Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Tuomarin mukaan Trump liioitteli runsaasti omaisuutensa arvoa – tässä syy

LEHTIKUVA / AFP / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

Yhdysvalloissa newyorkilaistuomari katsoo maan entisen presidentin Donald Trumpin liioitelleen runsaasti omaisuutensa arvoa, kertovat yhdysvaltalaismediat Washington Post ja New York Times.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tuomari Arthur Engoronin mukaan Trump ja tämän yritys huijasi muun muassa pankkeja ja vakuuttajia saadakseen näiltä parempia sopimuksia.

Päätös vaikeuttaa Trumpin asemaa ensi viikon maanantaina New Yorkissa alkavassa siviilioikeudenkäynnissä, jossa Trumpin ja kahden hänen poikansa syytetään liioitelleen omaisuutensa arvoa pankeille ja vakuuttajille saadakseen parempia lainoja ja vakuutuksia.

Tuomari Engoronin päätös pohjasi kanteen nostaneen New Yorkin oikeuskansleri Letitia Jamesin pyyntöön todeta Trump vastuulliseksi ennen oikeudenkäynnin alkua.

New York Timesin mukaan tuomari Engoronin päätös rajoittaa oikeudenkäynnissä kuultavia asioita, sillä päätöksen myötä erillistä oikeudenkäyntiä ei tarvita toteamaan Trumpin olevan vastuullinen. Päätös myös vahvistaa Jamesin nostamaa kannetta.

Päätöksessään Engoron sanoi syytettyjen jättäneen todellisuuden huomiotta silloin, kun se edisti heidän liiketoimiaan.

-  Syytettyjen maailmassa vuokrasääntelyn alaiset asunnot ovat yhtä arvokkaita kuin säännöstelemättömät, ja rajoitteiden alaiset maa-alueet ovat yhtä arvokkaita kuin rajoittamattomat, kirjoitti tuomari 35-sivuisessa päätöksessään.

-  Sellaista on fantasiamaailmassa, ei todellisessa maailmassa, päätöksessä todettiin.

KANTEEN nostaneen oikeuskansleri Jamesin mukaan Trump olisi tietoisesti yliarvioinut omaisuutensa arvoa jopa 2,2 miljardilla dollarilla joinakin vuosina.

Kanteessa syytetään Trumpin liioitelleen muun muassa Floridassa sijaitsevan Mar-a-Lagon kartanon tiluksineen olevan arvoltaan jopa 739 miljoonaa dollaria, mikä on yli kymmenkertainen summa kohtuullisempiin arvioihin verrattuna.

Trumpin syytetään väittäneen myös New Yorkissa sijaitsevan Trump Towerin kattohuoneistonsa olevan lähes kolme kertaa suurempi kuin se todellisuudessa on. Trumpin antamien arvioiden mukaan kolmikerroksisen kattohuoneiston arvo olisi 327 miljoonaa dollaria. Jamesin mukaan yhtäkään newyorkilaisasuntoa ei ole koskaan myyty lähellekään niin korkeaan hintaan.

Kanteessa vaaditaan noin 250 miljoonan dollarin seuraamusmaksua ja Trumpin perheen poistamista Trump Organizationin johdosta. Trumpille ja tämän aikuisille lapsille vaaditaan myös liiketoimintakieltoa New Yorkin osavaltiossa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE