Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Turkin Erdoganilta varoitus libyalaiselle sotapäällikölle taistelujen jatkamisesta: ”Emme epäröi antaa ansaittua opetusta”

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkaa puuttua tilanteeseen, jos libyalainen sotapäällikkö Khalifa Haftar jatkaa taistelemista Libyassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Emme epäröi antaa ansaittua opetusta vallankumoaja-Haftarille, jos hän jatkaa hyökkäyksiään maan tunnustettua hallitusta ja libyalaisia veljiämme kohtaan, Erdogan sanoi puolueensa tapaamisessa pitämässään puheessa.

Erdoganin mukaan neuvotteluja jatketaan Berliinissä sunnuntaina kokouksessa, johon osallistuu useita maita Euroopasta, Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä sekä edustajia YK:sta, EU:sta, Afrikan unionista ja Arabiliitosta.

– Vallankumoaja-Haftar ei allekirjoittanut aseleposopimusta. Ensin hän sanoi kyllä, mutta ikäväksemme hän pakeni sitten Moskovasta. Tästä huolimatta neuvottelut Moskovassa olivat hyväksi, koska niissä kansainvälinen yhteisö sai nähdä Haftarin todelliset kasvot, Erdogan sanoi.

Turkki yritti yhdessä Venäjän kanssa toimia välittäjänä Haftarin joukkojen ja Libyan kansainvälisesti tunnustetun hallituksen aseleponeuvotteluissa Moskovassa maanantaina. Haftar ei kuitenkaan suostunut allekirjoittamaan sopimusta, kertovat muun muassa BBC, RIA Novosti ja al-Arabiya.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi tänä aamuna, että Venäjä jatkaa aselevon tavoittelua Libyassa.

– Jatkamme ponnistelujamme tässä asiassa. Nyt selkeitä tuloksia ei saatu, hän sanoi.

Lisää aiheesta

Lavrov kertoi maanantaina, että keskusteluissa edistyttiin ja että hallituksen edustajat olivat jo laittaneet nimensä paperiin. Haftar liittolaisineen kuitenkin pyysi aamuun asti lisäaikaa sopimukseen perehtymiseen.

Turkkilaisjoukot kiistakapulana

Saudirahoitteisen al-Arabiya -kanavan mukaan Haftar oli tyytymätön varsinkin Turkin rooliin aseleposopimuksessa. Haftar olisi muun muassa halunnut sopimukseen kirjauksen hallitusta tukevien turkkilaisten joukkojen vetäytymisestä Libyasta. Hän ei kanavan lähteiden mukaan myöskään suostunut siihen, että Turkki osallistuisi millään tavalla aselevon valvontaan.

Haftaria tukevat muun muassa Venäjä, Egypti, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Saudi-Arabia, kun taas kansainvälisesti tunnustettua hallintoa tukee Turkin lisäksi muun muassa Qatar, jonka välit Saudi-Arabian kanssa ovat kiristyneet.

Libyan hauras tulitauko tuli voimaan sunnuntaina, ja jo samana päivänä osapuolet syyttelivät toisiaan sen rikkomisesta. Aseleposopimuksella tavoiteltiin loppua yhdeksän kuukautta jatkuneille taisteluille Libyan hallinnon ja Haftarin joukkojen välillä.

Myös Saksa aikoo järjestää rauhaan tähtäävän huippukokouksen Libyan tilanteesta tässä kuussa.

– Tällaisen konferenssin valmistelut ovat käynnissä. Sen pitäisi joka tapauksessa toteutua tammikuussa täällä Berliinissä, sanoi Saksan hallituksen tiedottaja Steffen Seibert maanantaina.

STT–Tapio Pellinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE