Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Tutkija: Kongressin mellakoinnin jälkeen monien perinteisten konservatiivien on helpompi perustella pesäeron tekemistä Trumpiin

LEHTIKUVA / Getty Images / AFP John Moore

Väitöskirjatutkija Jani Kokko uskoo presidentti Donald Trumpin tukemien mellakoijien tunkeutumisen kongressiin vahvistaneen republikaanipuolueen perinteisiä konservatiiveja, jotka ovat myös tarvittaessa valmiita yhteistyöhön demokraattien kanssa. Aiemmin pelätystä irtiotosta Trumpiin tuli yhtäkkiä paljon helpompaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

–  Yön tapahtumat olivat aika suuri herätys siihen, että näin ei voi jatkua, että poliittista kahtiajakoa lietsotaan entisestään. Nyt pystytään helpommin perustelemaan itselle ja kannattajille, miksi mieli on muuttunut vahvasti, Kokko sanoo.

Moni senaattori ja kongressiedustaja perui kahakoinnin jälkeen tukensa presidentinvaalin tuloksen kyseenalaistaneille vastalauseille.

–  Se kertoo siitä, ettei Trumpilla ole enää niin vahvaa kannatusta ja otetta puolueesta, Kokko sanoo.

Reilusti yli sata republikaania silti jatkoi Trumpin hankkeen tukemista.

–  He saattoivat katsoa kahden vuoden päässä oleviin välivaaleihin ja yrittivät pelata varman päälle, ettei Trump ainakaan heidän päälleen vihojaan laittaisi ja ryhtyisi tukemaan heidän vastaehdokkaitaan esivaaleissa, Kokko pohtii.

Republikaanien tuplatappio senaatin uusintavaalissa Georgiassa Kokon mielestä osoitti, ettei Trumpiin takertuminen enää vahvista ehdokkaan kannatusta ja että republikaanien äänestäjäkuntakin on ryhtynyt väistyvää presidenttiä karsastamaan.

Trumpilaisille oma puolue?
Kokko ei usko Trumpilla olevan enää mahdollisuuksia asettua republikaanien ehdokkaaksi, joten puolueessa lienee odotettavissa jonkinlainen repeämä.

–  Edessä voi olla sellainen tilanne, että Trump lähtee kolmannen puolueen ehdokkaaksi ja hajaannuttaa republikaanien kannattajakuntaa entisestään, Kokko pohtii.

Republikaaneilla olisi Kokon mukaan ollut myös ilman kongressin mellakkaa edessään itsetutkiskelua siitä, pysyäkö edelleen Trumpin kelkassa vai etsiäkö jotain uutta. Selkeää vaihtoehtoa ei vain ole ainakaan tällä hetkellä näköpiirissä. Kokon mukaan haasteena on löytää selkeä johtohahmo, joka voisi tuoda puoluetta jälleen enemmän yhteen.

–  Ja tyynnytellä trumpilaisten kärjekkäimpiä mielipiteitä, hän lisää.

Republikaanien tulevaisuus ei kaiken kaikkiaan näytä kovin auvoiselta. Uhkaavan hajaannuksen lisäksi vaalituloksen analyysi puolueiden äänestäjistä viime vaaleissa osoittaa, että republikaanien nykyinen asema on paljolti puoluetta hyödyttävän vaalijärjestelmän ansioita, Kokko kertoo.

STT-Niilo Simojoki

Uutisen kirjoitusvirheitä korjattu klo 13.46.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE