Talous
15.10.2024 06:31 ・ Päivitetty: 15.10.2024 06:31
”Tulokset olivat kautta linjan valtava pettymys” – Amnestyltä raportti sähköautovalmistajien toiminnasta
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan suurten sähköautovalmistajien toiminnassa on puutteita ihmisoikeuksien kunnioittamisessa.
Amnestyn 13 valmistajaa käsittäneessä vertailussa kiinalainen BYD, japanilainen Mitsubishi ja korealainen Hyundai saivat heikoimmat pisteet. Parhaiten suoriutui saksalainen Mercedes-Benz, mutta kaikkien arvioitujen yritysten toiminnasta paljastui lukuisia puutteita.
Arvioinnin korkein mahdollinen pistemäärä oli 90, mutta korkein pisteluku oli Mercedes-Benzin saama 51. Luokituksen viimeiseksi jäi BYD, jolle kertyi 11 pistettä.
Mitsubishi oli vain hieman parempi 13 pisteen saldolla, ja Hyundai keräsi 21. Volvon omistaja Geely Auto sai 22 pistettä, Nissan 22, Renault 27, General Motors 32, Ford 41, BMW 41, Stellantis 42 ja Tesla 49.
Amnesty tutki yritysten julkisia raportteja, toimintaperiaatteita ja asiakirjoja. Yrityksiä arvioitiin muun muassa ihmisoikeuksiin sitoutumisen, riskien tunnistamisprosessin, toimitusketjujen kartoituksen, raportoinnin ja korjaavien toimien perusteella.
AMNESTY huomauttaa, että akkumineraaleja tuottavat kaivokset laajentuvat nopeasti. Tästä seuraa ihmisoikeusriskejä, kuten pakkohäätöjä, ympäristön pilaantumista ja terveyshaittoja.
- Raporttimme tulokset olivat kautta linjan valtava pettymys. Mineraalien louhintaan liittyvät ihmisoikeusloukkaukset ovat hälyttäviä ja laajalle levinneitä, ja alan toimet tähän vastaamiseksi täysin puutteellisia. Akkumineraalien kysynnän kasvu asettaa valtavia paineita kaivostoiminnasta kärsiville paikallisille yhteisöille, Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnes Callamard sanoo tiedotteessa.
Amnestyn mukaan yrityksillä on velvoitteensa täyttämiseksi oltava koko toimitusketjun kattava prosessi ihmisoikeusloukkausten tunnistamiseen ja ennaltaehkäisemiseen sekä niihin puuttumiseen.
Järjestö huomauttaa, että koska raportti perustuu yritysten julkisesti saatavilla oleviin tietoihin ja asiakirjoihin, se ei välttämättä kata kaikkia yritysten toimia.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.