Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Turvallisuusselvityksiä puidaan nyt eduskuntaryhmien puheenjohtajien voimin – ”Laajasti tunnustetaan, että esitetty malli sisältää ongelmia”

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Eduskunnassa ei ole löydetty ratkaisua tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsenille kaavailtuihin turvallisuusselvityksiin.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Puolueita jakavaa asiaa on selvitelty niin keskustan kansanedustajan Tapani Töllin (kesk.) vetämässä parlamentaarisessa työryhmässä kuin perustuslakivaliokunnassa.

Tilanne on kuitenkin niin visainen, että asiaa puivat nyt myös eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Myös asiantuntijoilla on erilaisia näkemyksiä asiasta.

Perustuslakiasiantuntija, professori Tuomas Ojanen totesi Demokraatille, ettei siitä epääse yli eikä ympäri, että laaja turvallisuusselvitys on ongelma perustuslain säännösten näkökulmasta.

– Säännökset lähtevät kuitenkin siitä, ettei perustuslaissa aseteta kansanedustajille tai valiokuntatyöskentelylle mitään erillisiä kelpoisuustyyppisiä vaatimuksia. Tällaisten erityisvaatimusten asettaminen kansanedustajille on perustuslaille tuntematonta, Ojanen toteaa.

Lue lisää: Kansanedustajien turvallisuusselvitykset vastatuulessa, perustuslakiasiantuntijat tiukkana: “Perustuslaille tuntematonta”

Tiedusteluvalvontavaliokunnan turvallisuusselvityksen tekisi Suojelupoliisi. Selvitykset hankkisi puhemies.

Supo vaikuttaisi valvojiensa valintaan.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman pitää valtiosäännön näkökulmasta ongelmallisena sitä, että valvottava eli Supo osallistuisi valvojiensa eli tiedusteluvaliokunnan valintaan.

– Laajasti tunnustetaan, että esitetty malli sisältää ongelmia. Nyt haetaan sellaista ratkaisua, jolla voisi nämä ongelmat ratkaista ja jolla voisi olla laaja tuki. Mielestämme asia on käytävä rauhallisesti, avoimin mielin lävitse.

Lindtman muistuttaa, että Suomeen nyt kaavailtua mallia ei ole yhdessäkään Länsi-Euroopan maassa.

Demokraatin tietojen mukaan tiedustelutoimintaa valvova parlamentaarinen valiokunta, jonka jäsenet tiedusteluviranomainen tarkastaa on käytössä Baltian maissa ja Puolassa sekä Unkarissa.

Lindtman huomauttaa myös, että tällä hetkellä on ministereitä, joilla on pääsy vastaavaan tietoon kuin tiedusteluvalvontavaliokunnalla olisi. Heille ei kuitenkaan tehdä laajaa turvalisuusselvitystä.

– Tärkeää on, että tiedustelulakikokonaisuus saataisiin hyvässä yhteisymmärryksessä ja kunnialla läpi tämän vaalikauden aikana. Nyt haetaa sellaista ratkaisua, jolle voitaisiin saada laaja tuki eduskunnassa, Lindtman toteaa.

– Kaikki haluavat asian kyllä ratkaista, mutta eri puolueilla on erilaisia näkemyksiä siitä, miten asiassa olisi parasta edetä. Toivottavasti asia saadaan ratkaistua

“Toivottavasti asia saadaan ratkaistua ennen joulua.”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei lähde vielä ennakoimaan, miten kysymys turvallisuusselvityksistä saadaan setvittyä.

– Kaikki haluavat asian kyllä ratkaista, mutta eri puolueilla on erilaisia näkemyksiä siitä, miten asiassa olisi parasta edetä. Toivottavasti asia saadaan ratkaistua ennen joulua, Kaikkonen sanoo.

– Pidämme perusteltuna, että tulevan tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsenistä teetetään laaja turvallisuusselvitys. He pääsevät erittäin luottamuksellisen ja kansallisen turvallisuuden kannalta keskeisen tiedon äärelle. Keskusta lähtee siitä, että siihen porukkaan on voitava luottaa kaikissa olosuhteissa, Kaikkonen muotoilee keskustan kantaa.

Kaikkonen vahvistaa, että turvallisuusselvitykset ovat nyt eduskuntaryhmien puheenjohtajaien pöydällä.

– Olemme pari kertaa istuneet asian äärellä. Olisi hyvä löytää asiasta mahdollisimman laaja parlamentaarinen yhteisymmärrys. Se kyllä edellyttää sitä, että puolueet tulevat ainakin jonkun verran toisiaan vastaan, hän näkee.

Kaikkonen katsoo, että asiasta voidaan esittää erilaisia näkemyksiä aivan perustelluilla tavoilla.

– Ei tässä ole yhtä ainoaa oikeaa totuutta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE