Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tuppurainen hallituksen kielteisestä kannasta EU:n metsälinjaukseen: “Komissio on tässä mennyt omassa vallankäytössään meidän näkökulmastamme liian pitkälle”

Jukka-Pekka Flander
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Hallitus otti tänään kantaa EU:n metsälinjaukseen. Sillä EU on linjaamassa, millainen metsätalous täyttää kestävän rahoituksen kriteerit.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Hallitus päätti ottaa vastustavan kannan tähän EU:n taksonomia-asetukseen liittyvään säädösehdotuksen. Tätä puolsivat hallituspuolueista keskusta, SDP ja RKP.

Vihreät jätti yhdessä vasemmistoliiton kanssa vastalauseen EU-ministerivaliokunnan kokouksessa, jossa valtioneuvoston päätti vastustaa asetusta.

Vihreät äänestää eduskunnan suuressa valiokunnassa hallituksen linjaa vastaan, Maria Ohisalo kertoi tänään Demokraatille. Vasemmistoliitossakin tilanne on äänestyskäyttäytymisen osalta auki.

– Suomi on ilmastopolitiikassa yksi EU:n kunnianhimoisimpia. Kukaan ei kyseenalaista sitä tämänkään päätöksen seurauksena. Me haluamme komissiolta vaikuttavia esityksiä siitä, millä tavalla päästään yhteiseen tavoitteeseen olla hiilineutraali 2050 ja vähentää päästöjä 55 % vuoteen 2030 mennessä, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kommentoi hallituksen linjausta Demokraatille eduskunnassa keskiviikkona.

Tuppurainen toteaa, että nyt pöydällä olevalla kestävän rahoituksen asetuksella komissio käyttää valtaansa puuttua liian yksityiskohtaisella tavalla Suomen metsätalouteen.

– Koska tässä puututaan suomalaisille erittäin tärkeään lähtökohtaan eli siihen, että metsäpolitiikka on kansallista, meillä ei tässä vaiheessa ole oikeastaan muuta mahdollisuutta kuin äänestää esitystä vastaan, Tuppurainen perustelee valtioneuvoston linjaa.

– Komissio on tässä mennyt omassa vallankäytössään meidän näkökulmastamme liian pitkälle.

Tuppurainen painottaa myös, että Suomi on yksi EU:n metsävaltaisimpia maita ja kestävät metsänhoidon kriteerit ovat Suomelle merkityksellisiä.

Vaikka hallituksen rivit hajosivat, Tuppurainen toteaa kuitenkin, että valtioneuvostolla on yksi kanta, joka on siis kielteinen.

– Ja Suomi tulee EU:n ministerineuvostossa toimimaan sen kannan mukaisesti.

– Erilaisilla poliittisilla puolueilla on erilaisia näkemyksiä, mutta silloin kun toimitaan suhteessa Euroopan unioniin ja sen päätöksentekoon, Suomella on aina vain yksi kanta.

Hallituksen linjausta käsittelee seuraavaksi eduskunnan suuri valiokunta.

Metsäasioiden käsittely jatkuu tulevaisuudessa unionissa muullakin tavoin:

– On hyvä huomata, että esimerkiksi maanantain ministerineuvoston päätelmät EU:n metsästrategiasta ovat Suomen näkökulmien mukaisia. Eli me olemme tehneet hyvää ja vaikuttavaa sekä ennakkovaikuttamista että ylipäänsä vaikuttamista unionin eri toimielimissä metsäpolitiikassa, Tuppurainen sanoo.

Taksonomia-säädösten käsittely jatkuu muun muassa EU:n tulevassa biodiversiteettiasetuksessa. Tuppuraisen mukaan on tärkeää, että nyt on lähetetty viesti, ettei Suomi hyväksy menettelytapaa, jossa delegoiduilla asetuksilla otetaan niin yksityiskohtaisia sääntelykantoja.

– Metsäpolitiikka on meille kysymys, jossa me jatkossakin haluamme kansallista päätösvaltaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE