Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Tunisian presidentinvaaleissa toiselle kierrokselle lähtevät ennakkosuosikki ja riippumaton ehdokas

LEHTIKUVA / AFP Fethi Belaid
Nabil Karoui oli Tunisian presidentinvaalien ennakkosuosikki.

Tunisiassa ennakkosuosikki Nabil Karoui ja riippumaton ehdokas Kais Saied ovat ilmoittaneet selvinneensä presidentinvaalien toiselle kierrokselle. Kyseessä olivat toiset vapaat presidentinvaalit maassa sitten vuoden 2011 Arabikeväänä tunnetun kansannousun.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Saied sanoi ovensuukyselyjen osoittavan, että hän voitti vaalien ensimmäisen kierroksen. Myös Karouin puolueen päämajan edustalla sadat ihmiset juhlivat ehdokkaansa pääsyä jatkoon. Karoui itse on ollut vajaat kaksi viikkoa vangittuna rahanpesuepäilyjen vuoksi.

Mediamoguli Karoui on käyttänyt televisiokanavaansa käynnistääkseen hyväntekeväisyyskampanjoita ja jakanut ruoka-apua köyhille. Vastustajat pitävät Karouita populistina. Hänen tukijansa taas väittävät, että hänen pidätyksensä olisi presidenttikisassa mukana olevan pääministeri Youssef Chahedin junailema.

Varsinkin nuoret jäivät pois uurnilta.

Muita vahvoja ehdokkaita olivat islamistisen Ennahda-puolueen Abdelfattah Mourou ja pääministeri Chahed, joka edustaa vuoden alussa perustettua maallistunutta Tahya Tounes -puoluetta.

– Vain vaaliviranomaiset voivat kertoa tulokset. En epäile ovensuukyselyjen tekijöitä, mutta heidän roolinaan ei ole kertoa varmoja totuuksia kansalle, muistutti Mouroun kampanjaa johtava Samir Dilou.

Vaaleissa äänestettiin laiskasti, sillä äänestysprosentti jäi noin 45:een, kun se vuonna 2014 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella oli 64. Varsinkin nuoret jäivät pois uurnilta, mikä oli monille pettymys. Vaaleissa oli noin seitsemän miljoonaa äänioikeutettua. Niiden sujumista valvoi 70 000 turvallisuusjoukkojen jäsentä. Lopulliset tulokset saataneen tiistaina.

Presidentinvaalien toinen kierros täytyy järjestää viimeistään 23. lokakuuta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE