Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tuleeko Itä-Suomeen erilaiset työehdot?” – oppositiopuolueet syyttävät hallitusta ikäsyrjinnästä ja kysyvät, mitä seuraavaksi

Opposition eduskuntaryhmien edustajat Jessica Vahtera (ps.), Laura Huhtakangas (ps.), Mikkel Näkkäläjärvi (sdp), Antti Lindtman (sdp), Iiris Suomela (vihr.), Touko Aalto (vihr.), Li Andersson (vas.) ja Sini Al-Musawi (vas.) jättivät hallitukselle välikysymyksen nuorten työehdoista.

SDP, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto järjestivät tänään eduskunnassa tiedotustilaisuuden jättämästään välikysymyksestä. Paikalla olivat myös puolueiden nuorisojärjestöen edustajat.

Miksi nuorten pitää tehdä töitä muita heikommilla työehdoilla?, oppositiopuolueiden edustajat tiivistivät.

Kristillisdemokraatit ja RKP eivät ole mukana välikysymyksessä.

Hallitus päätti kehysriihessä, että työnantaja voi tehdä alle 30-vuotiaan nuoren kanssa määräaikaisen työsopimuksen, vaikkei siihen olisi perusteltua syytä. Lisäksi henkilöperusteista irtisanomista helpotetaan alle 20 hengen yrityksissä.

– Meidän on vaikea ymmärtää, minkä takia tämä hallitus käy juuri heidän kimppuunsa, jolla ennestään jo on epävarmuustilanne työmarkkinoilla. Epävarmuus- ja pätkätyöt tarkoittavat monille pätkätoiveita ja pätkähaaveita ja sitä kautta pätkäelämää… Tämä on syrjivä esitys, jonka hallitus on päättänyt kehysriihessä täysin yllättäen tehdä. Molemmat esitykset ovat syrjiviä naisille ja nuorille, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman totesi medialle.

Lindtman sanoi, ettei perusteettomien pätkätöiden salliminen luo uusia työpaikkoja.

– Kyse on siitä, että työ, joka on pysyvää voitaisiin tämän esityksen nojalla muuttaa perusteettomaksi pätkätyöksi.

– Tässä on puhuttu paljon viime aikoina, uskaltavatko nuoret perustaa perheitä. Moni lykkää perhehaaveita. Toiset joutuvat lykkäämään niin pitkälle, että lopulta joudutaan siitä luopumaan. Väestöliiton tuoreimman perhebarometrin mukaan työelämän epävarmuus on yksi keskeisimmistä syistä nuorille lykätä perheen perustamisen haaveita.

Lindtman totesi myös, ettei irtisanomissuojan heikentäminen pienissä yrityksissä ole hyväksyttävä keino.

– Kansainvälisten esimerkkien valossa edes henkilöperusteinen irtisanominen ei Suomessa ole sen vaikeampaa kuin keskeisissä kilpailijamaissamme. Itse asiassa se on hieman helpompaa.

– Kun on ollut tilanne, jossa hallituksen on pitänyt asettua joko vahvemman tai heikomman puolelle, tämän hallituksen valinta on ollut aina selvä, se asettuu vahvemman puolelle.

Lindtman painotti, että suomalaista työlainsäädäntöä on vuosikymmenet rakennettu periaatteella, jonka mukaan kaikki ovat yhdenvertaisia ja turvaa työelämässä lisätään.

– Voi sanoa, että hallitus on luopumassa niistä periaatteista, joilla suomalaista työelämää on vuosikymmeniä rakennettu.

“Kyllä täytyy ihmetellä sitä, kuinka hallitus kehtaa tehdä nimenomaan nuorille tällaisen.”

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi totesi, että hänen ikäluokkansa sukupolvikokemus on vuoden 2008 finanssikriisi.

– Koko meidän nuoruuden ajan on leikattu, työttömyys on kasvanut. Nyt kun taloudessa on viimein alkanut mennä paremmin, talouskasvun pitäisi tuntua myös nuorten arjessa ja asemassa ja vaikuttaa nuoren sukupolven tulevaisuuden näkymiin positiivisesti. Sen sijaan hallitus on nyt lisäämässä epävarmuutta ja laittamassa nuoria pätkätöiden oravanpyörään. Nyt heikennetään poikkeuksellisella tavalla nimenomaan nuoren asemaa. Kyllä täytyy ihmetellä sitä, kuinka hallitus kehtaa tehdä nimenomaan nuorille tällaisen, Näkkäläjärvi sanoi.

– Tämä on vakava viesti nuorelle sukupolvelle, joka tekee tulevaisuuden suunnitelmia, pohtii elämäänsä, kenties harkitsee perheenkin perustamista. Nuori sukupolvi kaipaa puolustajaansa ja sen takia välikysymys on paikallaan. Toivotaan, että hallitus vielä tämän esityksensä peruu.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari totesi, että alle kolmekymppisten asemaa työmarkkinoilla ei voi heikentää, koska jo nyt tiedetään, että nuoret ovat olleet jo pitkään työmarkkinoilla “jopa heittopusseina”.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoi, että Suomi on maa, jota on rakennettu oikeudenmukaisuuden periaatteelle.

– Oikeudenmukaisuutta on vaikeaa löytää hallituksen toimista. Eniten hallitus on leikannut opiskelijoilta. Nyt hallitus haluaa lisätä nuorten pätkätöitä, Aalto sanoi ja syytti hallitusta ikäsyrjinnästä.

– Tämä sukupolvi, jota hallitus syyllistää sanoissaan ja kampittaa teoissaan, joutuu tulevina vuosikymmeninä kantamaan yhä raskaamman vastuun tämän maan tulevaisuudesta sekä hyvinvointipalveluista. Näin ei voi jatkua. Työntekijöiden oikeuksien yksipuolinen heikentäminen ja alle 30-vuotiaiden syrjintä eivät ole kestävä tie tulevaisuuteen, Aalto lausui.

“Hallitus on antamassa yhä lisää mahdollisuuksia työnantajayrityksille syrjiä nuoria naisia.”

Vihreiden nuorten puheenjohtaja Iiris Suomela totesi, että hänen sukupolvensa ongelma on iso kuva. Laman ja finanssikriisin kokemusten jälkeen on leikattu ja leikattu.

– Olemme historian ensimmäinen sukupolvi, joka on huonommassa asemassa kuin meidät omat vanhempamme. Tämä osuu erityisesti nuoriin naisiin, joiden työmarkkina-asema on jo valmiiksi heikko. Olemme jo valmiiksi palkkakuopassa. Nyt hallitus on antamassa yhä lisää mahdollisuuksia työnantajayrityksille syrjiä nuoria naisia. Ei silpputöiden lisääminen auta nuoria. Ei peruskoulun varassa olevaa lämmitä tieto siitä, että jos se työpaikka joskus aukeaa, se voi loppua hetkenä minä hyvänsä, Suomela sanoi.

Vasemmistoliitton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan Suomesta on tulossa eräänlainen tasa-arvon takapajula Sipilän (kesk.) hallituksen johdolla ja hallituksen tekemien päätösten seurauksena.

– Hallitus laittaa erityisesti naiset maksamaan sen tekemistä heikennyksistä ja leikkauspäätöksistä.

SDP:n puheenjohtaja Rinne pohti halituksen taivalta suhteessa työmarkkinoihin.

– Jälki pelottaa. Tämä hallitus on toiminut ikään kuin norsu posliinikaupassa, tähän asti on pyöritty vauhdilla, tiputettu ruukkuja hyllyiltä. Nyt tämä viimeinen vaihe on tullut kaikista herkimpään ja haavoittuvampaan osaan, Rinne sanoi ja painotti hallituksen esityksen olevan nuoria syrjäyttävä.

– Työmarkkinat jakautuvat kahtia, Rinne varoitti.

Antti Lindtman kertoi pitävänsä hallituksen esitystä nuorten määräaikaisuuksista perustuslainkin kannalta erittäin kyseenalaisena.

– Tämä välikysymys tehdään sen takia, että jokainen kansanedustaja pääsee ottamaan kantaa siihen, onko oikein syrjiä työntekijöitä iän perusteella. Jokainen kansanedustaja joutuu nappia painaessaan miettimään, pitääkö nuorten tehdä heikommilla työehdoilla töitä kuin kenenkään muun. Meidän mielestä ei. Tämä tulee olemaan esitys, joka tulee olemaan suurissa ongelmissa.

– Jos nyt tämä nuorten aikuisten, alle 30-vuotiaiden syrjintä hyväksytään, mitä seuraavaksi… Pienten lasten äidit, ikääntyneet, työttömät, maahanmuuttajataustaiset? Tuleeko Itä-Suomeen erilaiset työehdot, sallitaanko siellä perusteettomat pätkätyöt? Tämä on niin syvä periaatekysymys, että ketään työntekijää tai ihmistä ei saa syrjiä ominaisuuden perusteella. Ikä ei ole mikään sairaus, josta iän myötä pääsee eroon. Nuoret työntekijät ovat yhtä arvoikkaita kuin kaikki muutkin, Lindtman päätti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE