Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Turha vedota “läppään”- Suomen laki ei tunne sanaa perusteluna kiusaamiselle tai rikoksille

Arja Jokiaho

Työssäni kohtaan rikoksia tehneitä nuoria. Kun kyselen heiltä motivaatiota tekoihinsa, on usein vastauksena “läppä”. Kun poliisi aloittaa rikostutkinnan ja tarkistaa, mitä laki asiasta sanoo, “läppä” ei kelpaakaan perusteluksi.

Jussi Maasola

SDP:n varavaltuutettu, Jyväskylä

Suomen laki ei tunne sanaa “läppä”. Nuoren mielestä hyvä läppä voikin olla rikos: kunnianloukkaus, laiton uhkaus tai yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittäminen. Törkeän kunnianloukkauksen kriteerit täyttyvät, jos juttu leviää netissä lukuisille ihmisille. Läppä ei ole perustelu kiusaamiselle, eikä millekään muullekaan laittomalle teolle.

Kesän aikana olemme saaneet lukea useammankin perussuomalaisen poliitikon rasistisista kirjoituksista. Ne on kuitattu nuoruuden hölmöilynä ja vitseinä.

Tilanne on siis ihan sama kuin nuorisorikollisen kohdalla. Jokaisen pitää kantaa omista teoistaan vastuu. Nuorisorikollinen tekee sen ja niin pitäisi rasistisen kirjoittajankin tehdä.

EN VOI välttyä ajatukselta epärehellisyydestä, kun luen perussuomalaisten kirjoituksia ja kommentteja. Tuntuu, että moraalikäsitystä venytetään aika paljon. Mikä on oikein ja mikä väärin? Mitä saa sanoa ja mitä ei? Mikä on rasismia?

Meillä on Suomessa ihan selkeät moraaliset käsitykset, ja lait tukevat niitä. En oikein jaksa ymmärtää, mikä tässä on epäselvää.

Minkä takia persut haluavat luoda eripuraa ja koettelevat oikeudenmukaisuuttamme? Kun katsotaan “ameriikan meininkiä” ja ex-presidentti Donald Trumpia, on siellä meno ihan samanlaista suuremmassa mittakaavassa. Kaiken kukkuraksi Trumpin kannatus vaan kasvaa.

Äärioikeistolainen ja populistinen politiikka ei perustu järkeen ja tietoon. Se perustuu tunteeseen ja kaaokseen. Tavoitteena ei ole luoda pitkäjänteistä hyvinvointipolitiikkaa, vaan saada aikaan sekasortoa ja siinä sivussa omaa etua.

Normaalijärjellä ajateltuna tätä ei voi ymmärtää mitenkään. Kuinka epärehellisyys ja tosiasioiden kiistäminen voi olla suosittua? Onko meidän joukossamme näin paljon ihmisiä, jotka kannattavat epärehellisyyttä? Netin keskustelupalstat pursuavat rasistista ja epäasiallisia kommentteja.

NUORTEN rikollisen käyttäytymisen voi usein laskea kokeilunhalun ja nuoruuden piikkiin. Suurin osa pikkurikoksiin syyllistyneistä nuorista ei jatka rikollista elämää. Aikuisten maailmassa on toisin. Aikuisen pitää pystyä hillitsemään itsensä ja käyttäytymisensä. Tämä ei ole liikaa vaadittu.

Jos satuit lukemaan tämän kirjoituksen, mieti oletko itse syyllistynyt läppään. Voisitko ehkä seuraavalla kerralla toimia tahdikkaammin ja miettiä kaksi kertaa kannattaako heittää läppää. Vähän vähemmän läppää, ja meillä kaikilla on parempi olla.

 

Kirjoittaja on Jyväskylän kaupungin varavaltuutettu (sd.) ja erityisnuorisotyöntekijä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE