Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Ulkomaat

24.7.2025 13:10 ・ Päivitetty: 24.7.2025 13:10

Tutkija: Epstein-kohu sai Trumpin fanaattisetkin tukijat ensi kertaa kääntymään tätä vastaan

LEHTIKUVA / AFP / ALEX WROBLEWSKI
Maga-liikkeen salaliittoteorioihin taipuvaisista kannattajista iso osa kokee Donald Trumpin siirtyneen Epstein-jutussa "syvän valtion" puolelle.

Yhdysvalloissa noussut kohu presidentti Donald Trumpin kytköksistä liikemies Jeffrey Epsteiniin on merkittävä, sillä niin sanottu Maga-liike (Make America Great Again) on nyt ensimmäistä kertaa lähtenyt vastustamaan Trumpia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Näin STT:lle arvioi Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen professori Benita Heiskanen.

Kohu on Heiskasen mukaan pitkälti Maga-liikkeen itse aiheuttama päänvaiva. Ensimmäisten otsikoiden noustua Trumpin kytköksistä seksuaalirikoksista tuomittuun Epsteiniin, sekä demokraatti- että republikaanipoliitikot pyrkivät vaientamaan keskustelun.

-  Nyt ääni on muuttunut kellossa, Heiskanen sanoo.

Epstein teki itsemurhan vankilassa vuonna 2019. Monet salaliittoteoreetikot ovat pitkään väittäneet, että niin kutsutut ”syvän valtion” toimijat ovat piilottaneet tietoja Epsteinin korkean profiilin yhteistyökumppaneista. Epsteinin-kysymyksestä on tullut tärkeä Maga-liikkeelle.

-  Liikkeen kannattajat ovat ottaneet tämän hyvin henkilökohtaisesti, Heiskanen sanoo.

YHDYSVALTAIN oikeusministeriö ja liittovaltion poliisi FBI ilmoittivat heinäkuun alussa julkaistussa muistiossa, ettei useilla Epsteiniin liittyvillä teorioilla ole totuuspohjaa. Muistion mukaan ei ole todisteita esimerkiksi siitä, että Epstein olisi pitänyt listaa asiakkaistaan tai kiristänyt vaikutusvaltaisia henkilöitä.

Lisää aiheesta

Epstein-muistion johtopäätökset saivat osan Maga-liikkeestä nousemaan takajaloilleen. Heiskasen mukaan monet kokivat tulleensa petetyiksi, ja Trumpin nähtiin siirtyneen niin kutsutun ”syvän valtion” puolelle.

Trump on sättinyt kannattajiaan näiden ”pakkomielteestä” Epsteiniin ja kehottanut antamaan asian olla.

PRESIDENTTI on saanut kritiikkiä muun muassa sosiaalisen median palvelussaan Truth Socialissa esittämistään epäuskottavista selityksistä Epstein-kytkösten suhteen. Myös Trumpin hallinnon on nähty epäonnistuneen asiaan liittyvässä viestinnässä.

Trumpin kannattajat ovat arvostelleet lisäksi oikeusministeri Pam Bondia ja FBI:n johtaja Kash Patelia.

-  Voisi hyvin ajatella, että tässä ei ole mitään skuuppia, koska Epstein ja Trump olivat ystäviä ja monen mielestä parhaita ystäviä koko 90-luvun ja aina 2000-luvun puoliväliin asti. Kaikki aineisto ja kuvamateriaali tukevat sitä, että he ovat olleet hyvin läheisiä, Heiskanen sanoo.

Kohu on Heiskasen mukaan myös sinällään erikoinen, että presidenttiä ei tässä yhteydessä syytetä mistään rikoksesta.

-  Jännää, että tämä on noussut tällaiseksi, koska Trumpiahan on syytetty seksuaalirikoksista ja ne eivät ole herättänyt tällaista tunnetta, Heiskanen sanoo.

OIKEUSMINISTERIÖ kertoi jo toukokuussa presidentti Trumpille, että tämän nimi esiintyy useita kertoja Epsteiniin liittyvissä asiakirjoissa. Asiasta uutisoi Wall Street Journal (WSJ) hallinnon sisäisiin virkamieslähteisiin viitaten.

Ministeriö kertoi tapaamisessa, että asiakirjoissa mainitaan useita korkeassa asemassa olevia henkilöitä. Erään virkamiehen mukaan asiakirjat sisältävät Trumpin lisäksi satoja muita nimiä. Lehden mukaan henkilön maininta ei viittaa suoraan mahdollisiin väärinkäytöksiin.

WSJ:n haastatteleman virkamiehen mukaan maininnasta kerrottiin Trumpille rutiininomaisessa tapaamisessa, jossa pääpaino oli muissa asioissa. Trumpille sanottiin, että ministeriön näkemyksen mukaan osa asiakirjoista sisälsi vahvistamattomia huhupuheita.

Lisäksi tapaamisessa kerrottiin Trumpille, ettei oikeusministeriö ole aikeissa julkistaa lisää Epstein-tutkintaan liittyviä asiakirjoja. Ministeriön mukaan osa materiaalista sisälsi lapsipornoa ja uhrien henkilötietoja. Trump oli ilmaissut myöntyvänsä oikeusministeriön päätökseen olla julkaisematta asiakirjoja.

ABC Newsin toimittaja oli kysynyt Trumpilta viime viikolla, oliko oikeusministeri kertonut presidentille, että tämän nimi esiintyy Epsteiniin liittyvissä asiakirjoissa. Trump vastasi, ettei Bondi ollut näin tehnyt.

Valkoisen talon tiedottaja kiisti WSJ:n tiedot pian uutisen julkaisun jälkeen.

TRUMP on ollut Wall Street Journalin kanssa riidoissa Epstein-uutisoinnin vuoksi. Hän haastoi heinäkuussa kaksi Wall Street Journalin toimittajaa sekä lehden omistajia oikeuteen muun muassa kunnianloukkauksesta.

Trump haastoi oikeuteen lehden taustalla olevan globaalin NewsCorp-yhtiön, sitä hallinnoivan mediamoguli Rupert Murdochin sekä tytäryhtiö Dow Jonesin.

Trump vaatii kanteessa korvauksia ainakin 10 miljardin dollarin edestä. WSJ:tä julkaisevan Dow Jonesin mukaan lehti aikoo puolustautua tiukasti kunnianloukkauskannetta vastaan.

Kanteesta ilmoitettiin sen jälkeen, kun WSJ oli uutisoinut, että Trump oli kynäillyt Epsteinille rivon kirjeen tämän 50-vuotispäiväksi. Vuonna 2003 lähetetyssä kirjeessä oli lehden mukaan luonnos alastomasta naisesta.

Trump oli kirjoittanut allekirjoituksensa naisen vyötärön alapuolelle häpykarvoituksen paikalle. WSJ sanoo nähneensä kirjeen, muttei julkaissut siitä kuvaa.

Trump on kiistänyt WSJ:lle kirjoittaneensa kirjeen ja sanoi sitä väärennökseksi.

PROFESSORI Heiskanen rinnastaa Epstein-tapauksen Yhdysvalloissa käytävään kulttuurisotaan. Molemmissa vedotaan ihmisten tunteisiin ja oikeudenmukaisuuteen.

Epstein-kohu on hänen mukaansa merkittävä Maga-liikkeen poliittisen tulevaisuuden kannalta, vaikka Trump itse ei voi enää asettua ehdolle presidentinvaaleissa.

-  Tässä on paljonkin poliittista merkitystä koko republikaanisen puolueen tulevaisuudelle, koska puolue on laittanut munansa tähän Maga-koriin nyt aika täydellisesti, Heiskanen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU