Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

”Tulos on äärimmäisen huolestuttava” – vain murto-osa opettajista kokee työtään arvostettavan

Arja Jokiaho

Vain joka kymmenes opettaja on täysin sitä mieltä, että hänen ammattitaitoaan ja työtään arvostetaan yhteiskunnassa, selviää OAJ:n kyselystä. Tämän arvostusvajeen paikkaamiseen tarvitaan OAJ:n mukaan pitkäjänteistä resurssien vahvistamista, puheenjohtaja Katarina Murto sanoo tiedotteessa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Vain 10 prosenttia opettajista on täysin ja 22 prosenttia osittain samaa mieltä siitä, että hänen ammattitaitoaan ja työtään arvostetaan yhteiskunnassa. Tieto käy ilmi OAJ:n keväällä toteuttamasta kyselystä, johon vastasi yli 2 200 eri koulutusasteilla työskentelevää opettajaa.

– Tulos on äärimmäisen huolestuttava, ja päättäjien pitää ottaa se vakavasti. Arvostus ei opettajien mielestä nyt näy palkkauksessa, resursseissa eikä siinä, kuinka heidät otetaan mukaan omaa alaa koskevaan keskusteluun. Jatkuvat uudistukset rahoitusleikkauksineen ja irrallisten hankkeiden liiallinen määrä ovat kuormittaneet jo pitkään. Vetoankin päättäjiin, että opettajat ja heidän näkemyksensä otettaisiin päätöksenteossa paremmin huomioon ja sitouduttaisiin pitkäjänteisesti vahvistamaan koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen rahoitusta. Siinä olemme kaukana takamatkalla muista Pohjoismaista, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo tiedotteessa.

POSITIIVISTA kyselyn tuloksissa oli se, että työssään opettajat tuntevat tulevansa kuulluksi ja pääsevänsä vaikuttamaan. Kolme neljästä vastaajasta oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että voi työssään käyttää parhaaksi arvioimiaan pedagogisia menetelmiä. Vastaavasti kuusi kymmenestä kokee saavansa riittävästi autonomiaa ja päätäntävaltaa työnsä toteuttamiseen.

– Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten arki on muuttunut maailman muuttuessa, ja yhä useampi opettaja pitää uudenlaisia tapoja opettaa innostavina ja merkityksellisinä. Kyselyn mukaan 89 % opettajista näkee samanaikaisopetuksen hyvänä työskentelytapana ja haluaa toteuttaa sitä omassa työssään, Murto sanoo.

Opettajan ääni -kyselyllä selvitettiin eri koulutusasteilla työskentelevien opettajien näkemyksiä omasta työstään
Verkkokysely toteutettiin keväällä 2023 ja siihen saatiin 2 271 vastausta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE