Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Tulevaisuuden SOTE-palvelut rakennetaan yhteistyöllä ja käyttäjiä kuullen

Tammikuussa käydään ensimmäiset aluevaalit. Aluevaaleissa on kyse tärkeistä, jokaisen arkea koskevista asioista. Vaaleissa valitut aluevaltuustojen valtuutetut päättävät Lapin tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä palo- ja pelastustoimen tuotantotavoista ja laajuudesta. Järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille 1.1.2023. Käytännössä muutos tarkoittaa, että palvelujen järjestäjänä toimii jatkossa yksi taho. Sinä äänestäjänä päätät ketkä ovat tekemässä päätöksiä näistä palveluista, jotka koskevat meitä kaikkia.

Kemin Demarit

Palvelun järjestäjän leveämmät hartiat mahdollistavat palvelujen yhteensovittamisen. Perinteisen ”luukuttamisen” sijaan sinulla on mahdollisuus saada apu esimerkiksi sosiaalisiin, psyykkisiin ja fyysisiin tarpeisiin samasta paikasta. Tämä aito moniammatillisuus parantaa palveluiden oikea-aikaisuutta ja vähentää erikoissairaanhoidon tarvetta, kustannuksia sekä palvelujen keskittämisen uhkaa. Tämän kehittämistyö on meille demareille tärkeää.

Palvelujen on oltava saatavilla silloin, kun niitä tarvitaan ja niiden on oltava riittävän lähellä. Käytännössä tämä tarkoittaa sosiaalihuollon ja perusterveydenhuollon palveluja koko maakunnan alueella ja kahta ympärivuorokautisesti päivystävää keskussairaalaa. Saatavuutta tukee myös hoitotakuu, joka kattaa niin perusterveydenhuollon, mielenterveyspalvelut kuin suunterveydenhuollon. Jonottamalla ja jonoissa ongelmat ja vaivat kasvavat. Saatavuutta on kehitettävä erilaisilla palvelujen tuottamistavoilla (esimerkiksi ”sote-bussit” ja digitaaliset palvelut), mutta niitä pitää hyödyntää käyttäjälähtöisesti. Käyttäjien, alueiden ja alueiden ääntä pitää kuunnella myös vaalien välillä.

Me SDP:ssä turvaamme hyvän vanhustenhuollon riittävällä henkilöstömitoituksella ja osaamisella. Riittävä henkilöstömitoitus turvataan paitsi hoivayksiköissä myös kotihoidossa. Parannamme myös lapsiperheiden kotipalveluiden saatavuutta.

Meille on tärkeää henkilöstön aseman ja hyvinvoinnin turvaaminen. Johtamisen kehittäminen, työolojen parantaminen, henkilöstöpulaan vastaaminen rekrytointia kehittämällä sekä palkkauksen avulla. Lisäksi omaan työhön vaikuttamisen mahdollisuuksien parantaminen on asetettava etusijalle. Henkilöstön turvaamiseksi yhteistyötä koulutusorganisaatioiden kanssa pitää tiivistää.

Uusien hyvinvointialueiden aloittaessa toimintaansa on keskityttävä yhteistyön toimivuuteen. Yhteistyössä tulee kuulla eri alueita sekä palvelun tuottajia. Hyvinvointialueiden palveluita on kehitettävä käyttäjälähtöisesti ja käyttäjiä kuullen.

Hyvinvointi on arvokkainta mitä meillä on

Kemin Demareiden aluevaaliehdokkaat

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE