Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Tuomas Koivisto kysyy: Kuihtuva vai kehittyvä demokratia?

Äänestysprosentit laskevat, puolueisiin ei haluta liittyä, ehdokkaaksi ei uskalleta, keskustelu kuplautuu, vihapuhe lisääntyy. Edustuksellisen demokratian sairauskertomus alkaa olla kaikille piinallisen tuttu.

Tuomas Koivisto

Ongelma on niin mittava, että jokseenkin jokainen analyysi aiheesta on varmasti tarpeellinen. Aina keriytyy esiin lisää selityksiä ja havainnollisia esimerkkejä. Kenties keskustelu on silti liiaksikin keskittynyt ongelmien kuvaukseen niiden ratkaisemisen sijaan. Monimutkaisiin haasteisiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja, mutta niin meillä kuin maailmallakin on kehitelty ja kokeiltu viime vuosina vilkkaasti erilaisia demokratiainnovaatioita.

Osallistuva budjetointi

Yksi vähitellen tulta alleen ottaneista uudistuksista on osallistuva budjetointi, jossa tavalliset ihmiset pääsevät päättämään suoraan kunnan tai valtion varojen käytöstä. Toimintamalli on levinnyt maailmalle Brasiliasta, missä sillä on tutkitusti ollut merkittävä vaikutus siihen, että yhteisiä varoja on suunnattu enemmän terveydenhuoltoon, lapsikuolleisuus on laskenut ja kansalaisyhteiskunta voimistunut.

Suomessa osallistuvaa budjetointia on harjoitettu vasta lyhyen aikaa ja useimmissa kunnissa melko vaatimattomilla summilla. Tähänastiset kotimaiset kokemukset eivät ehkä ole suorastaan mullistavia, mutta parhaimmillaan osallistuva budjetointi voi olla monikärkiohjus, jolla lisätään kansalaisten kiinnostusta ja osallistumista päätöksentekoon, kohennetaan ihmisten välistä luottamusta sekä parannetaan talouden ja hallinnon läpinäkyvyyttä.

Puntaroiva kansalaispaneeli

Toinen kiinnostava maailmalta rantautunut keksintö on puntaroiva kansalaispaneeli, jossa pienryhmien keskusteluja ohjaavat tasa-arvoa ja tasapuolisuutta edistävät säännöt. Keskusteluissa on keskeistä toisten kuuntelu ja kunnioittaminen, omien näkemysten perustelu ja valmius mielipiteiden muuttamiseen.

Turussa järjestettiin viime vuonna puntaroiva kansalaispaneeli yleiskaavan uudistamisesta. Valtio-opin professorien Kimmo Grönlundin ja Kaisa Herneen mukaan (Turun Sanomat 17.1.2021) satunnaisotannalla valikoitujen osallistujien tietämys liikennepolitiikasta vahvistui merkittävästi ja heidän mielipiteensä muuttuivat siten, että he alkoivat suosia kestäviä liikennemuotoja. Osallistujat olivat erittäin tyytyväisiä paneeliin ja halukkaita osallistumaan tulevaisuudessakin samantyyppisiin tilaisuuksiin.

Ehkä poliittinen osallistuminen ja asiallinen keskustelu eivät ole kuihtumassa. Ne vain etsivät uusia uomia.

Tuomas Koivisto, Porin kaupunginvaltuuston varajäsen ja kuntavaaliehdokas (sd.)

Kirjoitus on julkaistu alun perin kolumnina Satakunnan Viikossa 7.4.2021.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE