Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

”Tuhannet kaipaavat edelleen tukea koronakriisistä toipumiseen” – Vihreiden Suomela puhui budjettikeskustelussa ilmastosta ja mielenterveydestä

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Vihreiden varapuheenjohtaja Iiris Suomela puhui valtion ensivuoden budjetin lähetekeskustelussa kriisien ennakoinnista ja ilmastopolitiikasta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”Koronan kohdalla ennaltaehkäisy oli haastavaa, sillä näin rajua pandemiaa ei osattu ennakoida kunnolla. Ilmastokriisin kohdalla on toisin. Tutkijat ovat yrittäneet varoittaa meitä ilmastokriisistä jo pitkään, ja varoitukset käyvät alati vakavammiksi. Ilmastopaneelin mukaan voimme säästää satoja miljoonia ihmishenkiä, jos onnistumme pitämään maapallon lämpenemisen alle 1,5 asteessa.” Suomela sanoi vihreiden ryhmäpuheenvuorossa.

Suomela muistutti koronakriisin vieneen monilta toimeentulon, terveyden tai läheisen hengen.

Koulujen, opiskelupaikkojen ja harrastusten sulkeminen on osunut Suomelan mukaan kovaa etenkin lapsiin ja nuoriin.

”Tuhannet ihmiset kaipaavat edelleen tukea koronakriisistä toipumiseen. Useampi kuin joka kolmas suomalainen on kuormittunut. Mieli ry:n kyselyn mukaan lähes 90 000 suomalaisella on ollut itsetuhoisia ajatuksia pandemiasta johtuen. Erityisen rajusti kriisi osui nuoriin. Alle 25-vuotiaista peräti kolme neljästä (75 %) on havainnut itsessään tai lähipiirissään uupumusta. Korona-aikaan psykiatrisen hoidon tarve kasvoi rajusti.”

Koronan syventämä mielenterveyden kriisi on Suomelan mukaan pysäytettävä.

”Jo nyt mielenterveysongelmat ovat yleisin syy työkyvyttömyyteen sekä sairaspoissaoloihin. Tämän kansantaudin hinta on liian kova niin inhimillisesti kuin taloudellisesti.”

Hallitus on tulevina vuosina panostamassa oppilas- ja opiskelijahuoltoon, työhyvinvointiin ja mielenterveyteen.

”Hoitotakuun myötä jokainen pääsee jatkossa viikossa hoitoon – oli ongelma sitten kehossa tai mielessä. Tavoitteena on puolittaa mielenterveyden takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrä tällä vuosikymmenellä. Näin saadaan pidettyä tuhansia suomalaisia hyvinvoivina ja työkykyisinä. Sitä tämä maa todellakin tarvitsee, sillä jo nyt monet alat kertovat työvoimapulasta. Meillä ei ole varaa menettää ketään mielenterveysongelmille.” Suomela sanoi eduskunnassa tiistaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE