Turva – Hymy

Tuomas Pöysti Hiilamon väitteisiin: ”En tunnista, että olisin estänyt eriävän mielipiteen esittämisen”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Keväällä sote-uudistuksesta vastannut, vuoden vaihteessa oikeuskanslerina aloittava alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kertoo, että hän ei tunnista sitä, että olisi estänyt eriävän mielipiteen esittämisen viime keväänä, kun sote-uudistusta valmisteltiin.

Hän kertoo kuitenkin Demokraatille ymmärtävänsä sosiaali- ja terveysministeriön nimittämän asiantuntijaryhmän jäsenten kokeneen, ettei hallitus ja osa virkamiesjohdosta kuunnellut riittävästi asiantuntijoita.

– En tiedä onko jossain pohdiskeltu eriävää mielipidettä, mutta minä en itse tätä tunnista, Pöysti toteaa Demokraatille.

– Esitystä tehdessä oli tiedossa, että se on kiistanalainen. Oli myös tiedossa, että asiantuntijoilta tuli kriittisiä huomioita. Huolet tuotiin kuitenkin avoimesti esitykseen ja tämän myös perustuslakivaliokunta on kirjannut. Riskit ja huolet tuotiin esille. 

Lisäksi Pöysti sanoo olleensa itse osasta kritiikkiä eri mieltä asiantuntijaryhmän kanssa. Erimielisyydet koskivat hänen mukaansa tuotannon integraatiota ja sen suhdetta valinnanvapauteen.

Pöystin lausunto liittyy Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon puheenvuoroon, joka julkaistiin aikaisemmin tänään Helsingin Sanomissa.

Hiilamo esitti kirjoituksessaan muun muassa, että sote-uudistuksen keväisessä valmistelussa valmistelijat jyräsivät asiantuntijat ja alemman tason virkamiehet, jotka olivat varoitelleet uudistuksen vaaroista.

– Sote-yritysten lobbarit ja eräät korkeimmat virkamiehet tekivät kaikkensa, ettei soten piiloagenda, sote-yritysten edun ajaminen, olisi paljastunut, Hiilamo kirjoitti, nimeämättä kuitenkaan ketään suoraan syytöksensä kohteeksi.

Kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön käytäntöihin.

Pöystin Hiilamo kuitenkin nosti esiin nimeltä hieman kirjoituksen myöhemmässä vaiheessa toteamalla, että Pöysti ”esitteli poikkeuksellisesti itse lain valtioneuvostolle, jotta esittelijältä ei olisi tullut eriävää mielipidettä”.

Pöysti toimii valtioneuvostossa alivaltiosihteerinä, keväällä hänen vastuullaan oli sote-uudistus. Hän selventää Demokraatille esitelleensä lakiesityksen valtioneuvostolle, sillä se kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön käytäntöihin vastaavissa tilanteissa. 

– Kun valmistelussa oli laajalti mukana ministeriön eri osastojen valmistelijoita, ei vain yhtä tekijää, sosiaali- ja terveysministeriön käytännön mukaisesti johdon edustaja toimii esityksen kokoajana sekä esittelijänä, Pöysti toteaa.

– Tämän myös kansliapäällikkö voi vahvistaa. Joka tapauksessa johdin virkamiesvalmistelua kokonaisuutena. 

Pöysti huomauttaa lisäksi, että kevään esityksessä oli katsottu huolella, että yhtiöittäminen ja yksityisen sektorin hyödyntäminen koskee laajalti vain perusterveydehuollon palveluita ja siihen kiinteästi liittyviä sosiaalipalveluita.

– Erikoissairaanhoidossa on paljon toimintoja, kuten päivystys, jotka ovat julkisen luonnollisen monopolin alaisia. Tällöin markkinoiden hyödyntämisen suhteen tuleekin olla hyvin varovainen.

Keväällä valmisteltu lakiesitys törmäsi kuitenkin kesäkuussa perustuslakivaliokuntaan ja lain valmistelussa jouduttiin ottamaan takapakkia.

Pöysti väistyi valinnanvapauslain valmistelusta heinäkuussa. Tämän johdosta hän ei halua kommentoida tarkemmin valmistelun nykyistä tilaa. 

”Nyt on selityksen paikka” – Rinne vaatii Sipilältä selitystä Lindströmin puheille yleissitovuudesta: Onko tämä hallituksen virallinen kanta?

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvattuna eduskunnassa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii pääministeri Juha Sipilää kertomaan hallituksen kannan yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Työministeri Jari Lindström (sin.) antoi MustReadin haastattelussa ymmärtää, että edessä on keskustelu työehtosopimusten yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta.

– Kuinka paljon työministeri haluaa leikata suomalaisten palkkoja? Onko tämä hallituksen virallinen kanta? Pääministeri Sipilä piileksi työttömiä rankaisevan aktiivimallin kohdalla liian pitkään. Sama peli ei vetele enää. Sipilän on kerrottava suoraan, aikooko hallitus kajota yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Nyt on turha leikkiä kuurupiiloa. Nyt on selityksen paikka, Rinne vaatii tiedotteessa.

Rinne sanoo, että Sipilän hallituksen aikana palkansaajia ja työttömiä on kuritettu kohtuuttomasti.

– Pakkolaeista tunnettu Sipilän hallitus on heikentänyt ihmisten toimeentuloa. Lomarahoja on leikattu. Taloustilanteen aiheuttama lasku on maksatettu pieni- ja keskituloisilla palkansaajilla ja työttömillä ihmisillä. Työttömien rankaisumalli ei olekaan viimeinen asia, vaan lisää on tulossa. Nyt työministeri puhuu yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan koskemisesta. Sipilän on vihellettävä peli poikki, Rinne vaatii.

Rinne huomauttaa, että SDP on useaan otteeseen esittänyt vaihtoehtoja hallituksen talouspolitiikalle ja tarjonnut keinoja parantaa työllisyyttä.

– SDP:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on palauttaa suomalainen luottamusyhteiskunta takaisin. Yksi konkreettinen esimerkki on se, että työllisyyttä voidaan parantaa ilman, että työttömiä rangaistaan. Siksi SDP on luvannut, että perumme työttömiä rankaisevan aktiivimallin ja uudistamme työllisyyspolitiikkaa niin, että työttömiä tuetaan ja autetaan. Se on pohjoismainen tapa hoitaa työllisyyttä.

Keskustelua aiheesta

Pitäisikö olla huolissaan? – Mihin katosi Petteri Orpo?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mihin katosi Petteri Orpo?

Mieltäni on kaihertanut jo pidempään kysymys, mihin on kadonnut kokoomuksen johtotähti, varapääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo? Hän on ollut jo pitempää hiljaa kuin…niin no hienommin ilmaistuna…kuin pissi housuissa.

Ensin ajattelin syyksi vuodenaikaa, olihan joulu ja mielelläni sallin poliitikoillekin joululoman. Mutta nyt on kohta jo helmikuu ja hiljaisuus jatkuu. Tähän huopatossutehtaan haalausporukkaan ovat yhtyneet muutkin kokoomuslaiset valtuutetusta kansanedustajiin ja ministereihin.

Ihmetykseni vain lisääntyi, kun huomasin presidentinvaalien olevan ihan ovella. Kokoomukselta ei ole tullut viime aikoina yhtään kannanottoa, jossa olisi pohdittu näihin vaaleihin liittyviä teemoja. Ei ulkopolitiikkaa, ei nato-kannanottoja. Ei siis mitään.

Orpolle riittää, että kansanliikkeen sitoutumaton ehdokas vetelee omia linjojansa.

Toisaalta luulisi, että gallupeissa maan suurimmalla puolueella olisi ollut edes jotain sanottavaa vaikkapa presidentin tehtävistä. Vaalithan ovat kuitenkin vain joka kuudes vuosi.

Vai haluaako kokoomus, että presidentin tehtävistä keskustellaan vasta sitten, kun sen entinen puheenjohtaja ei ole ehdolla?

Kysymykseen ei vastaa kukaan. Kokoomus näyttelee kuollutta.

 

 

 

 

 

 

Heinäluoma – Maailma minuutissa: Nämä neljä tekijää ovat Suomen Nato-kannan takana

Kuva: Pekko Korvuo

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarttuu tällä viikolla Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuskonferenssin käynnistämään Nato-keskusteluun. Tviitin murtajassa puolestaan pohditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terveyttä.

Videon kuvaajana sekä editoijana toimii Pekko Korvuo.

Tarja Halonen: Äänestäminen on erinomainen tapa kunnioittaa sadan vuoden itsenäisyyttä

Kuva: Kari Hulkko
Viime eduskuntavaaleissa Tarja Halonen äänesti ennakkoon Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Tarja Halonen kehottaa Twitterissä kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Äänestäminen on tietysti aina tärkeää, ja nyt se on samalla erinomainen tapa kunnioittaa käytännössä Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys jatkuu 23.1. saakka.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Ministeri äimän käkenä: ”Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) painottaa, että perhevapaaneuvottelut ovat vielä kesken. HS uutisoi tänään, että ”sinisten leirissä hanketta pidetään jo lähes kuopattuna”.

– Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut. Neuvotteluthan ovat vielä kesken ja toteuttamiskelpoista mallia etsitään.

Mattilan mukaan siniset haluaa saada perhevapaauudistuksen maaliin siinä missä muutkin hallituspuolueet.

– Joitain uudistuksia on tarpeen tehdä. Sovitut reunaehdot ovat toki tiukat.

Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä.

Hän pitää työnantajien roolia merkittävänä, kun keskustellaan miesten jäämisestä perhevapaille.

– Meillähän on jo joustoja perhevapaiden käytössä. Kotihoidontuella lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista kolmevuotiaaksi asti.

Mattila toivoo työelämään enemmän joustoa ja myönteisempää suhtautumista osa-aikatyöhön ja lyhyempään työviikkoon.

– Ja tietenkin myönteisempää ja kannustavampaa otetta isien mahdollisuuteen perhevapaiden käyttöön. Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä. Meille ensisijaista on, että perheiden vapaus päättää vapaiden käytöstä säilyy.

Siniset tekee ministerin mukaan parhaansa, että hallitus pääsee perhevapaauudistuksesta soputulokseen.