Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Tulevaisuusinvestointien aikakausi

Kolumnit

Lauri Finér

kirjoittaja on kuntaministerin erityisavustaja, joka seuraa veropolitiikkaa SDP:n hallitusryhmässä.

”Uusliberaali aikakausi on päättymässä. Mitä seuraavaksi?” Näin otsikoi historioitsija Rutger Bregman koronapandemian seurauksia ennakoivan esseensä toukokuussa.

Lauri Finér

Bregman nojasi analyysinsä taloustieteilijä Milton Friedmanin ajatuksiin. Friedmanin mukaan yhteiskunnallinen muutos syntyy kriisien kautta ja sen suunnan määrittävät kriisin edellä voimistuneet ajatukset.

Friedmanin oivallus kriisien ja sitä edeltävän ajattelun muutosvoimasta ammensi 1970-luvun kriiseistä seuranneesta talouspolitiikan käänteestä, jonka synnyttänyttä uusliberaalia ajattelua hän oli luomassa toisen maailmansodan jälkeen.

Valtioiden roolin pienentämiseen pyrkivän uusliberaalin ideologian voima on hiipunut finanssikriisin jälkeen. Ilmastonmuutoksen sekä eriarvoisuuden torjunnasta on tullut keskeisiä talouspolitiikan tavoitteita kansainvälisten järjestöjen suosituksissa. Se on korostanut yhteiskuntaa ohjaavien valtioiden ja niiden yhteistyön tarvetta.

Kriisin myötä poliittinen aloite onkin siirtymässä hyvinvointiyhteiskuntien vahvistamisen ohjenuorakseen ottaneelle vasemmistolle.

Koronakriisi alleviivaa valtioiden roolia. Ne vastasivat epidemian vaatiman tervey­denhuollon järjestämisestä ja ihmisten liikkumisen rajoituksista. Valtioita on tarvittu hoitamaan miljardien tulonsiirtoja kriisistä kärsineille yrityksille ja ihmisille.

Myös erot maiden välillä kertovat vahvojen rakenteiden merkityksestä. Kirjoittaessani tätä heinäkuussa Yhdysvalloissa tehdään ennätyksiä uusissa tartunnoissa. Yli kolmella miljoonalla amerikkalaisella – siis noin sadasosalla väestöstä on todettu tartunta. Samaan aikaan Suomessa ollaan hädin tuskin tuhannesosassa ja epidemian ensimmäinen aalto näyttää hiipuvan.

Lisää aiheesta

Yhdysvaltojen tilanteen taustalla ovat ennen muuta heikot sosiaaliset turvaverkot ja hajautunut terveydenhuoltojärjestelmä. Suomalaisen hyvinvointivaltion rakenteet ovat toimineet paremmin.

Kriisin myötä poliittinen aloite onkin siirtymässä hyvinvointiyhteiskuntien vahvistamisen ohjenuorakseen ottaneelle vasemmistolle. Jopa maailman johtava talouslehti Financial Times totesi huhtikuussa pääkirjoituksessaan, että 40 vuotta kestäneen talouspolitiikan aikakauden on päätyttävä. Valtioiden on otettava vahvempi rooli muun muassa kestävämmistä investoinneista ja varallisuuserojen kaventamisesta rikkaimpien verotuksella.

Ei ole sittenkään niin yllättävää, että liberaali talouslehti kääntyy hyvinvointivaltion puoleen. Kun perinteisen oikeiston uusliberaali ajattelu ei kanna, vaihtoehtoisena muutosvoimana näyttäytyvät vuosia vahvistuneet populistiset liikkeet. Niiden menestys nojaa vastakkainasetteluun, joka voi tarkoittaa poliittisessa vallassa kaikkea muuta kuin liberaaleja otteita.

Vahva valtio näyttää kovin erilaiselta Unkarissa tai Hongkongissa kuin Suomessa. Vapaassa demokratiassa kaikki pidetään mukana, kun tulevaisuusinvestoinnit kirjoitetaan lakien, sopimusartiklojen ja budjettimomenttien muotoon. Seuraavaksi voi olla niiden aikakausi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Kolumnit

14.5.2020 10:04

Antton Rönnholm: Satumaa?

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE