Politiikka
15.11.2024 07:58 ・ Päivitetty: 15.11.2024 08:10
Turun Vasemmistoliitossa kuohuu – 11 kuntavaaliehdokasta jätti vaalilistan
Peräti 11 Turun vasemmistoliiton ehdokasta kertoi tänään avoimessa kirjeessään vetäytyvänsä kuntavaaliehdokkuudesta.
”Turun vasemmistoliiton 10-jäseninen kunnallistoimikunta on päättänyt, että se ei ota kuntavaalien 2025 ehdokaslistalle puolueen kahta pitkäaikaista kaupunginvaltuutettua ja kansanedustajaa. Toimikunta on tehnyt päätökset yhdistyksen (Turun Vasemmistoliitto ry) sääntöjen vastaisesti: yleisen kokouksen ohi ja jäsenäänestystä järjestämättä”, kirjeessä nähdään.
Taustalla vetäytymiselle on se, että Elina Sandelin ja Johannes Yrttiaho eivät ole listalla. Turun vasemmistoliiton valtuustoryhmä erotti Yrttiahon ja Sandelinin jäsenyydestään keväällä 2022. Yrttiaho on kansanedustaja.
Tuolloin erottamisen syiksi mainittiin kokonaisvaltainen ryhmän luottamuksen menetys, epäasiallinen käytös valtuustoryhmätovereita kohtaan ja yhteisesti sovittujen toimintatapojen noudattamatta jättäminen.
”Julkisuuteen on esitetty täysin paikkaansapitämättömiä väitteitä näiden valtuutettujen toiminnasta. Heitä on syytetty useaan otteeseen julkisesti mm. epäasiallisesta käytöksestä kertaakaan perustelematta väitteitä”, 11 vetäytyvän ehdokkaan kirjeessä katsotaan. He sanovat, että ”syrjinnän syyt ovat poliittiset”.
”Sandelin ja Yrttiaho ovat arvostelleet kokoomuksen johtamaa Turun pormestarisopimusta, johon vasemmistoliitto sitoutui saadakseen puoleksi valtuustokaudeksi apulaispormestarin paikan. Pormestaripolitiikka on tarkoittanut monien leikkausten hyväksymistä ja täyskäännöstä puolueen ennen 2021 vaaleja noudattamaan linjaan.”
VETÄYTYVÄT ehdokkaat katsovat myös, että Turun Vasemmistoliiton ehdokasasettelupäätökset on tehty yhdistyksen sääntöjen vastaisesti.
”Vasemmistoliitto rp:n sääntöjen mukaan ehdokkaaksi esitettyjen määrän ylittäessä valittavien määrään (Turussa 100 ehdokasta), on järjestettävä jäsenäänestys. Jäsenkokouksen yli on kävelty hallituksen päätöksillä, jotta jäsenäänestys ehdokkaaksi pyrkivien oikeuksien viimekätisenä takaajana voidaan estää.”
”Emme voi hyväksyä tällaista puolueen kannatuksen näkökulmasta täysin järjetöntä ja vieläpä yhdistyksen sääntöjen vastaista ehdokasasettelua emmekä jo vuosia puolueen paikallistoimintaa halvaannuttanutta mustamaalaamiskampanjaa mm. valtuustoryhmästä erottamisineen”, kirjeessä sanotaan.
”Tietenkin toivomme, että tämä viestimme otetaan vakavasti ja järki puolueessa viimein ottaisi johdon. Ehdokasasettelusta päättää viime kädessä puoluehallitus.”
Demokraatti ei ole toistaiseksi tavoittanut Turun vasemmistoliiton puheenjohtajaa Mervi Uusitalo-Heikkistä kommentoimaan asiaa. Turun vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Liisa Norontaus toteaa, että heillä puheenjohtaja vastaa tapauksen kommentoinnista. Norontaus myös kertoo, ettei hän ole saanut tietoa ehdokkuuksista vetäytymisestä.
Turun Vasemmistoliiton kunnallistoimikunta eli hallitus asetti toissapäivänä kokouksessaan loput 15 ehdokasta ensi kevään kuntavaaleihin. 100 ehdokkaan lista tuli tuolloin täyteen. Muun muassa vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Li Andersson on listalla.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.