Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Tulokset ovat järkyttäviä mutta eivät yllättäviä” – lähes jokainen suomalaisnainen kokenut seksuaalista häirintää

LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Suomalaisista naisista lähes yhdeksän kymmenestä on kokenut seksuaalista häirintää elämänsä aikana. Tämä käy ilmi YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomen ja eeva.fi-sivuston kyselytutkimuksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Erityisen paljon seksuaalista häirintää kokevat alle 35-vuotiaat naiset. Häirintä on usein alkanut jo naisten ollessa teini-ikäisiä. Kyselyn avoimissa vastauksissa useat vastaajat kertovat jo alaikäisenä koetusta häirinnästä.

Iän lisäksi vähemmistöön kuuluminen lisää tutkimuksen mukaan riskiä joutua seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Vähemmistöön kuuluvista kyselyyn vastanneista naisista häirintää oli kokenut 95 prosenttia. Kyselyyn vastanneista seksuaalivähemmistöön kuuluvista naisista jokainen kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää.

-  Mua on ohikävellessä koskettu pakaroihin ja huudeltu sen jälkeen perään että ”hyvä perse!” Olin julkisessa leikkipuistossa iltapäivän aikaan kahden kaverin kanssa. Olin 17v, mies joka koski mua oli selkeästi paljon vanhempi, kertoi yksi kyselyyn vastannut.

Yleisimpiä seksuaalisen häirinnän muotoja ovat ei-toivottu koskettaminen tai kourinta, perään huutelu, epäasialliset ja häiritsevät seksuaalissävytteiset kommentit sekä ahdistava tai vihjaileva tuijotus.

Kyselytutkimukseen vastasi yli tuhat naista. Tutkimuksessa käytettiin satunnaisotantaa, ja tulokset on painotettu väestötietojen perusteella vastaamaan suomalaisia 18-69-vuotiaita naisia. Tutkimuksen toteutti Dagmar.

ENITEN seksuaalista häirintää koetaan julkisissa tai puolijulkisissa tiloissa, esimerkiksi kaduilla tai puistoissa, baareissa, klubeilla ja ravintoloissa. Niissä häirintää kertoi kokeneensa noin 80 prosenttia vastaajista.

Avoimissa vastauksissa useat naiset kertoivat myös työpaikalla tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Vastauksissa toistui myös se, kuinka seksuaalisen häirinnän yleisyys aiheuttaa pelkoa ja epäluottamusta miehiä kohtaan.

Seksuaaliselta häirinnältä pyritään suojautumaan erilaisin keinoin, esimerkiksi rajoittamalla liikkumista pimeällä ja tietyissä paikoissa. Suojakeinoina mainittiin myös muun muassa ulkoisen olemuksen muokkaus ja parisuhdestatuksesta valehtelu.

-  Luulin pitkään, että esim. puhelimeen leikisti puhuminen ja tietynlaisten paikkojen välttely iltaisin on normaalia. Tajusin kuitenkin joskus, että eivät miehet tee sitä, kertoi yksi kyselyyn vastannut.

VERKOSSA seksuaalinen häirintä kohdistuu etenkin alle 25-vuotiaisiin naisiin. Heistä kaksi kolmesta oli saanut ei-toivottuja seksuaalissävytteisiä kuvia, videoita, viestejä tai kommentteja. Kaikista vastanneista naisista niitä oli saanut yksi kolmesta.

-  Kyselyn tulokset ovat järkyttäviä, mutta ikävä kyllä eivät yllättäviä. Tulokset osoittavat, että seksuaalista häirintää tapahtuu joka päivä, kaikenlaisissa julkisissa ja puolijulkisissa tiloissa, ja että lähes jokainen nainen on joutunut kokemaan elämässään seksuaalista häirintää, sanoo UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas tiedotteessa.

Seksuaalinen häirintä rajoittaa hänen mukaansa naisten ja tyttöjen elämää ja uhkaa heidän oikeuksiensa toteutumista.

UN Women Suomi vaatii kaupunki- ja kuntapäättäjiä toimiin sen varmistamiseksi, että naiset ja tytöt voivat kokea olevansa turvassa julkisissa kaupunkitiloissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE