Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Tuomiopäivä on peruttu – jos suomalaiset jatkavat kuluttamista eikä EKP sössi inflaatiotaistelua

Talous

Heikki Sihto

Kirjoittaja on Demokraatin toimituspäällikkö

Valtiovaraiministeriö tunnetaan melkoisena taloussynkistelijänä, mutta pari viikkoa sitten se julkaisi tässä synkistelevässä ajassa suorastaan positiivisen talousennusteen.

Heikki Sihto

Demokraatti

Valtiovaraiministeriö arvioi, tietyillä varauksilla, että Suomi saattaisi selvitä talouden luisusta vain kasvun hidastumisella, siis vajoamatta taantumaan tai lamaan. VM arvioi, että jo vuonna 2024 Suomen bruttokansantuote kasvaisi 1,4 prosentin vauhdilla.

Valtiovarainministeriön osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander myöntää ministeriönkin yllättyneen aikaisempia arvioita paremmasta talouskasvusta. Tämän vuoden kaksi ensimmäistä neljännestä olivat vahvat alkaen työllisyyden ja kulutuksen kehittymisestä.

Mutta ne varaukset. Spolander oli Ylen A-studion haastattelussa huolissaan tavallisten kuluttajien synkistelystä. Kotitalouksien luottamus talouteen oli kesällä koko mittaushistorian synkin. Eikä ihme. Inflaatio laukkaa, ostovoima heikkenee ja hyvästä työllisyystilanteesta huolimatta kukkaroon jää aikaisempaa vähemmän rahaa. Tästä huolimatta näkemyksissä on vahva ristiriita, kun verrataan kuluttajien pessimismiä saman ajanjakson hyviin talouslukuihin.

Spolander pelkää, että jos suomalaiset leikkaavat kuluttamistaan ja alkavat säästää, heikkenee myös koko maan talous. Samalla työttömyys voi kääntyä kasvuun. Pelko on aiheellinen. Taantumassa kotimainen kulutus on usein osaltaan pitänyt taloutta pystyssä. Suomessa kotitalouksien kulutusmenojen osuus bruttokansantuotteesta on yli puolet.

Olennaista on, että keskuspankit, etenkin EKP, onnistuvat taltuttamaan inflaation potilasta tappamatta.

Toki uhkaa puskee myös rajojen yli. Spolander pitää olennaisena, että keskuspankit, etenkin EKP, onnistuvat taltuttamaan inflaation – potilasta tappamatta. Uhkana on, että liiat rajut toimet, muun muassa koronnostot, hyydyttävät hennon talouskasvun.

Spolander arvioi A-studion haastattelussa, että myös energian hinta alkaisi Suomessa laskea ”kevätauringon lämmittäessä”, ellei nykytilanteessa tapahdu jotain uutta ja yllättävää.

Kriisin ennustaminen on aina vaikeaa. Hyvistä talousluvuista huolimatta Spolander pitää ikäviä yllätyksiä – ja myös taantumaa – mahdollisena. Tämä ennustamattomuus toteutui muun muassa 1990-luvun alussa, kun Suomi syöksyi taantumaan vahvan kasvukauden jälkeen.

MUTTA EI talouslukuja ilman kestävyysongelmaa. VM:n talousennusteen julkistamistilaisuudessa Mikko Spolander muistutti Suomen julkisen talouden kestävyysongelmasta: talouden suorituskyky ei riitä julkisen sektorin tarpeisiin, ei lakisääteisiin eikä muihin menoihin. ”Haluamme tarjota Pohjoismaisten verrokkimaittemme tasoiset julkiset palvelut, vaikka taloutemme suorituskyky on verrokkejamme heikompi”, Spolander sanoi. Hän listaa tilanteen parantamiseksi kolme tuttua lääkevaihtoehtoa:

-lisää veroja
– menojen ja palveluiden karsiminen
– lisätään tuloja ja työllisyyttä

Näistä riittää keskustelua eduskuntavaalien lähestyssä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE