Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tuleva pääjohtaja: Kela voisi myös aktivoida ja tukea elämänhallintaa – Perustulosta apua yksinäisyyteen ja alkoholismiin

Hulppea virka-asunto Mikkelissä vaihtuu kerrostaloasuntoon Helsingissä, kun Elli Aaltonen siirtyy vuodenvaihteessa Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajan paikalta Kelan pääjohtajaksi. Samalla Aaltosen alaisten määrä kasvaa 25-kertaiseksi: avissa heitä on 200, Kelassa yli 5 000.

– Avissa ihmismäärä oli sellainen, että ihmiset oppi tuntemaan. Nyt täytyy käyttää eri kontaktimenetelmiä, sillä ei niin suurta määrää voi heti nimiltään muistaa, Aaltonen, 62, pohtii.
Aaltonen muotoilee, että hänen johtamansa Kela on ”köyhän ihmisen kestävä Kela”.

– Se tarkoittaa sitä, että kun sinulla loppuu työ, saat eläkettä tai jos sairastut, opiskelet tai olet työtön, saat avustusta. Kela on siis köyhän ihmisen turva. Toinen asia on kestävyys: Kelan ratkaisujen on oltava sellaisia, että ne turvaavat ihmiselle jatkuvuuden.

Aaltonen pitää nykytukijärjestelmää kuitenkin kalliina, ja siksi se vaatii uudistamista. Lisäksi nykyjärjestelmässä eri etuuksien yhteiskäyttö luo kannustinloukkuja, kun niiden tarkoitus olisi aktivoida. Aaltosen mielestä perustulo voisi tuoda hyvinvointia nykyjärjestelmää edullisemmin.

– Mitä pidemmälle pohdin perustuloa, niin sehän poistaa tämän etuuksien kaatumisen. Perustulossa on onnistuessaan kaksi vaikutusta. Ensiksi se aktivoisi koulutukseen, työelämään tai kuntoutukseen, koska siten saisit ikään kuin lisää, kun perustulo olisi joka tapauksessa olemassa.

– Toiseksi hyvä perustulo voisi luoda varmempaa tulevaisuutta ihmiselle, ja se voisi näin vähentää esimerkiksi palveluntarvetta, yksinäisyyttä ja alkoholismia, Aaltonen miettii.

Perustuloon vielä pitkä tie.

Lisää aiheesta

Aaltonen myöntää, että perustuloon on vielä pitkä tie, joten Kelan kehittämistä pitää sillä aikaa jatkaa muilla tavoin. Hän lupaa, että ensi töikseen hän aikoo edistää Kelan sähköisiä palveluita edelleen. Toinen tavoite on, että Kela pääsee tiiviimmin mukaan maata mullistavaan sote-uudistukseen. Tähän saakka Kela on ollut siitä Aaltosen mielestä hieman sivussa.

– Kelan asiakasrekisteritieto voisi varmasti hyödyttää sote-palvelusektoria, voisimme tarjota sitä tukipalveluna maakunnille. Voisimme olla myös mukana esimerkiksi valinnanvapauden palveluseteleiden ja sen tyyppisten järjestelmien sähköisessä luonnissa, hankinnoissa ja kilpailuttamisessa, hän uskoo.

Aaltosen mukaan pitäisi myös päättää, olisiko Kela jatkossa muutakin kuin etuuksien myöntämislaitos. Hän näkee, että Kela voisi esimerkiksi antaa ihmisille tietämystä ja tukea elämänhallintaan ja aktivointiin.

– Silloin pitäisi päättää, voisiko Kela integroitua sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä työllisyys- ja koulutussektoriin. Kelan viranhaltijalla on varmasti taitoa muuhunkin kuin etuuksien myöntämiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE