kun EU-maat aluehallintoineen taivuttelivat itselleen viime hetken myönnytyksiä.

– Talven aikana katsotaan, miten kauppasopimuksia pystyttäisiin EU:ssa ikään kuin sivistyneemmin viemään hyväksyntään. Että ei olisi tällaista iltalypsyvaihetta, jossa neuvottelijoiden kasvot menevät, Mykkänen sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE